Baltic Princess-befäl inför rätta – ”Han borde ha ringt genast”

Befälhavaren på kryssningsfartyget Baltic Princess fattade tre felaktiga beslut när en passagerare försvann på en kryssning 2022. Det menar åklagaren som vill att Ålands tingsrätt utdömer ett villkorligt fängelsestraff.
Rättegången som hölls på tisdagen handlade om hur befälhavaren agerade när en passagerare försvann på Baltic Princess natten till den 18 november 2022. Åtalsrubriceringen är underlåtenhet att iaktta gott sjömanskap, alternativt försummande av räddningsåtgärd.
LÄS OCKSÅ
Baltic Princess gjorde en ungdomskryssning från Åbo till Kapellskär via Långnäs. Fartyget låg stilla på Ålands hav vid tretiden på natten när en chockad passagerare kom till infodisken och sade att hans kompis hade fallit överbord.
De två hade gått ut på däck tio för att röka cigarrer. Båda var berusade. Plötsligt hade kompisen klättrat upp på en soptunna och tagit sig upp på ett tak ovanför som var halt, med lutning ut mot vattnet.
Övervakningsfilmer
På övervakningsfilmer ser man hur mannen först går ostadigt fram och tillbaka på däck tio, hur han lutar sig mot relingen och sen klättar upp på soptunnan för att ta sig vidare. Efter det syns han inte längre på någon övervakningsfilm.
Mannens kompis säger till honom att han ska komma ner. Men han fortsätter klättra. På övervakningsfilmen ser man också två personer som sitter på en bänk intill, men ingen reagerar på att mannen klättrar upp på soptunnan och försvinner.
Kompisen ser inte att mannen faller men han förstår att något har hänt, Han står en stund vid relingen och spanar ner mot vattnet innan han går till informationsdisken för att larma.
Personalen ber honom ringa mannen, men samtalet går till hans telefonsvarare.
”Kanske” försvunnen
Ordningsvakter följer med upp till däck tio, där mannen sist sågs, och spanar efter honom. Men de ser ingenting. Personalen i informationen ringer till kommandobryggan. Budskapet är att en person ”kanske” har försvunnit. Det vidarebefordras per telefon till befälhavaren, som sover i sin hytt nära bryggan.
Han kommer till bryggan cirka tjugo minuter efter att den försvunna personen sist sågs på övervakningskameran. Besättningen söker igenom fartyget och spanar i vattnet på sidan där mannen försvann. Men man hittar inga spår efter honom.
En fast rescue boat, en räddningsbåt, finns på fartygets styrbordssida. Men det blåser nordostliga vindar och vågorna är upp till två meter höga. Befälhavarens bedömning är att det vore osäkert att sjösätta den utan att först sätta igång maskinerna och vända fartyget 180 grader.
Uteslutet
Att sjösätta räddningsbåten i det som läge fartyget låg hade varit uteslutet. Och sikten över det närmaste området var bättre från fartyget än vad det skulle ha varit från räddningsbåten, menade befälhavaren när han hördes i rätten.
I det skedet kunde ingen ombord bekräfta att mannen hade hamnat i vattnet. Och när han hade klättrat upp på taket ovanför däck tio kunde han ha tagit sig vidare upp till ett soldäck genom att hoppa över ett staket.
Det händer på ”var och varannan studentkryssning” att någon passagerare tror att någon annan har försvunnit, sade befälhavaren i rätten. Men förklaringen kan vara att de har hamnat i fel hytt under kvällens gång.
Baltic Princess låg kvar på platsen till klockan fem på morgonen och gick sen vidare till Kapellskär. Det var först vid ankomsten dit som befälhavaren ringde till sjöräddningscentralen i Åbo och meddelade vad som hade hänt.
Tre beslut
Befälhavaren gjorde tre felaktiga beslut, säger landskapsåklagaren Lars-Erik Styrström.
Det första var att han tog för lång tid på sig att komma till kommandobryggan efter att han fått veta vad som hänt.
Det andra var att inte sjösätta räddningsbåten.
Det tredje var att han inte kontaktade sjöräddningscentralen i Åbo allra senast när Baltic Princess lämnade platsen där passageraren försvann.
Landskapsåklagaren anser att ett villkorligt fängelsestraff på sju månader, och dagsböter, vore ett rättvist straff. Den åtalade bestrider alla anklagelser och begär att åtalet förkastas.
Mannen som försvann från Baltic Princess dödförklarades i juni 2023 av Ålands tingsrätt.
”Han borde ha ringt genast”
Det tog anmärkningsvärt lång tid innan Baltic Princess befälhavare tog kontakt om den försvunna passageraren.
Det sade en ledare vid sjöräddningscentralen i Åbo som tingsrätten hörde.
Baltic Princess befälhavare ringde till sjöräddningscentralen klockan 7.22 på morgonen när Baltic Princess anlände till Kapellskär. Då hade det gått över fyra timmar efter att en passagerare hade slagit larm om försvinnandet på Ålands hav.
All information som då fanns tillgänglig tydde på att en person hade hamnat i vattnet. Befälet hade övervägt att sjösätta en räddningsbåt och besättningen hade granskat övervakningsfilmer och letat efter den försvunna mannen ombord utan resultat, sade sjöräddningsledaren Tomi Mauno som hördes via videolänk.
– Så varför meddelar man det inte då, undrade han.
När åklagaren frågade honom hur befälhavaren borde ha agerat blev svaret:
– Han borde ha ringt genast.
En patrullbåt var på plats klockan 8.22, en timme efter samtalet från Baltic Princess. En helikopter och en dykrobot användes också i eftersökningarna som avslutades utan resultat efter sju timmar.
Patrik Dahlblom
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.