Förflytta dig till innehållet

Avfallsbolaget är länken mellan transportentreprenör och kund — "Det är inget konstigt med det här systemet"

ÅU-foto
dam utomhus

Slambrunnstömning pågår. Emilia Örnmark

Den kommunala slamtransporten sker i avfallsbolagets regi. Foto: Emilia Örnmark


Cati Huhta, invånarservicechef på Sydvästra Finlands avfallsservice (LSJH), berättar hur det gick till då slamtömningsrutterna på Kimitoön skapades för sju år sedan.
På LSJH finns ett grundläggande avfallsregister över fastigheterna på verksamhetsområdet, men då rutterna för slamtransport ska läggas upp förfinas registret för detta ändamål.
— Vi plockar först bort dem som hör till det kommunala avloppsnätet. Av dem som blir kvar frågar vi om typ av slambrunn och behov av tömning, så att vi kan planera logistiken.
Innan den första konkurrensutsättningen på Kimitoön fördes diskussioner med lokala entreprenörer om vad de tyckte var värt att beakta.
Då entreprenörer är valda och rutterna klara skickas brev ut till fastighetsägarna med information om tömningstidpunkt, som dock kan ändras om man tar kontakt.
ÅU-foto

Cati Huhta ser många fördelar med det nya transportsystemet. Foto: Anja Kuusisto

LSJH är spindeln i nätet

Huhta ser fler fördelar med systemet på Kimitoön. Hon beskriver LSJH:s roll som spindeln i nätet mellan kund och entreprenör, och som dessutom kan planera effektiva rutter.
— Vår kundtjänst kan kolla var bilen är för en kund som väntar. Entreprenören kan via sin skärm föra in information till exempel om ett trasigt brunnslock, vilket vi sedan skickar ut brev till kunden om.
Vidare följer nu hela området samma taxa. Innan var faktureringen upp till varje enskild entreprenör.
I praktiken innebär systemet att fastighetsägaren inte längre själv kan bestämma vilket företag som anlitas för slamtransporten.
— Det är inget konstigt med det här systemet, det fungerar lika som tömningen av sopkärl, fast tömningarna sker mer sällan, säger Huhta.

Slamtömningen på Kimitoön
Tömningspriset på Kimitoön består av två delar: priset för transport (75,93 euro) och en behandlingsavgift (18,60 euro per kubikmeter).
LSJHs service omfattar inte företagen, de bör fortfarande arrangera sina slamtransporter själva.
Reningsverket i Dalsbruk tog år 2019 emot 203 000 kubikmeter avloppsvatten. Av det kom dryga 9 000 kubikmeter från fastighetsvisa avloppsbrunnar.
Då Kimitoön övergick till det nya systemet blev vissa områden utanför, som till exempel skärgårdsöarna Biskopsö och Vänö. I och med beslutet från Sydvästra Finlands avfallshanteringsnämnd (oktober 2018) ska också hela området för Kimitoöns kommun införlivas i systemet.
LSJH:s ägs av 17 kommuner, bl.a. av S:t Karins, Kimitoön, Nådendal, Pargas, Salo, Sagu och Åbo.

Dela artikeln

2 kommentarer: “Avfallsbolaget är länken mellan transportentreprenör och kund — "Det är inget konstigt med det här systemet"

  1. Ted Bergman skrev

    Yngve har en poäng. När man börjar köra över ägarnas åsikter så har man gått för långt.

  2. Yngve Lindqvist skrev

    LSJH håller på att bli som Caruna. För att växa kräver man monopol på att bestämma när och hur folks avloppsbrunnar töms, utan att man känner till verkligheten. LSJH är en bra dräng men en dålig husbonde. Detta bevisades då man fick rättens beslut över sina befogenheter trots ägarkommuners motstånd.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter