Förflytta dig till innehållet

Barn och unga får samtalsstöd på svenska också under sommaren

Arkiv/Karolina Grabowska/Pixabay
Person talar i telefon

Barn- och ungdomstelefonen som upprätthålls av Mannerheims Barnskyddsförbund (MLL) fortsätter att finnas till för barn och unga även om skolorna stänger för sommaren. Barn- och ungdomstelefonen betjänar på numret 0800 96 116 under samma öppettider som tidigare, det vill säga måndag till onsdag mellan klockan 14 och 17 och på torsdagar 17–20. Nätbrevstjänsten är öppen dygnet runt på adressen skriv.mll.fi

Barn- och ungdomstelefonen samt nätbrevstjänsten är anonyma och gratis tjänster. Samtalen är alltid konfidentiella och besvaras av vuxna volontärer som genomgått MLL:s utbildning.
MLL:s svenskspråkiga Barn- och ungdomstelefon samt nätbrevstjänst öppnade under våren 2020 och samtalsmängden har sedan dess ökat i jämn takt, skriver MLL i ett pressmeddelande.

I Barn- och ungdomstelefonen behöver ett barn aldrig bedöma ifall deras ärende är tillräckligt viktigt för att berättas.

Sofia Railila MLL

Under det första hela verksamhetsåret 2021 besvarades närmare 1 800 kontakter, vilket visar att barn har behov av att samtala med trygga vuxna om det man funderar kring. Att Barn- och ungdomstelefonen välkomnar alla sorters samtal har nått ut till barn och unga och resulterat i att barn vågat samtala om olika ämnen på sina egna sätt för att få svar på sina frågor eller utlopp för sina tankar och känslor.

— I Barn- och ungdomstelefonen behöver ett barn aldrig bedöma ifall deras ärende är tillräckligt viktigt för att berättas, säger jourkoordinator Sofie Railila i pressmeddelandet.

– Oavsett om ett samtal handlar om hobbyer eller psykiskt illamående eller om ämnet framförs på allvar eller skoj är samtalen lika värdefulla och välkomna i Barn- och ungdomstelefonen.

Barn och unga använder tjänsten för att berätta eller fråga om saker som intresserar eller tynger dem. Under det gångna året har barn och unga själva speciellt lyft upp ämnen som ensamhet, psykisk ohälsa, relationer samt frågor gällande sex och sexualitet till diskussion både i samtalen och i breven.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter