Avgifter för dagvatten förbryllar husägare


Två år efter att Åbo stadsfullmäktige beslöt ta i bruk avgifter för dagvatten har de första breven med information om avgifterna skickats till fastighetsägarna.
Men texten är inte alldeles lätt att förstå och många husägare har fått felaktiga uppgifter.
Patrik Berghäll bor i ett egnahemshus i Uittamo och borde enligt stadens taxa betala 50 euro i året för dagvattnet.
Men enligt infobrevet bor han i ett radhus och ska därför betala 150 euro.
– Det är irriterande att staden inte kan skicka korrekta uppgifter. Jag skulle inte ha märkt det om inte grannen sagt åt mig att kolla uppgifterna. I grannskapet finns det några andra som har råkat ut för samma sak.

Men Berghälls närmaste granne som bor i ett nästan identiskt hus ska betala 50 euro vilket ytterligare skapar förvirring.
– Det är en principsak för oss villaägare. Det kommer hela tiden nya avgifter, sophanteringsavgifterna stiger och vi betalar dessutom fastighetsskatt. Jag uppmanar alla att kolla de uppgifter som Åbo stad nu skickar till oss.
Många fel i utskicken
Vid Åbo stad säger Anna Räisänen som är sakkunnig på dagvattenfrågor att Berghälls felaktiga uppgifter sannolikt beror på att hans tomt i stadsplanen är märkt som en radhustomt.
Har man sökt om undantagslov från planen syns det inte i stadens register eftersom planen förblir densamma, förklarar Räisänen.
– Världen byggs inte alltid enligt planerna och därför kan det uppstå felaktigheter. Men det är bara att ta kontakt med staden, så ändrar vi det.
Hittills har över hundra fastighetsägare yrkat på att få sina uppgifter korrigerade.
Dagvattenavgiften ingick tidigare den avgift som fastighetsägaren betalade för sitt avloppsvatten.
– Därför kan man inte säga att det är en ny avgift eller någon slags dold skatt, säger Räisänen.
Staden gör ingen vinst på avgifterna
I september 2014 ändrades lagstiftningen så att dagvattenhanteringen flyttades från de lokala vattenverken till kommunerna. Det skulle ändå dröja till maj 2016 innan Åbo stadsfullmäktige kunde fatta beslut om hur staden skulle gå tillväga med de nya bestämmelserna. Från och med den 1 januari 2017 ansvarar Åbo stad för dagvattenhanteringen inklusive dagvattenavloppen i detaljplaneområden.
Att skapa ett faktureringssystem för dagvattenfakturorna var ett tidskrävande jobb och därför är det först nu som fastighetsägarna får sina brev.
De egentliga fakturorna skickas sannolikt ut i höst. År 2016 kostade dagvattenhanteringen 3,4 miljoner euro. Lika mycket har staden budgetetat att få in via avgifterna.
– Staden får inte göra vinst på dagvattenavgifterna. Det är en så kallad riktad avgift som måste användas till att upprätthålla och underhålla dagvattennätet. Det går alltså inte att flytta pengarna för att lappa stadens ekonomi, säger Räisänen.
Anmärkningarna ska göras senast den 29 juni. Tillsvidare finns information om dagvattnet endast på finska på Åbo stads webbplats, men Räisänen säger att svensk text är på väg.
Dagvatten är regn- och smältvatten samt dräneringsvatten som leds bort från till exempel tak, gator och parkeringar.
Fel att börja med att det inte är frågan om en ny straffskatt eftersom underhåll var inbakat i fastighetsskatten. Man har delat fastighetsskatten till flera olika skatter och på samma gång höjt fastighetsskatten som nu är bara en skatt av många som tvingas på egendom. Det är egentligen frågan om stöld och konfiskering. Man äger inte t.ex sitt hus mera, utan man hyr det trots att man har betalat för huset som om man skulle äga det.
Att på köpet ännu betala för naturfenomen som människan inte kan styra så är ännu mer fel och orättvist. Snart kommer det väl skatt på privata solpaneler och vindmöllor eftersom man får gratis energi. Problemet är att man kan inte betala skatt på något som är gratis, det är stöld.