Förflytta dig till innehållet

Axxell Brusabys utbildning av assistenthundar har fått viktigt erkännande – unikt att studerande deltar i träningen

Pressbild
fyra ljusa labradorer utomhus
Labradorer fungerar bra som assistenthundar. Nu har Axxell Brusaby och Invalidförbundet fått bevis på att hundutbildningen i Kimito är högklassig.

Axxell Brusabys utbildning av assistenthundar har nyligen fått en ackreditering av sammanslutningen Assistance Dogs International.

Hela processen Brusaby är delaktig i tillsammans med Invalidförbundet har kvalitetsgranskats och godkänts av sammanslutningen. Ackrediteringen äger aktörerna tillsammans.

– Det handlar om att kvalitetssäkra processen, att granska att hundarna som skolas har det bra och att personerna som tränar dem har det bra. Det är viktigt att ingen utnyttjas – till exempel finns det länder där man använder fångar till att skola hundarna, säger Axxell Brusabys enhetschef Tomas Björkroth.

tre personer på huk vid en hundinhägnadArkiv/Emilia Örnmark
Axxell Brusabys enhetschef Tomas Björkroth (i mitten) tillsammans med Invalidförbundets Paula Müller (sakkunnig) och Hannu Kapanen (rehabiliteringsspecialist).

Axxells skolningsprocess av hundarna är helt unik, då den kopplas ihop med Brusabys studerande.

Topptränade arbetshundar

– Hundträningen kopplar på ett bra sätt till våra utbildningar i Brusaby. Vi utbildar människor i att sköta och träna hundar samtidigt som vi får topptränade arbetshundar som är till stor nytta för dem som de arbetar för, säger Björkroth.

Assistenthundar hjälper rörelsehindrade personer i vardagen.

hund stänger en dörr med hjälp av ett rep. Emilia Örnmark
Zenja visar hur det går till att stänga en dörr. Nina Jäntti, ansvarig hundtränare i Brusaby, är redo med belöningen.

Hannu Kapanen, rehabiliteringsspecialist vid Invalidförbundet, konstaterar att ackrediteringen visar på en jämn kvalitet på hundarna och att ribban är hög.

Process i många steg

Under skolningsprocessen låter förbundet testa hundarnas lynne, skicklighet och hälsa. Tillsammans med Axxell funderar man för vem varje enskild hund kunde lämpa sig och hur överföringen av hunden sker bäst. Efter det köper förbundet hunden av Axxell och äger den fram till att den blir pensionerad vid cirka tio år.

– Vartannat år följer vi upp hur det går, om hunden till exempel behöver mer utbildning, säger Paula Müller, sakkunnig vid Invalidförbundet.

En stor del av hundarna är utbildade i Brusaby

Just nu har förbundet 56 hundar i arbete, av vilka 40 är utbildade i Brusaby.

Då hunden gått i pension kan det formella ägarskapet gå över till kunden eller till någon i familjen. Men också andra lösningar är möjliga.

– En hund gick efter tio år tillbaka till den studerande som tagit hand om den i Brusaby, säger Müller och kommer ihåg hur känslosamt återseendet var.

Assistenthund – en hjälp i vardagen

  • Bland annat det här kan hunden hjälpa till med:
  • Lyfta upp föremål man tappat.
  • Hämta grejer enligt kommando, till exempel telefon och nycklar.
  • Öppna och stänga dörrar och lådor.
  • Trycka på knappar som avbrytare och hissknappar.
  • Sätta föremål i skåp, korgar och lådor.
  • Hjälpa till att få på och av kläder.
  • Hjälpa till i affären eller vid andra ärenden.
    Källa: Invalidförbundet

I praktiken tränas hundarna i Brusaby av hundtränarna under dagarna, medan studerande har hand om hunden och träningen under kvällar, veckoslut och lov.

– Här i Brusaby blir träningen ofta individuellt uppbyggd, då olika saker är aktuella för hundarna, säger Nina Jäntti, ansvarig hundtränare vid Axxell Brusaby.

Till sin hjälp har hon Serafina Jansson som utbildar sig till djurtränare på läroavtal.

två personer (den ena i rullstol) och en hund. Emilia Örnmark
Serafina Jansson och Nina Jäntti (ansvarig hundtränare). Här med blivande assistenthunden Zenja.

Vägen från valp till hundens aktiva arbetsliv och vidare till pensionering har många steg. De hundar som Axxell skolat köper Invalidförbundet, som sedan överlåter hundarna till användarna. Det här samarbetet har pågått i mer än 15 år.

Att bygga upp miljökontrollen är svårast

Jäntti säger att målet är att hunden ska vara klar på två år, men alltid lyckas det inte.

Just nu utbildas en handfull hundar här. Labradoren Zenja ger några prov på vad en assistenthund kan stå till tjänst med. Hunden visar ivrigt hur den kan stänga en dörr genom att dra i ett snöre, släcka en lampa, skuffa fast en låda och plocka upp en sked från golvet.

Här kan du se hur Zenja stänger en dörr.

– Det svåraste är att bygga upp miljökontrollen och det är också det viktigaste. De färdiga assistenthundarna går utan koppel och ska i alla situationer hållas vid sin förares sida. När skolningen inleds genast som valp uppstår inte oönskade beteenden som kan vara svåra att träna bort, säger Jäntti.

Assistenthundsuppgifterna går sedan ganska snabbt att träna in.

Jansson håller med och tillägger vikten av att hundarna vet skillnad på när det är arbete och när den har fritid.

Främst är det labradorer som används: de är sociala, öppna, samarbetsvilliga och matglada.

hund stänger en skåpdörrEmilia Örnmark
Zenja knuffar fast en skåpdörr. Nina Jäntti står bredvid.

Välfärdsområdet tar över

Eftersom assistenthunden är ett hjälpmedel, kommer det framöver att vara välfärdsområdet som bär ansvaret och fattar besluten. Björkroth tror att överföringen kan komma att bli en utmaning och är glad att man har Invalidförbundet som stor intressent i vårdfrågor vid sin sida.

Assistenthundar är dyra – man räknar med att en hunds skolning inklusive utgifter under hundens hela arbetsliv kostar ungefär 60 000 euro. Skolningen utgör ungefär en tredjedel av summan. Det här är inte en vinstbringande verksamhet för någon. En betydande del av finansieringen kommer från Social- och hälsoorganisationernas understödscentral (STEA).

– Köerna är otroligt långa, det finns folk som haft sin ansökan inne i tio år, säger Müller.

Kapanen berättar att enligt en undersökning som gjordes för några år sedan är kunder med assistenthund nöjdare med den hjälp de får, har ett aktivare liv och mer tillfreds med sig själva och sina sociala kontakter än de som står i kö till en assistenthund.

diplomliknande tavlaEmilia Örnmark
Ackrediteringen äger Axxell Brusaby och Invalidförbundet tillsammans.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter