Förflytta dig till innehållet

Baltic Sea Action Group vill att lastfartyg förbjuds från att släppa ut sitt avloppsvatten i Östersjön

Arkiv/Carina Holm
soppa av blågrönalger, blågröna alger, cyanobakterier, algblomning, övergödning
Algblomning eller cyanobakterier är en sommarplåga som också lastfartygen på Östersjön borde ta sitt ansvar för att åtgärda.

Det är dags att förbjuda lastfartyg som rör sig på Östersjön att släppa ut sitt avloppsvatten i havet. Det anser lobbyorganisationen Baltic Sea Action Group, som jobbar för att Östersjön ska bli renare.

Ett sådant förbud skulle skydda de grunda kustvattnens känsliga natur.

Kryssningsfartygen tar sitt ansvar

Organisationen påpekar att kryssningsfartygen på Östersjön redan länge har tagit sitt ansvar och transporterat både avloppsvatten och matavfall i land.

– Men lastfartygen fortsätter att belasta havet. Arbetet med att begränsa det här genom lagstiftning har inletts i Finland, skriver organisationen i ett pressmeddelande.

Medborgarinitativ på gång

I höstas fick riksdagen ett medborgarinitiativ som vill förbjuda att bland annat avloppsvatten och matavfall slängs i Östersjön på de vatten som tillhör Finland och Finlands ekonomiska zon.

Baltic Sea Action Group påpekar att ett sådant förbud också togs upp på regeringens åtgärdslista under regeringsförhandlingarna.

Samlingspartiets riksdagsledamot Pauli Aalto-Setälä, som tog initiativ till initiativet, säger att det inte stötte på något motstånd då det behandlades av riksdagens plenum.

”Varför inte tidigare?”

Enligt honom var den enda frågan som ställdes varför det här inte har tagits upp tidigare.

Baltic Sea Action Group påminner om att en stor del av Östersjöns biologiska mångfald finns i de grunda kustvattnen.

Ändå är det fortfarande tillåtet att släppa ut också så kallat gråvatten från tvätt och disk var som helst i havet, också nära stränder och öar.

Bakterier och läkemedelsrester

Enligt Baltic Sea Action Group innehåller avloppsvattnet från lastfartygen både näringsämnen, som bidrar till övergödningen av havet, och bakterier.

Dessutom innehåller fartygens avloppsvatten skadliga läkemedelsrester och mikroplast, samt andra farliga ämnen.

BSAG varnar också för att Östersjön kan förvandlas till en källa till koldioxidutsläpp, om den biologiska mångfalden utarmas.

– Från de grunda kustvattnen frigörs också metan i och med att Östersjöns tillstånd är dåligt. Men en rik biologisk mångfald med mycket olika djur- och växtarter i havets ekosystem bidrar till att bekämpa klimatförändringen, skriver BSAG i sitt meddelande.

Organisationen påminner också om att alla som rör sig på havet eller vistas vid kusten och stränderna har ett ansvar för att bidra till att inte försämra Östersjöns tillstånd.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter