Bangårdsplanen ska vara godkänd i maj – Åbobor får delta i öppet Teams-möte imorgon

Stadens nya konserthus har väckt mycket debatt. Samtidigt avancerar planerna på något som innebär en betydligt större förnyelse av stadsbilden i Åbo: Kvarteren vid Hampspinnaregatan ska få nya bostadshus och en del av bangården ska erbjuda plats för en flerfunktionsarena.
– Något så här stort och så här nära centrum innebär ett väldigt kliv mot framtiden.
Det säger Sami Kettunen, vd för GSP Group, bolaget som koordinerar det så kallade bangårdsprojektet. Han är en av dem som deltar då en uppdaterad plan presenteras för allmänheten på ett Teams-möte i morgon kväll.
Så här hittar du mötet
Teams-invånarmötet ordnas på onsdag den 27 oktober klockan 18–20.
Du kan delta i mötet via den här länken.
Planerna finns också till påseende på stadsmiljösektorns kundtjänst, Puolalagatan 5, till och med den 9 november.
GSP Group har varit med i projektet sedan 2016, i allt från planering och kalkyler till arrangerandet av arkitekttävlingen som vanns av PES-Arkkitehdit 2018. Det är PES-Arkkitehdits Luoto (Skäret) som ligger till grund för arbetet.
Endast smärre justeringar har gjorts i deras vision. Själva arenan och upplevelsecentret har krympt något, därtill har de högsta bostadshusen blivit något lägre.
Den sammanlaga bostadsvolymen är ändå den samma, eftersom det i stället ritats in ett hus till vid Dressinvägen. Totalt ska det bli 900 nya hem för uppskattningsvis 1 400 invånare.
– Bostäderna byggs enligt läget på marknaden. Det kan ta fem–sju år från det att marken är byggduglig, säger Kettunen.

Målet är att den nya detaljplanen för området ska godkännas i mars och träda i kraft i maj. Fokus ligger på att allra först komma igång med helheten som består själva arenan, hotellen, kontorslokalerna och parkeringshuset, säger Kettunen.
– Själva arenan, hotellet, kontorslokalerna, upplevelsecentret och parkeringsplatserna ska stå färdiga om tre–fyra år från byggstarten.
De kommer där som det nu finns en rangerbangård och VR:s gamla servicedepå. Projektet påverkas därför också av Trafikledsverkets tidtabell för hur bangården i Åbo byggs om.
– Vi planerar det här tillsammans med VR och Trafikledsverket som en del av deras dubbelspårsprojekt.

Den nya evenemangsarenan ska ha plats för niotusen åskådare eller upp till tiotusen då det ordnas konserter. Flera av logerna i den nya hallen har faktiskt redan sålts, eller i alla fall reserverats.
Granne med arenan kommer det så kallade upplevelsecentret. Verksamheten i centret och arenan skulle drivas av ett separat arenabolag, där Åbo stad möjligtvis kan bli delägare.
Rubriken för Kettunens presentation på Teams-mötet i morgon heter ”funktionell presentation”. Han räknar med att få flera frågor om hur tusentals människor ska ta sig till och från området.
Kettunen pekar på hur allt är tänkt att fungera: tågen stannar invid arenan, det går att övernatta i samma helhet, den nya bron över spåren gör det lättare att ta sig till och från centrum.
Han drar paralleller till Uros Live i Tammerfors, jättearenan som byggs nästan mitt i stan, invid järnvägen. En annan jämförbar miljö är Tölöviken i Helsingfors, som har förändrats totalt.
– Trafiken brukar alltid väcka frågor. Det handlar lite om att vi alla ska lära oss att röra oss på nytt sätt.
De här deltar i Teams-invånarträffen
Heikki Lehtonen, ordförande för Åbosamfundet.
Timo Hintsanen, stadsplaneringsdirektör i Åbo.
Sami Kettunen, vd för GSP.
Pekka Mäkelä, arkitekt, PES-arkkitehdit.
Mikko Tuunanen, trafikplanering, WSP Finland.
Nella Karhulahti, planläggningsarkitekt vid Åbo stad.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.