UPPDATERAD: Båda parter i industrikonflikten sköt ner riksförlikningsmannens medlingsbud


Varvet Meyer Turku påverkas av arbetsmarknadskonflikten. Foto: J-O Edberg
Både Teknologiindustrin och Industrifacket sköt ner riksförlikningsmannens medlingsbud. Arbetstvisten mellan Teknologiindustrin och Industrifacket fortsätter.
Varken arbetsgivarorganisationen Teknologiindustrin eller fackförbundet Industrifacket var nöjda med riksförlikningsmannen Vuokko Piekkalas medlingsbud i teknologibranschens kollektivavtalsförhandlingar. Både Teknologiindustrin och Industrifacket meddelade på fredagseftermiddagen att de inte godkänner medlingsbudet.
Sekä @finindustrial että @TechFinland ovat hylänneet valtakunnansovittelijan sovintoehdotuksen teknologiateollisuuden työmarkkinaratkaisuksi. Teknologiateollisuus toivoo, että osapuolet voisivat jatkaa neuvotteluja ilman työmarkkinahäiriöitä. https://t.co/7mzpyBT4Lb
— Teknologiateollisuus (@TechFinland) December 20, 2019
Teollisuusliitto on hylännyt teknologiateollisuuteen tehdyn sovintoesityksen. #tesneuvottelut2019
— Teollisuusliitto (@finindustrial) December 20, 2019
Teknologiindustrin meddelade att man förkastar medlingsbudet av kostnadsmässiga och strukturella skäl. Industrifacket var mer konkret i sin motivering och meddelade att de löneförhöjningar som riksförlikningsmannen föreslagit inte är tillräckligt stora.
Enligt Industrifacket skulle medlingsbudet ha inneburit en sammanlagd löneförhöjning på 2,4 procent under en tvåårsperiod.
Förslaget är långt från den nivå vi själv föreslagit, och den nivån skulle verkligen inte äventyra vår konkurrenskraft globalt, säger Industrifackets ordförande Riku Aalto i ett pressmeddelande.
Tidigare har parterna också tvistat om de extra 24 arbetstimmarna som tillkom i samband med regeringen Sipiläs konkurrenskraftsavtal.
Oro för nya strejker
Teknologiindustrins arbetsmarknadschef Minna Helle hoppas att de utdragna kollektivavtalsförhandlingarna inte leder till nya stridsåtgärder. Förra veckan deltog Industrifackets medlemmar i en strejk som omfattade flera olika industribranscher.
Det avtalslösa läget och de omfattande strejkerna i början av december har redan orsakat stor osäkerhet och stora ekonomiska förluster. Den stagnerande ekonomin och sysselsättningen tål inga nya bakslag, säger Helle i ett pressmeddelande.
Det här var redan andra gången som riksförlikningsmannens medlingsbud i teknologibranschens arbetstvist sköts ner. Riksförlikningsmannen presenterade sitt första medlingsbud den 2 december men Industrifacket förkastade det. Teknologiindustrin skulle ha godkänt det första medlingsbudet.
Riksförlikningsmannen har inte meddelat när förhandlingarna mellan parterna kan tänkas fortsätta.
Teknologiateollisuus ja Teollisuusliitto hylkäsivät valtakunnansovittelijan jättämän sovintoehdotuksen.
— Valtakunnansovittelijan toimisto (@VStoimisto) December 20, 2019
Teknologibranschens kollektivavtalsförhandlingar har ansetts vara riktgivande för förhandlingarna inom andra branscher.
– Teknologifackets kollektivavtal kommer att påverka alla branscher. Det är en stor industri som visar vägen för hur det ska gå med de extra timmarna som skrevs in i konkurrenskraftsavtalet, sade Antti Palola, ordförande för Tjänstemannacentralorganisationen STTK, till SPT i november.
Artikeln uppdaterades klcokan 16.56.
LÄS OCKSÅ:
Bilfabriken i Nystad berörs av Elektrikerförbundets fortsatta och utvidgade strejk
Hela produktionen ligger nere på Nystads bilfabrik — så här påverkas regionens industri av strejken
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.