Åvensorbor kritiska till upphandlingskriterierna för förbindelsebåtstrafiken: ”Vi känner oss som andra klassens medborgare”

Att förbindelsefartyget m/s Kokkomaa skulle få problem på Nagu norra rutt vid is överraskade ingen. Fartyget är godkänt för vintertrafik, javisst, men någon isklass har det inte.
Det tidigare fartyget Falkö med isklassificering hade enligt Åvensorbon Jörgen Palmqvist, pensionerad skeppare med 36 år inom branschen i bakfickan, klarat sig utan problem än så länge.
– Det är i upphandlingskriterierna det brustit den här gången. Jag efterlyser en noggrannare uppföljning av att kriterierna efterföljs och dessutom skulle jag hoppas på att kommunen skulle ta en aktivare roll i förbindelsefrågorna, säger Palmqvist.
Extra viktigt att det fungerar i dessa tider
Enligt honom är det först och främst just i dessa tider som förbindelsebåtstrafiken blir extra viktig. I dagsläget har Åvensor 11 fast bosatta invånare.
– Ingen kan färdas på egen hand just nu, då isarna inte ännu bär. Ingen borde ha förväntat sig att det är enkelt att serva så här många holmar som på den här rutten, säger Palmqvist som själv är beroende av förbindelsebåtstrafiken bland annat för att passa läkartider i Pargas.
– Största delen av oss fast bosatta är äldre och i behov av fungerande transporter, särskilt i menförestider då ingen kan röra sig med egen båt. Skoterisar hjälper inte längre i vår ålder.
”Känns som en chansning”
Valter Eriksson på Åvensor ser att problemet har sina rötter i att tjänstemännen på NTM-centralen går med på att göra avtal med ett sådant fartyg som man gör.
– Visst, milda vintrar har vi haft gott om, men nu ser det ut så här. Det känns som att man gör en chansning, men då ska vi komma ihåg att det här ingalunda är en ordentlig vargavinter ännu, säger Eriksson som är född och uppvuxen på Åvensor.
Med andra ord har han perspektiv att se på saken. Han anser att man nu gått tillbaka till 1960-talet, samma årtionde som de nuvarande fartygen på Nagu norra rutt är byggda.
– Vi känner oss nog som andra klassens medborgare på den här rutten. Sen är jag inte så säker på att det här med upphandlingens krav på språkkunskaper hos personalen ombord riktigt håller streck heller.
Saknar Falkö
Ordinarie fartyget Kokkomaa får också kritik av både Palmqvist och Eriksson för att man inte har AIS-sändaren igång.
– Förstås finns det aspekten om att man bättre har koll på när fartyget anländer, men först och främst handlar det om säkerhet och en tryggare sjötrafik, säger Eriksson.
Det tidigare fartyget Falkö som gjorde sin sista resa på rutten på nyårsafton i fjol är saknat.
– Falkö var det bästa fartyget vi någonsin haft på den här rutten och vi hoppas få henne eller ett motsvarande fartyg tillbaka. Billigast är inte alltid bäst, säger Eriksson.
Om hela historien verkar bekant, är den det. Likheterna med Nordic Duck och Viken på Pargas ruttområde åren 2013–2015 är nämligen slående.
NTM-centralen lyssnar på kritiken
Skärgårdstrafikens projektchef Tapani Jaakkola på NTM-centralen i Egentliga Finland tar delvis åt sig av den kritik som Eriksson och Palmqvist framför.
– Man kan ifrågasätta om kriterierna är tillräckliga. I kommande upphandlingar kommer vi att fästa större uppmärksamhet vid kvalitet och funktionalitet. Vi kommer bland annat att förutsätta bättre egenskaper för vintertrafik, menar Jaakkola.
Däremot ser han inte ett scenario där man skulle göra ändringar under gällande avtalsperiod till exempel på Nagu norra ruttområde.
Ingen ändring är med andra ord att vänta innan maj 2023 på den punkten.
Den här gången är det ju så att fartyget som trafikerar faktiskt är exakt det samma som i upphandlingen, om än med nytt namn.
Mikael/ÅU
Det är beklagligt att upphandlingarna av förbindelsebåttrafik för det mesta slutar dåligt.
Tydligen är det för slappa regler som gäller vid upphandlingen. Den företagare som vunnit upphandlingen ska inte ha rätt att ta in en underleverantör, utan det fartyg som företagaren har erbjudit bör också trafikera på rutten. Det är svagt av NTM-centralen att inte ryta till och kräva av företagaren ett fartyg som fyller fodringarna och klarar gång i is.
Något förtroendeorgan i Pargas stad har inte haft möjligheten, att ge ett utlåtande om hur vintertrafiken på Nagu norra rutt område ska skötas. De ansvariga på Coast LIne bör skämmas.
Tomas Karlsson: Under alla de år som Viken trafikerat sedan oktober 1987 har is stoppat trafiken tre (3) vintrar till övriga holmar förutom Heisala. Under dessa tre vintrar har jag uppmätt 40 – 60 cm is vid farleden. Bättre förbindelsebåt finns inte.
Inte är Viken någon isbrytare heller! Blir det skaplig is så blir den liggandes vid bryggan.
Kari Niemi: Alla har inte bostad på Malmen och vad beträffar besättningens språkkunskaper ber jag Dig i all vänlighet att bekanta dig med avtalet , kan beställas från NTM- centralen
Instämmer i stort sett med skribenterna ovan med förbehåll för uttrycket
”andra klassens medborgare”, som absolut inte passar in i sammanhanget.
Innebörden av det uttrycket betyder någonting helt annat t.ex. apartheid
och förtryck, som grundar sig på rasism….. Hoppas det uttrycket begravas
en gång för alla i sammanhang typ ovan….
Tyvärr upprepar sig historien, alltid. Då Viken ersattes av Nordic Duck visade det sig att ”Ankan” inte klarade ens av de lättaste isförhållanden, trots att alla certifikat uppfyllde NTM-centralens fordringarna. Men offerten var drygt 200.000 lägre än Vikens, en summa som sedan gick åt att reparera de bryggor som skadats på grund av ”Ankans” tekniska konstruktion. De som fick lida, var skärgårdsborna i form av sämre service. Egentligen borde det finnas ett prövoår för sådan här avtal med en stark uppsägningsklausul. Eller göra avtal med större enheter, d.v.s. många rutter på en gång och att de ansvariga tjänstemännen lyssnar på experterna.
Det finns nog kvar litet av den kunskap som krävs för att kunna klara gång i is, men dagens myndigheter har ingen kunskap i detta. Myndigheterna har EXPERTER i att köra turister på sommaren, och göra det så billigt som möjligt, men is, tyvärr vet de knappast vad det är. Och EXPERTERNA har nog inte heller mod att fråga dem som ännu har kunskapen kvar. Att sedan ännu EXPERTERNA på Traficom gett fartygen rätt att trafikera på vintern, är sedan ett sorgligt kapittel, men kunskapen där har nog ochså tagit slut.
Det är inte bara Åvensår bor som är kritiska även Maskinnamo,Järvsar,Innamo, det är dags att bryta kontraktet och skicka dessa rostholkar till Spikfabrik nu snabbt Falkö tillbaka gick precis likadant som med Nordic duck före Viken kom tillbaka ni borde skämmas ni som skriver dessa kontrakt se nu till att Falkö kommer tillbaka med Finsk besättning så fort som möjligt
Jag tror men är int säker att”andra klassens medborgare”har en lägenhet på malmen o sen att båtpersonalens språkkunskaper är dåliga????Oij då ??Int ede så lätt ti va skäribo heller-o int i alla fall på RIKTIGT!!!!