Förflytta dig till innehållet

Barn får sitt sommarläger också i år — men det blir digitalt

Sofie Fogde/SPT
Barn som håller hand ute på en gräsmatta. På gräsmattan står även en vit flagga med texten "folkhälsan" skriven i blått.

Barn som håller hand ute på en gräsmatta. På gräsmattan står även en vit flagga med texten "folkhälsan" skriven i blått.Sofie Fogde/SPT

Folkhälsan är en av de organisationer som nu deltar i arrangerandet av det stora digitala sommarlägret. Arkivbild från ett läger 2019. Foto: Sofie Fogde/SPT


Ett digitalt sommarläger ska garantera att finlandssvenska barn i årskurs 1-6 även i år får en aktiv sommar.
Det är Svenska folkskolans vänner (SFV) som i samarbete med elva andra organisationer bjuder på ett trettiotal kostnadsfria lägerverkstäder över nätet. Tematiskt handlar verkstäderna om allt från motion och mat till naturkunskap och musik. Anmälningen öppnar i dag.
Idén om att arrangera ett virtuellt sommarläger föddes ur coronapandemin, säger Anna-Karin Öhman på SFV.
— Vi stöder många läger sommartid och såg att det nu inte finns möjlighet att ordna läger på det traditionella sättet.

Kan också bli komplement i framtiden

Öhman säger att man vid SFV sedan tidigare hade på gång ett samarbete med forskaren och digitaliseringsentreprenören Linda Mannila om digital utveckling inom föreningsfältet. Steget till att utveckla ett digitalt läger var därför kort.
Mannila säger att hon vet att det även under normala omständigheter finns ett behov av liknande verksamhet.
— Det är många som åker på läger men det finns även de som av någon orsak inte kan delta i ett fysiskt läger. Vi hoppas att det här projektet kan bli ett komplement för framtidens lägerverksamhet, säger Mannila.
Hon säger att även om lägret är digitalt och man deltar via datorn så ska de olika verkstäderna vara praktiskt orienterade. Och den som deltar ska inte känna sig ensam i tre dagar utan strävan är att skapa lägergemenskap.
— Man tänker lätt att digitalt är ensamt och isolerat. Och visst är man ensam framför sin skärm. Men vi kommer att skapa interaktion mellan deltagarna genom samarbetsövningar och gemensamma samlingar. Alla ska känna att man är med i ett sammanhang, säger Mannila.

Inte bara framför datorn

Många av verkstäderna förutsätter också att man tar sig utomhus för att utföra olika uppdrag, så något stillasittande läger blir det inte, säger Öhman.
Mannila säger att hon för tillfället arbetar med en undersökning om digital kompetens i finlandssvenska skolor och att vårens distansundervisning i grundskolan gett värdefulla erfarenheter som kommer till nytta under lägret.
För Svenska folkskolans vänner och de medverkande organisationerna blir det digitala storlägret en värdefull erfarenhet, säger Anna-Karin Öhman. De har alla stor erfarenhet av att arrangera fysiska sommarläger men nu får de pröva på även digitala varianter.
— Samtidigt är det här en möjlighet för barn från hela Svenskfinland att delta i samma sommarläger, Öhman.
Att delta i lägret är gratis men man behöver en dator, telefon eller platta med internetanslutning. Beroende på vilken verkstad man deltar i kan man också behöva köpa en del pysselmaterial.
 

Digitalt sommarläger för barn

  • För vem? Barn i årskurs 1 till 6. Barn i årskurs 1–3 förväntas ha hjälp av en vuxen. Vissa workshoppar riktar sig enbart till barn i årskurs 4–6.
  • När och var? Den 15–17 juni 2020 kl. 9.45–15. I din dator, platta eller telefon. Hemma i ditt rum, vid köksbordet, ute i skogen, i hängmattan, på bryggan eller just precis där du råkar vara.
  • Pris? Lägret är kostnadsfritt men du behöver en dator, telefon eller platta med internetanslutning, samt eventuellt pysselmaterial (beroende på vilken workshop du anmäler dig till).
  • Vad? Fisketips, hopprepstricks, mellanmålssmoothies, programmering, Ankdammsrace, skattjakt, djurskötsel, filmklippning, insekthotell, squishies, drama, cykelfix, experiment, grönsaksinstrument, superpowers, och mycket, mycket mer.
  • Hur? För att delta i Sommarlägret behöver du en dator, telefon eller platta med internetanslutning. Vi använder Google Classroom, du får all teknisk information du behöver i samband med att du anmäler dig till lägret och workshopparna. Varje dag börjar med en gemensam morgonsamling, för att sedan fortsätta i mindre grupper i de workshoppar du har anmält dig till.
  • Arrangörer: Svenska folkskolans vänner, Make It Finland, Finlands svenska 4H, Folkhälsan, Folkhälsan på Åland, Ungmartha, Nykterhetsförbundet Hälsa och Trafik/EOS, DUNK, Kulturkarnevalen, Finlands Svenska Scouter, Finlands Svenska Gymnastikförbund.
  • Mer information: https://www.sfv.fi/sv/vad/fribildning/sommarlagret2020/
  • Anmälningar tas emot från och med 4 juni.

Källa: Svenska folkskolans vänner
 

Ari Sundberg/SPT

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter