Förflytta dig till innehållet

Banbrytande finländsk popkör besöker Åbo i dag

Musta lammas leds av Ida Olsonen. Foto: Tuomas Salo


Det är en enorm utmaning att få en kör att bli ett rytminstrument – ett instrument som återger inte bara melodin från popvärlden, utan också rytmbild, arrangemang och groove. Det här är något som Helsingforskören Musta lammas aspirerar till – och i princip redan har lyckats med. Kören uppträder på Kåren i Åbo i dag klockan 16.
– Det hade länge varit en dröm för mig. Efter att ha sett den danska kören Vocal Line och hur banbrytande de jobbade med rytmmusik, så ville jag göra något liknande i Finland, säger Musta lammas finlandssvenska grundare och dirigent Ida Olsonen.
Tanken fanns redan 2010, men det var först runt fem år senare som hon och en kompis satt och diskuterade hur en sådan kör skulle se ut.
– Gå och skriv några arrangemang, så fixar jag sångarna, sa hon och så blev det. Vi provade konceptet med tolv sångare och spelade in några låtar, som sedan användes som reklammaterial för den egentliga rektyreringskampanjen. Jag ville aldrig att det skulle vara en kör endast för ett kompisgäng.
I dag består kören av 23 sångare och Olsonen som dirigent. Repertoaren är egna versioner av andras låtar och helt egenskrivna låtar.
– När vi gör coverversioner vill vi alltid tillföra något nytt till musiken, och framföra en version som är vårt uttryck troget – det hör lite till genren. Man kan kanske jämföra med ”Vain elämää” – nya tolkningar av kända låtar.

Vokalensemblesång i större kör

Olsonen blir utexaminerad som musikpedagog från Sibelius-Akademin i december och har dessutom en magister i rytmisk dirigering från The Royal Academy of Music i Aarhus i Danmark. Hon fungerar både som dirigent, kompositör, arrangör och sånglärare och har alltid brunnit för a cappella-rytmmusik.
Stilen på körens musik kan jämföras med de finländska jättarna Rajaton och Club for five – med skillnaden att 23 röster låter annorlunda än fem, förstås.
– Vi kör normalt sjustämmiga arrangemang, och det ställer krav på oss att kunna skapa dynamik, känsla och groove i musiken. Med respekt för mina finska dirigentkollegor så har få finska körer lyckats förverkliga ett groove och klang i nivå med de finska vokalgruppsproffsen. Det är det vi strävar efter med Musta lammas, säger Olsonen.
Alla i kören har egen mick, och det gör i sin tur att kören har en egen ljudtekniker som följer med på turnéerna.

Viktigt att göra egna versioner

Om någon kommer att tänka på tv-serien ”Glee” eller filmserien ”Pitch perfect” när de läser om Musta lammas, så finns det en viss orsak. Men där den amerikanska versionen av a cappella-kör i grupp är ganska showig, så ligger Musta lammas fokus mer på det musikaliska.
– Jag är inte helt bekant med den genren, men av det jag har hört, så tenderar deras versioner vara ganska likadana originallåtarna. Vi vill göra våra egna versioner.
Dessutom står Musta lammas på stället när de sjunger. Djup till showen ges genom att använda sig av egen ljusteknik.
– Att kunna samarbeta med en egen ljustekniker ger möjligheten att bygga upp en dramaturgisk helhet på ett helt annat sätt, säger Olsonen.

Stark koppling till svenskan

Musta lammas uppträder alltså på Kåren i dag klockan 16. I går gav kören två konserter i Forssa. Där fick man snabbt lägga in en extra konsert då den första blev slutsåld. I februari väntar Uleåborg och i mars blir det Mariehamn – dessutom planerar kören ett uppträdande i Lahtis, men det är ännu inte spikat.
Vad kan publiken vänta sig på Kåren, då?
– Vi bjuder på egna låtar och covers med något nytt och dessutom gör vi en improvisation – för oss blir det spännande med tre uppträdanden av den på en helg. Den kommer ju att låta olika varje gång.
Av Musta lammas nuvarande mannskap har en handfull av sångarna svenska som modersmål, bland dem Jessica Lång, känd från Toni Virtanens lag i senaste säsongen av The Voice of Finland.
Det här märks också i körens repertoar, där bland annat Lisa Nilssons ”Säg det igen” ingår.
– Att vi haft en stark svenska i kören har varit en fördel när vi åkt runt i Norden. Bland annat just den låten har vi sjungit tillsammans med den danska kör som vårt arrangemang ursprungligen gjordes för. Det hade inte fungerat på varken danska eller finska, säger Olsonen.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter