Bank: Bostadsaffärerna ökar rejält i Åbo – ”Nja”, säger lokala mäklare

Den 15 juli meddelade Nordea att bostadsaffärerna har ökat rejält i Finland, och speciellt i Åbo. Årets andra kvartal ökade bolånevolymerna med 32 procent jämfört med det första.
Också bostadsplacerarna har börjat röra på sig enligt banken, som rapporterar en ökning i placeringslånen med 30 procent över samma tid.
”Det finns många faktorer som påverkar prisutvecklingen, såsom räntenivån, konsumenternas köpkraft och bostadsutbudet. Sett till hela landet väntas priserna i år ligga i genomsnitt 3 procent lägre än i fjol, men nästa år väntas bostadspriserna öka med 2 procent”, skriver Taina Tallbacka-Kitola, chef för Nordeas verksamhetsställe i Åbo, i pressmeddelandet.
Mäklarna har is i hatten
De mäklare som ÅU har talat med bekräftar att det skedde ett tydligt uppsving på marknaden i maj och juni, men att det är för tidigt att tala om att riktningen har vänt.
– Säkert stämmer deras rapport. Men efter midsommar har läget lugnat ner sig igen. Just nu kommer det inte ut så mycket på marknaden, säger Petri Abrahamsson, områdesdirektör på Aktia LKV.
Han berättar att det som säljer just nu är nya eller nyrenoverade egnahemshus och radhus. Köparna är i åldrarna 35 till 45, alltså främst barnfamiljer.
Mäklarnas branschförbund Centralförbundet för fastighetsförmedlingen ställer sig någonstans där emellan. De berättar att jämfört med året innan så gjordes 13,5 procent färre affärer i juni – och där är skillnaden markant.
Jämfört med maj i år, däremot, backade affärerna endast med 0,3 procent. En liten nedgång, men inte markant.

Branschförbundet ser också de ljus i tunneln, eftersom medeltiden en bostad ligger på marknaden har börjat sjunka.
– Försäljningstider är det första som brukar sjunka när marknaden ljusnar. Bottennoteringen i den här cykeln såg vi i början av året. I huvudstadsregionen såg vi till och med samma försäljningstider som 2021. Sommaren har fått igång köparna, säger förbundets verksamhetsledare Tuomas Viljamaa.
Men det gäller inte nödvändigtvis utanför ring 3. Daniel Oivo jobbar som egenföretagande mäklare i Åbo, S:t Karins och Pargas. Han säger att marknaden framförallt är ojämn och svår att förutspå för tillfället.
– Fram tills för två månader sedan var det jättelätt att sälja radhus i S:t Karins, till exempel, men nu verkar den marknaden ha stannat av helt.
Marknaden just nu
- Enligt Nordea är Åbo klart aktivare med bolånen än resten av landet. Bolånevolymerna på våren och försommaren ökade med 32 procent jämfört med januari–mars i staden.
- Bostadsplacerare håller också på att återvända till marknaden. Lånevolymerna för placeringsbostäder har ökat med 30 procent jämfört med första kvartalet, enligt Nordea.
- Enligt Nordeas bostadsmarknadsöversikt från maj väntas bostadspriserna för i år ligga i genomsnitt 3 procent lägre än i fjol, men nästa år väntas bostadspriserna öka med 2 procent.
- Centralförbundet för fastighetsförmedlingen rapporterar om 13,5 procent färre inhemska bostadsköp i juni jämfört med året innan. Jämfört med maj i år skedde en sänkning med 0,3 procent.
- Försäljningstiderna för begagnade egnahemshus blev kortare i juni (110 dagar) jämfört med maj (137 dagar), en minskning som har pågått sedan slutet av vintern. Det skedde också en minskning i försäljningstiderna för lägenheter och radhus, enligt mäklarnas branschförbund.
Marknaden för höghuslägenheter står rätt så stilla den också, speciellt i Pargas. Enligt Oivo har det här att göra med den allmänna prisökningen i samhället, som slagit hårdare hos bostadsbolag än egnahemshusägare.
– Fjärrvärmen har blivit dyrare, försäkringarna också – allt det inverkar ju på bostadsvederlaget som plötsligt kan kännas oöverkomligt högt. Den som har tänkt flytta från ett egnahemshus till höghus märker ganska snabbt att det inte alls blir billigare som de hade tänkt.
I Åbo har de som spekulerar i lägenheter förändrats ganska radikalt.
– Tidigare var det unga som doftade parfym som kom med lånade pengar för att fixa upp en tvåa. Samma tvåor kan nu gå till en bonde från Vemo som har sålt lite hö, säger Oivo.

I Pargas är det framför allt egnahemshus i prisklassen två- till trehundratusen som går åt. Så länge de inte har särskilt stort renoveringsbehov.
– Objektet måste ju vara värt pengarna, förstås. Det säljs inte till överpriser just nu, säger Oivo.
Han säger att bostadspriserna i Pargas relativt sett är ganska bra, speciellt i centrum. Största problemet är att folk väntar för länge med att sälja.
– Det finns många som håller ett hus tomt i flera år innan de tar steget att sälja. Sedan undrar de varför värderingen blir så låg. Men det är klart att det inverkar på priset att allting blir äldre i huset.
Aktias Petri Abrahamsson är inne på samma linje.
– I Pargas är det brist på nya egnahemshus och moderna radhus. Objekt som är i bra skick säljer nog, men det finns väldigt många äldre hus med stort renoveringsbehov.
”Det som är kiva säljer”
Inte heller Oivo är övertygad om att marknaden vänder ännu – även om det finns tecken på det. Men han tror åtminstone att den håller på att stabilisera sig.
– Det är en jättelång process när prisnivån justeras. Först ska säljarna som förväntar sig ett visst pris inse att de måste sänka kraven.
Prissänkningen ska sedan ske över hela marknaden och stabilisera sig på en nivå som blir det nya normala. Det är en process som kan ta år.
Båda mäklarna är överens om att marknaden inte är död, men att vändningen kan ta ett tag ännu.
– Det som är kiva säljer, där har du nog det i ett nötskal, säger Oivo.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.