Axxell Brusaby utvidgar med mer djur, mer spannmål, mer personal – de nya kalvarna har anlänt

Som ett led i Axxell Brusabys strävanden i att utveckla och bredda sin verksamhet, har man nu tagit emot 65 mjölkkalvar från Maitohuhta i Överby (Ylönkylä) i Bjärnå.
– Den här veckan kommer ännu de minsta kalvarna, som är fyra månader gamla, säger Brusaby gårds driftchef Leila Warén-Backström.
Hon visar hur kalvarna är indelade i grupper i ladugården enligt storlek. Tillsammans med de dikor av rasen Hereford som funnits på gården redan tidigare äger Brusaby nu 100 kor. De nya mjölkkalvarna har Axxell Brusaby nämligen köpt från Maitohuhta.

– Kalvarna är Maitohuhtas uppfödning, men eftersom de satsar på mjölkproduktion så har djuren de två första åren ingen funktion hos dem. De semineras här och sedan köper Maitohuhta dem tillbaka innan kalvningen, berättar enhetschef Tomas Björkroth om den nya samarbetsformen.
Verksamheten kan liknas vid ett så kallat kvighotell, men i det här fallet är Axxell Brusaby också ekonomiskt ansvarig för korna under den här tiden.
– Det här ger oss möjligheter att modernisera vår utbildning och få mera verksamhet på gården. En av målsättningarna är förstås att locka flera studerande, säger Björkroth.

Utvidgningen gör Brusaby gård till ett lantbruk som fungerar som en riktig gård, med tydligare ekonomi, istället för att enbart finnas till för att de studerande ska få de praktiska kunskaperna.
– Gårdens omsättning försvann ganska långt då vi gjorde oss av med mjölkkorna. Men med hundra djur på gården blir det här mera på riktigt, säger Björkroth.
Det är nu två år sedan Brusaby lade ner sin egen mjölkproduktion, och sedan dess har de studerande inom lantbruksbranschen i Brusaby haft mjölkning vid Maitohuhtas ladugård på schemat.

Dikor och mjölkkor hanteras på olika sätt
Enligt Warén-Backström skiljer sig arbetet med mjölkkor från det med dikor.
– Fodret till kalvarna räknas enligt ålder och vikt. Kalvarna ska vägas och utfodringen justeras enligt det. Mjölkkalvarna äter förutom ensilage också kraftfoder, medan köttdjuren äter bara ensilage. Mjölkkalvarna ska dessutom flyttas ofta, och så ska brunstkontroller göras. Hanteringen är alltså en helt annan, förklarar hon.
Kalvarna har ett halsband, som via en app ger information till exempel om brunst. Det här är en nyhet på Brusaby.

Vid sin sida har Warén-Backström sin hund Nanny, som är till stor hjälp då det kommer till att flytta de stora djuren, speciellt Hereford-dikorna, som är mer skygga. Skickligt och modigt manövrerar Nanny de hundratals kilo stora djuren dit Warén-Backström vill ha dem.
25 tackor till
I förändringen på Brusaby gård ingår också andra anskaffningar, till exempel kommer antalet tackor att öka från 35 till 60. Tillsammans med kalvuppfödningen ska gårdens köttproduktion öka.
Förutom det här har man förnyat en hel del i och kring den gamla ladugården, som till exempel nya vattenkoppar och regnvattendränering.
Inklusive investeringen i en ny boskapshall som stod klar för ett år sedan handlar det om totalt knappt en miljon euro.

Bidrag för det här har Brusaby fått från Stiftelsen Finlandssvenska Jordfonden och Agro Sydväst.
– Korna är en grund för att utöka verksamheten, till exempel har vi redan ökat arealen för spannmål från 45 hektar till 60 hektar, och använda eget spannmål till foder, säger Björkroth.
Senaste säsong odlade Brusaby också sockerbetor på tolv hektar, för att få mer variation och lönsamhet i produktionen.
Nyanställning och egen seminerare
Mer personal behövs nu på gården. Förutom att den befintliga personalen i djurhuset och i stallet kommer att hjälpa till i ladugården, så har man nyligen anställt en agrolog till Brusaby gård. Inom en snar framtid kommer en av gårdens fyra anställda att utbilda sig till seminerare, vilket gör arbetet med korna smidigare och mer lärorikt för de studerande.
Just nu har Axxell Brusaby 40 studerande på linjerna för landsbygdsföretagare och djurskötare.

Gäststuderande och nya utbildningar
Förutom att Björkroth siktar på att Brusaby ska kunna börja erbjuda nya utbildningar inom får och nöt, så välkomnar man framöver även studerandegrupper från andra läroanstalter, till exempel från Novia, till praktiskt arbete på Brusaby gård.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.