Både regering och opposition starkt oroade – ”Mobbning och våld har blivit den finländska skolans sorgliga vardag”


Undervisningsminister Li Andersson (VF) fick besvara de flesta av ledamöternas frågor under torsdagens frågetimme. Arkivbild. Foto: Laura Kotila/Stadsrådets kansli
Efter att coronaviruset och åtgärderna kring bekämpningen av epidemin det senaste halvåret präglat riksdagens frågetimme dök på torsdagen ett nytt ämne upp i plenisalen. Oppositionen är starkt oroad över mobbningen och våldet som förekommer i skolorna i Finland.
Det senaste fallet som väckt stor uppmärksamhet är misshandelsfallet som skedde i ett lågstadium i Vanda förra veckan. En sjätteklassist skadades då klasskamrater både sparkade och slog eleven på skolgården.
— Polisen tvingas alla veckor ingripa i händelser i skolorna. Det är vår gemensamma uppgift att se till att inget barn behöver vara rädd i skolan. Men vad är ert budskap till alla de oroliga föräldrarna vars barn just i denna stund känner rädsla över att gå till skolan, frågade oppositionspartiet Samlingspartiets Sofia Vikman.
Också ledamöter från regeringspartierna framställde sin oro.
— Mobbning och våld har väckt oro inom oss alla, och det inte bara på grund av de senaste dagarnas nyheter. Mobbning och våld har blivit den finländska skolans sorgliga vardag och vi får inte längre bara stänga våra ögon, sade De grönas Inka Hopsu.
— Lärare och rektorer måste ha såväl verktygen som skyldigheten att ingripa i våld som sker i skolan eller inom andra stadiets utbildningar. De måste också få hjälp av myndigheterna i ett förebygga mobbningen och våldet.
Delad oro bland beslutsfattarna
På grund av ämnet blev undervisningsminister Li Andersson (VF) den minister som fick ansvara för att besvara majoriteten av oppositionens frågor och uttalanden.
Regeringens svar antydde också att oppositionen inte är ensam om att oroa sig över det växande problemet i skolorna.
— Inledningsvis är det viktigt att poängtera att skyldigheten att ingripa redan finns inskriven i lagen. Jag anser också att det är viktigt att såväl föräldrar som barnen själva är medvetna om detta, sade Andersson.
Andersson konstaterade också att tröskeln att få hjälp ska vara låg, och alltfler samarbetsarrangemang har utvecklats runtom i landet för att erbjuda den hjälp som krävs. Samarbetet med såväl barnskyddsmyndigheter som polisen har gett goda resultat, sade hon.
— Dessutom görs ett mycket gott samarbete med tredje sektorn runtom i landet för att motarbeta mobbningen, sade Andersson.
— Frågan är otroligt viktig och det är fint att oron behandlas gemensamt här i salen. Redan nu har vi en god samarbetsmodell för att kunna ingripa innan situationen blivit för allvarlig, sade inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna).
Ohisalo redogjorde för en del av de åtgärder regeringen vidtagit för att bekämpa mobbningen.
— I värsta fall kan mobbning vara ett brott. Därför har regeringen agerat genom att öka polisens resurser och exempelvis har de extra resurser som detta år riktats till polisen uttryckligen öronmärkts för att förebygga våldsbrott mot barn, sade Ohisalo.
— Men självklart får detta jobb inte ta slut efter denna regeringsperiod.
”Vår uppgift att se till att resurser finns”
Också undervisningsminister Andersson betonade att ett gediget arbete görs hela tiden och framtida satsningar är på gång.
— Denna regering har satt i gång ett över 300 miljoners projekt vars mål är att höja kvaliteten och jämlikheten inom såväl småbarnspedagogiken som grundskolan.
Konkret innebär projektet enligt Andersson att regeringen ger pengar till utbildningsanordnare för att de bland annat ska kunna genomföra sitt förebyggande arbete mot mobbning och våld.
— Jag ser det inte som förnuftigt att regeringen slår fast exakt hur alla skolor bör agera, utan jag litar på att skolorna själva vet om de behöver om de behöver en psykiatrisk sjukskötare, fler speciallärare, ungdomsarbetare eller exempelvis en skolmormor eller skolmorfar, sade Andersson.
— Jag anser att vi bäst stödjer det förebyggande arbetet genom att se till att skolorna har de resurser som arbetet kräver.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.