Förflytta dig till innehållet

Både finsk- och svenskspråkiga kan få Åbolands sjukhusfastighet som sin vårdcentral, även om pengarna än så länge saknas

Arkiv/Jan-Ole Edberg
gul sjukhusbyggnad från 50-talet vid gata
Än så länge saknas pengarna, men att göra om Åbolands sjukhusfastighet till en vårdcentral finns åtminstone med som en tanke i välfärdsområdets investeringsplan för 2024-2027.

I Egentliga Finlands välfärdsområdes investeringsplan för åren 2024–2027 finns Åbolands sjukhusfastighet med som en möjlig vårdcentral.

Det här gläder SFP:s Niklas Guseff.

– Det finns stöd också från den högsta tjänstemannaledningen i välfärdsområdet att göra Åbolands sjukhusfastighet till en tvåspråkig vårdcentral, även om ingenting är klart än.

Välfärdsområdets fullmäktige godkände sin första budget i går. I investeringsdelen i den finns inget nämnt om någon vårdcentral i Åbolands sjukhusfastighet.

man i förgrunden med stort auditorium i bakgrundenArkiv/Carina Holm
SFP:s Niklas Guseff.

Med i investeringsplan

Men i investeringsplanen för åren 2024–2027 finns den här nya vårdcentralen med.

Ett problem är dock att det inte finns några pengar i det här skedet för några som helst investeringar för de här åren.

Det beror på att välfärdsområdets så kallade låneupptagningsfullmakter för den här perioden är helt oklara.

– Vi vet alltså inte vad vi kommer att ha för pengar att investera då. Men att Åbolands sjukhusfastighet finns nämnd redan i det här skedet är väldigt positivt, säger Guseff.

De tvåspråkiga räcker inte till

Inom välfärdsområde räknar man med att det behövs ett befolkningsunderlag på 30 000–40 000 invånare för en sådan ny vårdcentral.

– Den skulle vara tvåspråkig, men också betjäna finskspråkiga Åbobor, som skulle få den som sin närvårdcentral. Eftersom det bara finns 27 000 svenskspråkiga i hela Egentliga Finland så räcker det inte för en svenskspråkig vårdcentral, säger Guseff.

Artikeln ändrad 15.12. kl. 08.50. Det handlar om 27 000 svenskspråkiga i hela Egentliga Finland, inte tvåspråkiga som det stod.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter