Bagarnas dubbla nattlön hotad – mindre Åbobagerier tar läget med ro

Bröddegen jäser och ugnarna glöder varmt medan regeringen planerar slopa en bagarvänlig lag från 1961.
Bagare har hittills enligt lagen beviljats minst dubbel lön för arbete utfört mellan klockan 22 och 06, och enligt nuvarande kollektivavtalet mellan klockan 21 och 06.
Den lagändring som regeringen nu planerar skulle ha störst inverkan på skiftarbetare och de bagare som arbetar mest eller endast under de tunga nattimmarna. Lagändringen skulle träda i kraft den 1 mars 2025.
Hoppas att lagändringen förkastas
Vid Kakolabackens Bageri Å uttrycker Maija Pääkkönen att lagändringen bör tas på allvar eftersom många bagare lever på den extra lön som tjänas under nattarbetstimmarna.
För bagarna på bageri Å har lagändringen ingen inverkan eftersom de valt att börja sina arbetsdagar ungefär 6 på morgonen och öppna sina dörrar åt kunderna så sent som klockan 10.
Pääkkönen, som har erfarenhet av hur tungt nattarbete kan vara, säger att detta är ett val de gjort med tanke på arbetarnas hälsa och välmående.
– Jag hoppas att lagändringen förkastas för både branschens och alla de hårt arbetande bagarnas skull.
Företagaren Janne Juusola på Bageri Gryn gillar inte regeringens planer eftersom han anser att nattarbete också i fortsättningen måste kompenseras rättvist, även för skiftarbetare, på grund av att det är så krävande.
Som ett mindre bageri, har Gryn i likhet med bageri Å haft möjlighet att friare bestämma sina arbetstider. De har också senare öppettider för att undvika nattarbete.

Att undvika nattarbete kan ändå inte varje bageri göra, och det är mycket vanligare på hantverksbagerier jämfört med industribagerier.
Enligt Finlands Livsmedelsarbetareförbund (SEL) är lagen nödvändig för att även i framtiden säkerställa vettiga lönenivåer och tillräcklig arbetskraft inom branschen. SEL anser att ifall den 100 procentiga nattarbetsbonusen för bagare stympas, kan många vägra utföra det.
Arbetsbristen inom bageribranschen kan förvärras om anställda inte längre vill jobba på natten eller om många byter yrke.
Kontraktschefen för SEL Erkki Rantamaa påpekar att ändringarna inte endast gäller bagare, utan också de som ansvarar för utrustningsunderhåll.
I bagerierna har också de fått dubbel lön på natten, och om de tappar den förmånen är beslutet att söka nytt jobb relativt enkelt, eftersom de har lättare att byta bransch än bagarna.
– Knappast kommer arbetsgivarna fredligt gå med på samma 100 procent under förhandlingarna, då de utgår från att lagen upphävs inom kort, säger Rantamaa.
Nio procent berörs
Upphävandet av lagen under nuvarande kollektivavtal kommer enligt livsmedelsindustriföreningen ETL endast drabba treskiftsarbetare, en grupp som uppgör cirka 9 procent av alla anställda inom bageribranschen. Med andra ord, preciserar ETL:s Anne Somer , kommer cirka 91 procent av personalen i hela branschen inte beröras av lagens upphävande.
För de 9 procent som berörs, kommer lagändringen betyda en förlust på några tusen euro om året, menar Somer, som även noterar att förhandlingarna med SEL om nästa kollektivavtal sker precis innan lagstiftningen.
– Jag förväntar mig inte några särskilt dramatiska effekter från lagupphävelsen, säger Somer.
Somer tror inte heller ändringarna påverkar tillgången till arbetskraft.
– Det är i arbetsgivarnas intresse att ha entusiastiska och motiverade arbetare till nattpass. Detta kommer företagen säkert ta hand om på eget sätt. Jag ser inte att denna lagändring påverkar situationen på något sätt.
I större bagerier har beställningsscheman och logistiken mera påverkan över arbetstiderna.
Perheleipomo Salonens vd Juha Salonen tycker att lagändringen verkar som en rimlig reform eftersom andra branscher inte heller har detta specialkrav för nattskiftslön. Enligt Salonen kommer den lön som är överenskommen i kollektivavtalet fortsättningsvis följas.
Kosken Leipomos Selja Merivuori säger att nattarbete är ett måste för kedjan eftersom många av deras nio nuvarande caféer och bagerier öppnar så pass tidigt.

Enligt Merivuori kommer kedjans nuvarande öppettider och arbetstimmar hållas som de är. Merivuori betonar också att kollektivavtalet är det som styr.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.