Förflytta dig till innehållet

Avhandling vid TY: Dubbelt vanligare med inlärningssvårigheter hos decemberbarn än hos de som fötts i januari

Pixabay
Kritor i förgrunden, ett barn i bakgrunden.
Bianca Arrhenius

En ny doktorsavhandling av Bianca Arrhenius vid Åbo universitet visar att moderns ensamvårdnad, låga utbildningsnivå och barnets unga ålder i förhållande till klasskamraterna har ett samband med inlärningssvårigheter.

Barn födda i december hade nästan dubbelt så stor risk att få inlärningssvårigheter än barn födda i januari.

Inlärningssvårigheter är starkt ärftliga men orsakerna till sambanden är sannolikt både miljö- och genrelaterade, konstaterar avhandlingen.

I undersökningen hittades Inget samband mellan brist på D-vitamin under graviditeten och inlärningssvårigheter. Likaså hittades inget samband mellan inlärningssvårigheter och rökning under graviditeten.

I studien ingick 6 490 barn som fått diagnosen inlärningsstörning, det vill säga diagnosen inlärningssvårigheter i läsning, skrivning eller matematik av den specialiserade sjukvården fram till 2012.

62,8 procent av barnen med en diagnos för inlärningssvårigheter hade dessutom också svårigheter med till exempel tal, språk eller motorik. Barn som skickas till specialsjukvård har alltså ofta behov av mångsidig bedömning och behandling.

Studien gäller endast barn som behandlas i specialiserad sjukvård och omfattar inte de barn som kanske har inlärningssvårigheter men klarar sig utan specialiserad sjukvård.

Arrhenius avhandling ”Characteristics and risk markers of specific learning disorders in Finnish specialised health care: A national register-based study” i barnpsykiatri läggs fram för offentlig granskning vid Åbo Universitet 26.8 kl. 12.00 i Medisiina D, Alhopuro auditorium, Kinakvarngatan 10.

Opponent är professor Leena Haataja, Helsingfors Universitet och kustos är professor Andre Sourander, Åbo universitet.

Privat
Bianca Arrhenius.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter