Förflytta dig till innehållet

Bagar Bengt i Korpo trivs med tidiga morgnar – företaget är precis så stort det lönar sig att vara i branschen

Mikael Heinrichs
en man i röd t-skjorta i ett bageri
Bengt Leppäkorpi tog över bageriet i Korpo för 26 år sedan efter att det stått tomt i ungefär ett års tid.

Klockan är några minuter i nio en småregnig torsdagsmorgon i Korpo kyrkby. De första kunderna öppnar dörren till den lilla bageributiken någon minut över nio och promenerar snart i väg hemåt med brödpåsen under armen.

Bengt Leppäkorpi, eller ”Bagar Bengt”, är en institution som är känd också långt utanför byns gränser. Leppäkorpi har jobbat som bagare i Korpo i 26 års tid och han känner sina kunder och de flesta känner honom. Medan Korpo ännu var en självständig kommun var Leppäkorpi involverad i det kommunala beslutsfattandet.

Stamkunderna och de goda kundrelationerna är a och o för företagaren. Inte minst i den här branschen. Ett litet bageri i Korpo i skärgården är känt i Åbo, Kotka och Joensuu – åtminstone har han kunder från alla de här orterna som tittat in. Och många fler, förstås.

Större vill de inte bli

– Tja, den gångna sommaren har väl varit rätt så normal för oss. De senaste 5–6 åren har vi kört rätt långt med samma koncept. Vi har kommit fram till att vi är just så stora som det lönar sig att vara i den här branschen, säger Leppäkorpi och får medhåll av frun Ulla. De driver bageriet och bageributiken tillsammans utan andra anställda.

Till sommaren blir det en del säsongsprodukter och mera ljust bröd. Vintertid är det mörkare bröd som går åt bättre.

– Just nu har vi ändå 35 olika produkter i sortimentet och det är nog en del att hålla reda på. Vi säljer nog slut så gott som varje dag.

Potatislimpan är en storsäljare

Bland de populäraste produkterna finns förutom potatislimpan de fyllda pastejerna med skinka, räkor, lax och fetaost.

– Potatislimpan har vi hört en hel del historier om, bland annat om barn som säger att de inte äter något annat bröd alls. Många tror också att jag gör nåt fuffens med den, men den blir till helt enligt ett grundrecept.

Mikael Heinrichs
Bagar Bengts bröd i den lokala butiken i Korpo. Potatislimpan nere till höger.

Den verkliga hemligheten i en framgångsrik verksamhet är att se till att satsa jämnt. Och då menar han med årstiderna.

– Vintern är den del av året man måste satsa på att utveckla och få att gå runt. Jag brukar tala om att det finns tolvveckorsföretag och tolvmånadersföretag, konstaterar Leppäkorpi som sedan 1985 kunnat titulera sig bagarmästare.

Medelstora bagerier en omöjlighet

Bageribranschen är en där lönsamheten ligger antingen i den genuina småskaligheten eller i enorma volymer. Termen ”medelstort bageri” har begravts i olönsamhetens träsk.

– De senaste tio åren har vi varit rätt återhållsamma med volymen. Jag vet att det finns efterfrågan för mera bröd, men vi har hållit antalet återförsäljare rätt likadant. Vi levererar till en matbutik i Nagu och de små företagen där beställer sitt via affären. På så vis får vi allt på en och samma faktura. Här i Korpo är det butiken och sommarrestaurangerna vi levererar till, säger han.

Det räcker. I och med butikssamarbetet finns det en stadig åtgång året om och kapaciteten utan nyanställningar räcker inte till för mer än så. De är helt enkelt nöjda med tillvaron.

Trivs i skärgården och i Korpo

Efter 26 år vet han vad som fungerar och vad som inte gör det. Han har också hunnit ha 11 anställda som mest, men det fungerade inte. Leppäkorpi inledde sin bana som bagare år 1975 i Österbotten och jobbade i tio års tid för bageriet Hänninen, som också ordnade med utbildning.

Det var efter att familjen flyttade från Sverige till Finland. Som 17-åring stod valet mellan bageriet och verkstadsgolvet. Verkstaden lockade inte det minsta, och valet av bageribranschen har Leppäkorpi inte ångrat sig till denna dag.

en man i röd t-skjorta vid en disk med bakverkMikael Heinrichs
Bagar Bengt i bageributiken.

– Det här är mer än livsstil än ett arbete numera. Jag har inga problem med att stiga upp tretiden och vara på jobb vid fem på morgonen, vilket går bra då man har det mesta förberett. Jag slutar i stället vid tolvtiden och har 176 steg att promenera hem igen. Min semester firar jag på ”sydsidan”, det vill säga terrassen här på bakgården. Skärgården är en liten del av himlen och där bor jag, brukar jag resonera.

Samtidigt demonstrerar han hur han rattar in semlor och andra bakverk i jässkåpet för att sedan gräddas nästa morgon. I juli är det 16 vagnar som ska gräddas, nu räcker fyra.

– Om det på vintern går 400 gram jäst till en deg, behöver samma deg bara 180 gram jäst då det är 30 grader varmt som det var i juli.

Söker (kanske) efterträdare i nåt skede

Det bästa med bagaryrket är enligt Leppäkorpi att det är ett jobb som ingen annan tar ifrån en.

– Jag kan jobba så länge jag vill, men visst funderar jag litet på att det snart kunde vara dags för en efterföljare. Jag vet inte exakt när det är läge, men jag kan mycket väl tänka mig att stanna kvar som ett slags mentor i så fall. Men det är inte som att jag måste sluta trots att pensionsåldern snart är inne, jag tycker fortfarande om att jobba och om mitt jobb.

Dela artikeln

En kommentar: “Bagar Bengt i Korpo trivs med tidiga morgnar – företaget är precis så stort det lönar sig att vara i branschen

  1. Sabina Fagerlund skrev

    Bengt, du bakar dom absolut godaste munkar jag vet! Grattis till en fin artikel om dig!

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter