Autonomt fartyg kunde lösa dilemma i Dalsbruks hamn – smått struligt test utfördes av ÅA

Åbo Akademi och DB Marina testade en autonom, obemannad gummibåt i Dalsbruks hamn på torsdagseftermiddagen.
En liknande lösning kunde vara framtidens svar på dilemmat med det långa avståndet från marinan på Valsverksholmen till centrum och gästhamnen på andra sidan Bruksviken, tycker Sam Forsbom, styrelseordförande för DB Marina.
– Våra kunder frågar ofta om ett lätt sätt att ta sig över viken, och ser fram emot att ta sig över den med en autonom färja, säger Forsbom.

Eftersom behovet av att skjutsa folk över viken innefattar tre till fyra punkter är en vajerfärja inte aktuell, men Forsbom tänker sig att en båt utan besättning, kanske i katamaranstil, kunde vara ett bra framtida alternativ.
Så skulle också kostnaden för besättning undvikas, och kunderna kunde beställa båten till önskad plats i hamnen.
För DB Marina är det här ett intressant projekt, eftersom man ständigt strävar efter att utveckla sin marina i Dalsbruk.
Inom Åbo Akademis ”The Åboat project” studeras hur stadsfärjor, som till exempel Förin, kan göras autonoma. Projektet är ett samarbete mellan institutionen för informationsteknologi vid Åbo Akademi och Novia inom ramen för MAST!-institutet (The Institute for Maritime Software Technology).
Båten som testades i Dalsbruk är en fyra meter lång gummibåt, med högt utvecklad teknologi. Då ÅU besökte platsen hade man dock motorproblem, och kunde inte få i gång båten enligt tidtabell.

Projektchef Kai Jämsä från Åbo Akademi berättar att testbåtens motorer är inköpta, men mjukvaran har man själv byggt. Båten har bland annat 4G-modem, GPS, dator, kompass, kameror samt lasersensorer för att bestämma avstånd.
Båten kan både styras manuellt från stranden men också programmeras in för en rutt.

Forsbom poängterar att det här är ett forskningsprojekt och en möjlighet för studerande att bedriva forskning kring ett konkret företagsproblem.
– Någon dag kanske vi utvecklar en produkt, säger Forsbom, men poängterar att vägen är lång och att detta är ett futuristiskt projekt.

Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.