Bankerna profilerar sig i kampen om hållbara placeringar — en ny trend är Svanenmärkta fonder


Placeringarna i gröna räntepapper ökar kraftigt på den globala marknaden, säger Ålandsbankens räntechef Jyri Suonpää och Jennica Heikius, placeringsrådgivare vid bankens Åbokontor. Foto: J-O Edberg
Ansvarsfulla investeringar och hållbara fonder blir allt populärare hos placerarna.
I kampen om placerarna och deras kapital profilerar sig bankerna på olika sätt.
Den senaste trenden är lanseringen av hållbara placeringsfonder certifierade med det nordiska miljömärket Svanen.
De första svanenmärkta fonderna introducerades i Sverige 2017.
Också i Norge finns svanenmärkta hållbara fonder.
I Finland däremot finns bara en tillsvidare.
Ålandsbanken är först ut på plan med att lansera en svanenmärkt grön räntefond.
ESG-fonden som verkat sedan i våras beviljades nyligen Svanenmärket av organisationen Nordisk miljömärkning.
– Det här är ett bevis på bankens framgångsrika miljöarbete, säger placeringsrådgivare Jennica Heikius vid Ålandsbankens Åbokontor.
Hårdare krav på hållbarhet
Jyri Suonpää, som är chef för bankens räntefonder, säger att kraven på hållbarhet och ansvarsfullhet är betydligt hårdare för en svanenmärkt fond jämfört med en traditionell ESG-fond som fokuserar på en hållbar miljö, hållbara samhällsrelationer och en hållbar företagsstyrning.
– Utöver de här kriterierna krävs mycket mera av en svanenmärkt fond. För att en fond ska bli svanenmärkt måste den uppfylla 25 olika krav, säger Suonpää.
Fonden förutsätts följa vissa principer när det gäller påverkan i företagen man investerar i bland annat via delägarskap.
Investeringar i problematiska företag och branscher som till exempel vapen, fossila bränslen, tobak och alkohol väljs bort i de flesta etiska fonderna, men Svanenmärket förpliktar fonden att utöva mycket noggrannare och grundligare överväganden i hållbarhetsfrågor.
– Fonden anlitar utomstående experter och ratingbolag som gör hållbarhetsanalyser och väljer ut de bästa företagen, säger Suonpää.
Ökad transparens
Vidare måste det finnas en klar plan för hur processerna i ett företag följs upp.
Fonden måste rapportera hur analyserna lyckats och hur arbetet påverkar hållbarheten.
– Det här ökar transparensen och gör det lättare för placeraren att följa upp sina investeringar, säger Heikius.
Suonpää och Heikius säger att den svanenmärkta ESG-fonden redan väckt stort intresse hos placerarna.
Sedan starten i maj har fondens placerade kapital stigit till 13 miljoner euro.
– Intresset för hållbara investeringar ökar hela tiden och många söker sätt att påverka i till exempel miljöfrågor. Att placera grönt är ett bra sätt, säger Heikius.
Marknaden växer kraftigt
Marknaden är global och starkt växande. Speciellt de två senaste åren har tillväxten varit kraftig.
– 2017 var värdet av placeringarna i gröna ränteobligationer 120 miljarder euro. I dag har värdet ökat till närmare 800 miljarder euro, säger Suonpää.
Inom OP-gruppen följer man intresserat med situationen när det gäller svanenmärkta fonder.
Tillsvidare är det ändå finansgruppens egna hållbara fonder som gäller.
Enligt Elina Rinta, sakkuning i ansvarsfulla placeringar, har OP-gruppen hållbara fonder som fokuserar på klimatet, rent vatten, ren miljö och hållbar utveckling och där ESG-faktorerna beaktas.
– Intresset för placeringar i de här kategorierna ökar hela tiden, säger hon.
OP-gruppen avvaktar
OP-gruppen har egna system för hur man utvärderar ESG-faktorerna och hur systemen följs upp.
