Bara en av tio cyklister visar riktning då de svänger – de flesta vet ändå om att de borde göra det

Bara en av tio cyklister visar riktning då de svänger, trots att de har samma skyldighet att göra det som bilister. Vad beror detta på? undrar en ÅU-läsare som observerat fenomenet.
– Nio av tio vet om att de måste visa riktning enligt lagen, så det handlar nog i de flesta fall inte om ovetskap, säger Elias Ruutti, kontaktchef vid Trafikskyddet.
Cyklister kan visa riktning på valfritt sätt, till exempel med handen, foten, huvudet eller installerade blinkers. Ifall man visar tecken med något annat än blinkers behöver det inte göras under hela vändningen.
Att väldigt få cyklister visar riktning är uppenbart då ÅU kollar läget på stan. Ungefär var tionde cyklist visar riktning, precis som det framkommer i Trafikskyddets undersökning från år 2021.
De tre cyklister som ÅU:s reporter talar med säger ändå alla att de anger riktning.
– Jag visar alltid riktning, säger en ung kvinna.
– Ibland glömmer jag, men i regel visar jag alltid riktning med handen. Jag har nog märkt att många låter bli att göra det, både cyklister och bilister, säger en annan cyklist.

Också Terho Karppanen, som i 35 års tid har cyklat året om, säger att han alltid visar riktning.
– Det har blivit en vana. Jag har cyklat ofta och länge, så jag känner till systemen. Jag skulle rekommendera andra cyklister också att bli bättre på att följa trafikregler.
Förutom att låta bli att visa riktning menar Karppanen att många cyklister är dåliga på att vänta på gröna trafikljus.
Brister också i andra trafikregler
Riktning måste anges då man beger sig ut i trafiken från vägkanten, då man svänger i en korsning eller på vägen, då man byter körfil, då man avlägsnar sig från en rondell eller på annat sätt flyttar sig åt sidan.
Polisen kan uppbära en avgift för trafikförseelse om en cyklist inte visar riktning i dessa situationer.
En undersökning som Trafikskyddet gjorde i våras visar att det finns andra trafikregler som cyklister heller inte följer.
– I kunnandet av väjningsregler ser vi kanske de största bristerna. Det är många som inte vet i vilka situationer som bilister ska väja för cyklister och vice versa, säger Elias Ruutti.
Drygt hälften av cyklister använder hjälm och nästan 60 procent har baklykta på cykeln, vilket krävs enligt vägtrafiklagen som trädde i kraft år 2020.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.