Äventyrare besöker Åland på sin världsturné – Chris vill bli den första med aspergers att besöka alla världens länder

Chris Farrell vill bli den första med aspergers att besöka alla världens länder. Finland är land nummer 79 han besöker på sin unika resa, och nu har han nått Åland.
Chris Farrell, 39, är född i USA och började sitt långa äventyr som 19-åring då han reste till Australien. Han berättar för Nya Åland att hans uppdrag är långt ifrån enkelt. Han har alltid haft ett stort intresse för geografi och drömt om att resa till all de platser han läst om i böcker och sett på kartor.
– Mitt mål är att inspirera människor som har funktionsvariationer men också människor utan. Allt är möjligt när man väl bestämt sig för att göra någonting, både små och stora saker, säger han.
Genom Europa upp till Norden
De senaste veckorna har han rest runt till alla länder i Norden och när Nya Åland träffar honom tillbringar han sin sista dag på Åland innan han reser vidare, vart har han inte riktigt bestämt sig för ännu. Han berättar att han älskar den här delen av världen. Han började sin Europaresa i Tyskland och efter det besökte han Danmark. Han blev sedan nyfiken på hur högt upp han kunde ta sig och åkte till Nordkapp i Norge och därifrån till Lappland.
– Jag älskar verkligen den delen av världen, men jag hade gärna velat ännu längre norrut. Om det var möjligt skulle jag vilja åka till Nordpolen, säger han.
Ingen tidspress på sitt äventyr
Chris Farrell berättar att han inte har bråttom med att resa till alla länder. Han stannar gärna i ett land under en längre period för att se sig om ordentligt och bygga meningsfulla relationer med personer han träffar där.
– Det är inte så att jag åker runt som en galning mellan alla länder för att se dem, säger han.
Under Chris Farrells resa försöker han att inte bo på hotell, utan campar gärna eller bor hos vänner. I Nordkorea blev han dock tvungen att ta in på ett hotell under vistelsen. Där fick han inte se sig runt själv utan måste gå med guid vart han än skulle.
Hittills är favoritstället han besökt Norfolkön, som ligger mellan Australien och Nya Zeeland. Där tyckte han om att lära sig om öns historia och lära känna befolkningen. Men i Europa har han tyckt mest om att besöka Island och Norge.
Fyra dagar på Åland
Chris har varit på Åland i fyra dagar nu. Han tycker att ålänningar är väldigt reserverade för att bo på en så liten ö.
– Det är trevligt och lugnt här, er flagga är också färgglad och fin, säger han.
Under dagarna här har han hunnit utforska Kastelholms slott, Bomarsund och varit på Ålands museum. Första dagarna bodde han i Eckerö och sysslade med geocaching, en GPS-stödd variant av skattjakt utomhus.
Utsatta områden
Han berättar att han varit på flera utsatta områden i till exempel Indien, Centralamerika, Afrika och till och med USA, där det funnits ställen där han inte ens velat röra sig i på blanka dagen.
– Det är en av de bra sakerna med Norden, jag har inte varit orolig för att hamna på något farligt område här, säger han.
Hittills under resan har språket varit med mest utmanande. I länder som Sydkorea har inte många kunnat prata engelska.
– I Finland har inte folk pratat lika bra engelska som i Norge och Sverige. Men Google translate har hjälpt mig mycket, säger han.
Vad är ditt bästa tips till någon som skulle vilja göra en liknande resa?
– Kasta dig ut i världen, men var beredd på det oväntade. Ibland måste man bara lita på att universum tar dig dit du ska. Världen är verkligen underbar och det finns massor med äventyr där ute, och de flesta människorna är underbara.
Aspergers syndrom
Aspergers syndrom är en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning (NPF) som tidigare varit en egen diagnos men idag ingår i vad som kallas för autismspektrumtillstånd. Namnet asperger kommer från den österrikiske barnläkaren Hans Asperger, som gjorde en viktig insats genom att forska på området.
Källa: Vården.se
Claudia von Wetter-Rosenthal
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.