I de här fonderna sker påverkan för det mesta genom att beakta ansvarsfullheten i placeringsbeslut och till mindre del genom aktivt ägande till exempel genom att man utnyttjar rösträtten på företagens bolagsstämmor.
Rinta vill inte ta ställning till huruvida OP-gruppen är beredd att skaffa svanenmärkning av sina hållbara fonder.
– Tillsvidare avvaktar vi situationen. Vi väntar först på att EU lanserar sitt nya regelverk för ansvarsfulla placeringar. Då ser vi vilka gemensamma kriterier som gäller i fortsättningen och hur vi ska anpassa oss till dem, säger Rinta.
Inte aktuellt hos Nordea
Nordea Bank som är en storspelare på fondmarknaden har flera globala ESG-fonder.
Men någon satsning på svanenmärkta placeringsfonder är för tillfället inte aktuell enligt bankdirektör Miikka Salminen.
Han säger att banken har egna expertteam som analyserar och bedömer hur olika bolag iakttar arbetarskydd och om deras underleverantörer utnyttjar barnarbetskraft eller släpper ut farliga ämnen i naturen.
– Våra fonder följer tydliga ESG-kriterier, ESG-analyserna tillämpas på alla Nordeafonder. Med hjälp av analyserna kan vi välja att placera i ett bolag eller utesluta det. Vi kan också aktivt påverka företagen genom att våra fonder är aktiva storägare i bolagen. Informationen till placerarna levereras i fondrapporterna, säger Salminen.
ESG-faktorerna genomsyrar allt
Också hos Aktia Bank noterar man en ökad efterfrågan på hållbara investeringar.
Markus Lindqvist, direktör för ansvarsfulla placeringar vid Aktia kapitalförvaltning, säger att ansvarsfullheten genomsyrar all placeringsverksamhet i banken.
– Vi har inga öronmärkta hållbarhetsfonder utan ESG-faktorerna beaktas i all vår kapitalförvaltning, säger han.
Banken har i samarbete med utomstående experter utvecklat egna system för hur ESG-kriterierna uppfylls och att rapporteringen är transparent.
Investerarna informeras via fondrapporter och kvartalsrapporter.
Aktia följer med situationen
För Aktias del är det för tillfället inte aktuellt att satsa på svanenmärkning av sina fonder.
– Bankerna profilerar sig på olika sätt. I det här fallet har vi inte sett någon större efterfrågan på just svanenmärkta fonder. Det verkar som om trenden inte fått genomslag i Finland ännu, säger Lindqvist.
Lindqvist säger att det finns risk för att det kan bli svårt för den enskilde småspararen att veta vad de olika hållbarhetscertifieringarna som till exempel Svanenmärket egentligen betyder.
– Så här är läget för tillfället. Men det är klart att märker vi att kunderna börjar fråga efter den här typen av fonder är vi förstås beredda på att svara, säger Lindqvist.
Hållbara fonder
I den här typen av investeringar verkar fondförvaltaren för att företagen bakom de värdepapper som fonden investerar i tar hänsyn till hållbarhet ur olika aspekter.
Företagens verksamhet bedöms utgående från så kallade ESG-faktorer där ESG står för miljö, sociala faktorer och ägarstyrning (Environment, Social and Governance).
ESG används för att utvärdera risk i relation till en investering i ett företag.
2017 introducerades svanenmärkta ESG-fonder på marknaden i Sverige.
Kraven på hållbarhet är mera omfattande hos ESG-fonder som är svanenmärkta.
För att en fond ska bli svanenmärkt måste den uppfylla 25 kriterier på hållbarhet.
I dag finns det i Sverige knappt ett 20-tal hållbara fonder med det nordiska svanenmärket, också i Norge finns ett antal svanenmärkta ESG-fonder, i Finland finns tillsvidare bara en svanenmärkt ESG-fond.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.