Förflytta dig till innehållet

Barackhostell reser sig i Reso – "Behovet av boende för varvsarbetarna kommer bara att öka"

Barackhostell. Foto: Fredrik Häggman


Industriboomen i Egentliga Finland höjer efterfrågan på tillfällig inkvartering för regionens många gästarbetare. Intill Åbo ringväg i Reso, cirka 1,5 kilometer från varvsporten, verkar sedan två år tillbaka ett ett hostell för upp till 180 personer på en  kontorstomt.
På tomten står en gammal kontorsbyggnad och två nybyggda radhusbaracker, som är ihopsatta av containerliknande lägenheter.
I kontorshuset har företaget Workers Hostel hyrt ut så kallade sovkapslar de senaste åren, i första hand till varvsarbetarna. Sovkapslarna är i praktiken sängar med låsbara rulljalusier, som radats på varandra två och två.

Rulljalusiet kan låsas. Foto: Fredrik Häggman


De två radhusbarackerna har kommit till efter att Workers Hostel slogs ihop med Björneborgsbaserade företaget Rental Store Finland, som hyr ut samma sorts barackbostäder i bland annat Nystad.
Företaget kallar barackerna för modulhus. Varje lägenhet är en modul, och när husen flyttas kan modulerna plockas isär.
Husen har flyttats till Reso från Äänekoski, där behovet av arbetskraft till Metsä Fibres fabriksbygge sköt i höjden för några år sedan.
– Vi riktar oss främst till varvsarbetarna, men bland de som bor här finns också många som jobbar på bilfabriken i Nystad och inom byggbranschen, berättar Hannu Karlsson från RSF Village Raisio.
Företaget har ett tillfälligt byggavtal på fem år för modulhusen.

Hannu Karlsson. Foto: Fredrik Häggman


För tillfället är cirka 20 av de 80 kapselplatserna bokade. Som mest har 60-70 kapslar varit uthyrda på en gång. Modulhusen är ännu inte helt inflyttningsklara.
– Nästan hela kundbasen består av utländsk arbetskraft, finländarna vänder sig till den privata hyresmarknaden i stället. Många av dem är östeuropéer, från Baltikum, Slovakien och Polen. De är vana med att arbeta kortare perioder runt om i Europa och med att bo i den här sortens modulbostäder eller kapslar.
När ÅU besökte hostellet under förmiddagen var hela barackbyn öde – de som bor där jobbar från tidig morgon till klockan 19–20 på kvällen.
– De jobbar ofta intensivt under korta perioder, för att kunna åka hem för en längre tid då de är lediga. Eftersom gästarbetarnas livsstil kretsar kring jobbet är det väldigt lugnt här om kvällarna. Vi har inte haft några ordnings- eller säkerhetsproblem alls.
Karlsson är övertygad om att efterfrågan på tillfälligt boende kommer att öka i framtiden.
– Modulhus är redan en trend i Europa. Stora projekt kräver mobil arbetskraft, särskilt på mindre orter. Ta gruvstaden Kiruna i Sverige som exempel – där ska hela staden flyttas undan gruvan, vilket skapar behov av mycket mer arbetskraft än vad som finns på plats.
Priset för en månad på RSF-Village Raisio ligger mellan 290 och 390 euro i månaden, beroende på om man väljer att bo i kapsel eller i eget rum. Hyran för en etta i Åbo ligger i genomsnitt på cirka 16 euro per kvadratmeter enligt Statistikcentralen. Det betyder att man för 390 euro kan få en bostad på nästan 24 kvadrat på den privata hyresmarknaden.
– Men för utländska gästarbetare som kommer hit för en kort tid är det väldigt svårt att få en privat bostad. Möblerade bostäder kostar mer och det är få hyresvärdar som vill hyra ut en bostad för bara några månader. Hos oss är det lätt att komma och lätt att gå.

Barackhostell. Foto: Fredrik Häggman


Enligt Mattsson är RSF Village Raisio ensamma om barack- och kapselboende i Åbo. Företaget konkurrerar med vanliga hostell och företag som hyr ut möblerade bostäder, såsom logitjänsten Forenom. Priserna på Forenoms möblerade lägenheter i Åbo ligger mellan 500 och 1 000 euro i månaden per person.
De som bor på hostellet stannar i allt från bara några dagar till flera månader. Under den tiden har de inget annat privat utrymme än kapseln eller modullägenheten och ett skåp för kläder och värdesaker.
Vilka krav ställer kunderna på boendet?
– Det viktigaste är att det finns ordentligt med utrymme i kylskåpet. Gästarbetarna har ofta med sig egen mat och gör storkok tillsammans om kvällarna, till skillnad från de finländska arbetstagarna som mest använder sig av mikron, menar Karlsson.
 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter