Banker, stiftelser och kulturföretag — finansexperten Kjell Sundström har bibehållit rötterna till Korpo genom karriären

Långt ute i Rumar på Korpo längs med en delvis övervuxen traktorväg mellan snår, klippor och skog finner man en trästuga.
Här invid havet, i skymundan från tätortens jäkt och kaos, tillbringar finansierings- och förmögenhetsförvaltningsexperten Kjell Sundström sommaren.
Likt den undangömda stugan har Sundström aldrig fört mycket väsen om sig. Listan på samhällsuppdrag är dock lång: Stiftelsen för Åbo Akademis skattmästare, Aktias styrelseledamot, Veritas styrelseordförande, Novias styrelseordförande – ja, till och med ÅU:s Förlags Ab Sydvästkustens styrelseordförande.
Innan Sundström engagerade sig i den finlandssvenska stiftelsesfären hade han en internationell karriär. I 15 år jobbade han inom bank- och företagssektorn med finansiering och förmögenhetsförvaltning, först i Helsingfors och sedan utomlands.
Stugan i Rumar är en biprodukt av den karriären, eftersom det blev svårt att koordinera träffar med bekanta i Finland då semestrarna var relativt korta med finska mått mätt.
– Vi tänkte att det är enklare om man har en bas här, då kan man säga åt bekanta att vi är här den och den tiden, kom hit och träffa oss om ni vill.
På 90-talet köpte Sundström tomten i Rumar. Att bygga en stuga just på Korpo var ett självklart val.
– För mig är det ganska speciellt, för jag är född och uppvuxen här och släktingar finns det ännu gott om i trakterna. Så konceptet ”sommargäst” är lite flytande för mig. Som barn var jag ju fast boende här, men nuförtiden är jag nog mera sommargäst.
Från internationell karriär till stiftelsesfär
Bytet från den internationella finansbranschen till Stiftelsen för Åbo Akademi skedde just tack vare kopplingen till Korpo. År 2004 då Sundström besökte sin pappa i skärgården råkade han få syn på en ÅU-artikel om att stiftelsens dåvarande skattmästare, Caj-Gunnar Lindström, skulle gå i pension.
– Tanken började snurra. Det är en helt annan värld, fast också det är förmögenhetsförvaltning. Tanken mognade, och eftersom det ofta blev upp till 150 resedagar i året för mig och resandet blev komplicerat efter 9/11 valde jag att söka stiftelsejobbet. Efter en lång rekryteringsprocess valde man mig.
Sundström lämnade den internationella karriären bakom sig år 2005. I samband med skattmästaransvaret följde de andra uppdragen med, eftersom Stiftelsen är delägare i ett antal olika företag, och bevakning av ägarintressen ingick i Sundströms befattningsbeskrivning.
För Sundström blev det många nya branscher att sätta sig in i. Kärnfrågan handlade ofta om att hantera strategiska brytpunkter av olika slag. Han nämner både Åbo Underrättelsers eviga fråga om hur mycket man ska satsa på pappers- eller nättidning, och Stockmanns stora fråga om näthandeln i relation till den traditionella affärsverksamheten.
Samma saker funderar man ännu på som för fem-tio år sedan, men Sundström upplever att man vid det här laget har insett att den perfekta strategin kanske inte finns. Istället får man stegvis pröva sig fram.
– Vid den här typen av trendbrott finns sällan några patentlösningar att ta till. Utvecklingen sker sin gilla gång, och man hittar nog till slut en balans.

Ingen ekonomisk katastrof i Finland
I mitten av 2010-talet valde Sundström att byta spelplan till den privata sektorn. Men han ångrar inte sin tid på stiftelsen eller i den internationella finansvärlden.
– Det var helt rätt tidpunkt för mig att byta karriär. Alla karriärvägar har varit bra och olika, men i det här skedet känns nuvarande roll helt rätt.
Nu beskriver han sig själv som företagare. Vardagens fokus fördelas mellan två företag: Grannenfelt Finance Oy, som planerar och arrangerar finansiering för små och medelstora företag, och ACE-Productions Ab, som producerar stora musikaler och olika evenemang.
På Grannenfelt Finance får han tillämpa allt det finansiella kunnande han samlat på sig över åren, och på ACE-Productions får han leva ut sitt musikintresse, även om han också där mest har koll på det ekonomiska.
Hemskt oroad är Sundström inte över coronaepidemins ekonomiska konsekvenser. I hans nuvarande position har han en hel del insikt i hur de finländska företagen, både det egna ACE-Productions och de företag som Grannenfelt Finance assisterar, mår.
– Vad jag har sett har läget varit krisbetonat men ingen katastrof. Statsmakten har ställt upp med stöd, och de finansiella instanserna och krismekanismerna står på stabilare grund jämfört med krisen år 2007.
– Det som har varit nyttigt med pandemin är att luften lite gått ur vissa ekonomiska bubblor. Den hybris som har kännetecknat mycket av verksamheten på startup-fältet under de senaste åren har exempelvis lagt sig. Finansiärerna förutsätter omsättning och verklighetsförankring. Realismen har återvänt, åtminstone för stunden.
”Havet är ändå havet”
Tack vare Sundströms nuvarande jobbsituation är det enklare att distansjobba. Det blir bara 3–4 dagar i veckan i Helsingfors, och långa veckoslut i hemknutarna på Korpo. Här kopplar han av med läsning, evighetsprojektet att piffa upp stugan och trädgården, och så spelar han tennis.
– Korpo har en mycket bra tennisplan! På initiativ av några eldsjälar har staden fixat upp planen.
En del läsning blir det också. Just nu är Sundström mitt inne i Henrik Meinanders ”Samtidigt”, som behandlar det händelserika året 1968, ett år som Sundström själv bara har vaga minnen av.
– Slutet av sextiotalet är för mig lite av en gråzon, en blandning av minnen och kunskap. Så man läser och tänker aha, det var så här det hängde ihop!
Båt har han inte, men han stortrivs ändå i skärgården. Han berättar att hans fru har stuga vid Päijänne och att de också brukar vistas där varje sommar, men inlandskulturen känns annorlunda.
Atmosfären känns varken bokstavligen eller bildligt lika öppen som ute i skärgården.
– Havet är ändå havet, och det är något speciellt med det.

Kjell Sundström
Ålder: 59 år.
Född och bosatt i: Född på Korpo, bosatt i Helsingfors.
Sommarstuga: i Rumar på Korpo.
Familj: Fru och fyra vuxna barn.
Jobbar som: Företagare, Grannenfelt Finance Oy och ACE-Productions.Ab
Gör på fritiden: spelar tennis, lagar mat, spelar och lyssnar på musik.
Äter helst på sommaren: fisk i alla former.
Dricker helst på sommaren: vatten och ett glas rosé.
Gör helst på stugan: Hugger ved, det är bra träning för tennisserven.
Favoritutflyktsmål i skärgården: den egna stranden.
Bästa sommarminnet: barnbarnets dop förra sommaren.
Värsta sommarminnet: Ingenting jag kommer på!
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.