Förflytta dig till innehållet

Bara tre av Pargas stads fastigheter får toppbetyg – i skärgården är inomhusluften inte bra i någon byggnad

Finska gymnasiet i Pargas har redan flyttat från den här byggnaden på grund av inomhusluften, men listan på hus med problem är mycket lång. Foto: Anja Kuusisto


Pargas stad borde investera fem miljoner euro per år i sina fastigheter fram till år 2022 och efter det omkring tio miljoner euro per år under åren 2023–2031.
Det konstaterar fastighetschefen Seppo Pihl och tekniska chefen Ted Bergman i sin föredragning för stadsstyrelsens sektion för tekniska stödtjänster, som möts på onsdag.
– På det sättet kunde problem med inomhusluften och andra risker för dem som vistas i byggnaderna undvikas, konstaterar de.
De konstaterar också att den genomsnittliga åldern för stadens fastigheter blir allt högre, då nybyggena är så få. Samtidigt har driftsbudgeten inte räckt till för reparationer och reparationsskulden har växt för varje år.
– Det betyder att riskerna i byggnaderna hela tiden ökar.

Få når upp till bästa kategorin

Staden har utvärderat inomhusluften i sina byggnader på skalan S1–S5, som bygger på en grov utvärdering baserad på kartläggningar av byggnadernas skick och på undersökningar av inomhusluften i byggnaderna.
Det optimala läget är S1.
Parallellt har man klassificerat byggnadernas ändamålsenlighet för den verksamhet som nu bedrivs i dem på skalan K1–K3, där målet är K1.
– Man kan inte driva en effektiv serviceverksamhet i en byggnad om lokalerna inte är anpassade efter användarens behov beträffande storleken, standarden eller läget, skriver de.

Tre nybyggda skolhus får toppbetyg — i skärgårdsdelarna finns ingen fastighet med optimal inomhusluft

Av de omkring 80 fastigheter som finns på den så kallade A-listan i Pargas når bara tre fastigheter upp till den optimala nivån när det gäller kvaliteten på inomhusluften och byggnadens ändamålsenlighet.
De är den nya tillbyggnaden vid Skräbböle skola från 2016, Kirjala nya skola från 2013 och den nya tillbyggnaden vid Koivuhaan koulu från 2015.
I skärgårdsdelarna når inte en enda av stadens byggnader upp till den optimala nivån på inomhusluften S1.
När det gäller inomhusluften i stadens byggnader i Pargas får 17 av stadens omkring 80 fastigheter den sämsta möjliga klassificeringen, S5.
Här finns allt från kontoret i skidstugan i Finby till Fredrikastugan, Solgläntan och Björkebo, till redan stängda byggnader som finska gymnasiet och daghemmet Peikkorinne.

Dålig luft också i Utö skola

Åtta av 67 fastigheter i skärgårdsdelarna har den sämsta klassificeringen gällande inomhusluften.
Hit hör daghemmet Karusellen i Nagu, men också Utö skola, hälsocentralen i Korpo och delar av Regnbågen i Korpo.
Av fastigheterna på B-listan klassificeras inomhusluften i både Kommunalstugan och föreningslokalen Framnäs i Nagu som S5, sämsta möjliga.

Sälj bort onödiga hus, satsa på dem som det finns hopp för

Pihl och Bergman har ett lösningsförslag på kort sikt: Staden borde sälja de byggnader som inte används och som är tekniskt obrukbara. De byggnader som har livslängd kvar borde staden satsa systematiskt på.
– På sikt måste finansieringen per byggnad utökas för att förutsättningarna för dem som vistas i byggnaderna ska kunna tryggas, slår de fast.

Dela artikeln

0 kommentarer: “Bara tre av Pargas stads fastigheter får toppbetyg – i skärgården är inomhusluften inte bra i någon byggnad

  1. Tom Rajakangas skrev

    Även relativt nya och renoverade byggnader har inneluft problem, som tyder på att planeringen och genomföringen av byggen och renoveringarna har inte riktigt skötts som man kunde vänta sig. Tex Nagu områdeskontor renoverades totalt, med stora pengar, och ändå får den ej toppen betyg. Fastighetschefen har själv genomfört många projekt som nu visar sig vara nästan odugliga att använda. Det är ju lite samma som att först ta betalt för byggande, och sedan på nytt för att reparera egna fel. Men så är det ju i Pargas, inte behövs det ta ansvar, de är ju någon annan som betalar…

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter