Bilderböcker om barns känslor extra aktuella efter coronavåren


Ditt och Datt och det borttappade leendet. Foto:
Ditt & datt och det borttappade leendet
Text: Sandra Sundvik
Bild: Margareta Sandin
Scriptum, 2019
Det behövs alltid böcker som behandlar barns känslor, men kanske är de speciellt nyttiga efter den vår som varit.
”Ditt & Datt och det borttappade leendet”, med text av Sandra Sundvik och illustrationer av Margareta Sandin och ”Min svarta hund”, med text av Sanna Tahvanainen och illustrationer av Jenny Lucander, tar på olika sätt fasta på den djungel av känslor vi alla lever med.
Några enkla svar bjuder ingen av böckerna på, men båda öppnar på olika sätt upp för en viktig dialog om ämnen det ofta är svårt att direkt sätta ord på.
När Ditt vaknar är det nåt som är fel. Vad klarnar först när bästa vännen Datt dyker upp.
Ditt har tappat bort sitt leende! Men var har det skett? Datt tar ledningen och tillsammans söker de Ditts leende i både den stora djungeln och det djupa havet.
Båda platserna är fyllda av äventyr och faror, men Ditts leende hittar de inte. Till sist måste Datt gå hem, men Datt lovar komma tillbaka nästa dag. Och det oberoende av om Ditt hittat sitt leende eller inte.
Berättelsen och Ditt och Datt är enkel, men har samtidigt flera nivåer. Det här är en verklig äventyrsbok där Sandins färgsprakande och detaljrika bilder bjuder in till stora äventyr för unga läsare eller lyssnare och möjligheten att upptäcka nya detaljer vid varje genomläsning.
Det här är också en pedagogisk bok som visar att det är okej att vara nere och att man inte alltid kan veta vad det beror på att det vissa dagar känns svårt att vara glad.
Det är också en bok som understryker betydelsen av vänner som accepterar en som man är.

Min svarta hund. Foto:
Min svarta hund
Text: Sanna Tahvanainen
Bild: Jenny Lucander
Schildts och Söderströms, 2020.
Det finns en pedagogisk infallsvinkel blandat med fantasi och spänning även i ”Min svarta hund”. Här ligger emellertid inte fokus så mycket på bristen av känslor utan snarare på det motsatta, på känslor som är stora och många.
Leonard är en på många sätt en vanlig pojke. Han tycker om schack, fotboll och vilda djur och på torsdagar går han i terapi. Hos sin terapeut, Siv Sund, spelar han kort och när han förlorar blir han arg, river sönder en kung och kastar korten på golvet. Ibland slår han. Inte Siv, men andra, som pappa. Och pappas blåa öga finns kvar i hans drömmar om natten.
Hur löser man såna känslor? Siv Sund tycker Leonard behöver en hund. Men det går ju inte för pappa är allergisk. Fast det är inte en sån hund Siv talar om, det är en imaginär hund.
Löjligt tycker Leonard, men han tar hunden med sig i alla fall. Mamma och pappa är inte heller så förtjusta. Hur ska en imaginär hund hjälpa Leonard med känslorna? Genom att lära sig att leva med dem, säger Siv. Men för att det ska gå måste Leonard ge hunden ett namn och det vill han inte. Känslorna bubblar upp och allt blir kaos igen. Men hunden finns kvar och får till sist sitt namn: min svarta hund.
Lucanders smått abstrakta illustrationer för aspekter till berättelser som antyds i texten, men öppnas upp och ges mera utrymme i bildernas detaljer: en mamma som sover på soffan, en olycklig hund som speglar ett olyckligt barn, ett hoppfullt leende när kaoset lagt sig.
Min svarta hund är ingen lätt berättelse. Kanske kan den kännas för svår att röra i vissa lägen. Men det är inget tvivel om att det här är en bok som behövs.
För en öppning till prat om känslor erbjuder således både Leonards och Ditts och Datts historier tankeväckande startpunkter. Vilken startpunkt man väljer beror kanske på dagen, på känslorna och vilken stil som tilltalar en mest.
Vart samtalet leder lämnar skribenterna och illustratörerna upp till läsaren. Här ges en öppning till att börja förstå sig själv och andra. Det kan hittas djup, men också bara ett välbehövligt äventyr.
Sofia Sjö
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.