Banbrytande kryssningsfartyg byggs i Åbo


Del av Costa Smeraldas köl. Fartygets kryssningsdebut sker i oktober 2019. Foto: Yascha Gilbert
Kryssningsfartyget Costa Smeralda kommer att tas i drift hösten 2019. Beställare är Costa Cruises som är en del av Costa Group, det ledande kryssningsbolaget i Europa och Asien.
Ceremonin symboliserar god tur
Myntceremonin vid kölsträckningen på onsdagen utmärkte starten på monteringen av fartygsskrovet. Ett tiotal personer med nyckelroller fick äran att lägga varsitt jubileumsmynt längs med fartygets köl innan kölsträckningen. Mynten ska symbolisera god tur för besättningen, passagerarna och framtida resor. Bland myntläggarna fanns Costa besättningens andra däckofficerare Elisabetta Moraci som även fungerade som gudmor för evenemanget.
– Vi firar denna symboliska stund för vårt nya fartyg med stor entusiasm, säger Costa Cruises vd Neil Palomba på onsdagens presskonferens.
Fartyget kommer att ha flerbränslemotorer som drivs med flytande naturgas eller LNG.
– Det här är ett miljömässigt genombrott, konstaterar Palomba.

Myntceremonin. Evenemangets gudmor Elisabetta Moraci och Turku Meyers projektledare Tom Degerman. Foto: Yascha Gilbert
Flytande naturgas främjar miljömässig hållbarhet
LNG hindrar utsläpp av partiklar och svaveloxider samt minskar märkbart på utsläpp av kväveoxid och koldioxid.
– Costa Smeralda representerar bevis på den banbrytande och innovativa andan som karaktäriserar Costa Group, säger Palomba.
Costa Group är en ledande utvecklare av hållbara och miljövänliga lösningar inom sin bransch.
Jan Meyer, vd för Meyer Turku, poängterar att valet att endast använda LNG högst sannolikt kommer att sänka ribban för andra företag.
– Just nu är det något av en ”hönan eller ägget” situation. Bränsleproducenter vågar inte satsa på LNG innan det finns motorer som drivs med det medan ingen vågar bygga LNG-drivna motorer innan gasen ätt lättillgänglig, förklarar han.
Utmaningen med flytande naturgas är att det inte är världens lättaste att producera. Dessutom kan det vara problematiskt för fartyg som kör längre sträckor att vara helt LNG-autonoma.
– Costa Smeralda kommer att kunna köra två veckor i sträck innan hon behöver tankas. Med tanke på att somliga av de planerade sträckorna kommer vara längre än det har vi bestämt att ha flerbränslemotorer. Det är inte fråga om att LNG inte skulle vara pålitligt utan vi vill helt enkelt ha flexibilitet, förklarar Palomba.

Neil Palomba och Jan Meyer. Båda är väldigt nöjda med samarbetet. Foto: Yascha Gilbert
Meyer Turku har gjort stora investeringar
Ceremonin är också ett historiskt ögonblick för Meyer Turku. Costa Smeralda är det största fartyget som byggs vid skeppsvarvet på tio år.
Till storleken är kryssningsfartyget drygt 180 000 bruttoton. Det är 340 meter långt och 40 meter brett och kan ta 6 500 passagerare. Fartyget har drygt 2 600 hytter.
– Vi är i mittpunkten av vårt nuvarande projekt att öka produktionen med vår nya lyftkran och flera andra investeringar. Vi har nästan 700 fler skeppsbyggare nu än vi hade i 2014 då vi kom till Åbo, berättar Meyer.
Meyer Turku har varit en pionjär i byggandet av LNG-fartyg. Viking Grace byggt 2014 och Tallink Megastar som levererades 2017 har båda varit stora succéer.

Så här kommer kryssningsfartyget att se ut när det är färdigt byggt. Bild: Meyer Turku
Förutom miljömässig hållbarhet ska Costa Cruises satsa på nya möjligheter att locka gäster och att erbjuda dem en unik upplevelse.
– Fartyget kommer att vara en skönhet med många designegenskaper inspirerade av en italiensk piazza, säger Palomba.
Ett systerfartyg till Costa Smeralda byggs också vid varvet. Det väntas bli klart 2021.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.