Autonoma fartyg revolutionerar sjöfarten


För Rolls-Royce direktör Kevin Daffey var det ett logiskt val att välja Åbo som huvudort för företagets innovationscentrum. Foto: Kim Lund
Rolls-Royce i Triviumhuset på Lemminkäinengatan i Åbo har på tre år expanderat från ett litet kontor på gatuplan till ett fullskaligt utvecklings- och innovationscenter på tredje våningen.
Här jobbar cirka 70 proffs inom marinteknologi, shipping och mjukvara med att utveckla framtidens fjärrstyrda och autonoma fartyg.
Genom att slå ihop allt det kunnande som finns inom de här tre branscherna räknar företaget med att hitta det unika koncept som krävs för att sjösätta de fjärrstyrda fartygen.
För Rolls-Royce kändes det helt rätt att grunda världens första och enda innovationscentrum i Åbo, säger direktör Kevin Daffey vid Rolls-Royce.
– Med tanke på den maritima tradition och den kunskap som finns i Åbo och de industrier som finns här, var det ett logiskt val utveckla verksamheten just i Åbo. Också den finska regeringen har förhållit sig positivt och stöttat oss.
Oskar Levander är en av hjärnorna bakom innovationscentret. Han räknar med att sjöfarten kommer att genomgå större förändringar de följande tio åren, än vad som har skett på 50 år.
Han gör en jämförelse med utvecklingen inom bil- och telefonbranschen sedan 1960-talet. Trådtelefonerna har bytts ut mot smarttelefoner och bilarna har försetts med med batterier och system för autonom drift .
– Inom sjöfarten har fartygen blivit lite större, men i övrigt har det hänt inte så mycket. Sjöfarten kan inte stanna utanför utvecklingen. Det är en revolution på gång, säger Levander.

Oskar Levander visar hur de fjärrstyrda fartygen manövreras från land.
Den revolution som Levander talar om handlar om att en stor del av den operativa verksamhet som i dag sköts på fartygens kommandobryggor flyttar till land. Fartygen styrs och manövreras till största delen från ett landbaserat kontrollrum därifrån befälhavaren har fullständig överblick av fartyget och dess omgivning.
Det betyder inte att alla sjömän blir arbetslösa, men deras uppgifter förändras och utförs i stället på landbacken, säger Levander.
– Det är slöseri med resurser att ha en kapten som ser på autopiloten ute på oceanen. I framtiden kan han sitta i kontrollrummet och endast lotsa fartyget när det kommer nära land.
En del fartyg så som större tankfartyg och containerskepp kommer sannolikt att också i framtiden ha någon slags besättning ombord. I det första skedet är det aktuellt med fjärrstyrda bogserbåtar, landsvägsfärjor och underhållsfartyg. Senare kan också fraktfartyg och ro-ro fartyg manövreras från land. Levander räknar med att de första autonoma eller fjärrstyrda fartygen är i kommersiell trafik år 2020.
– Ta till exempel ett underhållsfartyg som kör ut förnödenheter till en oljeplattform. Med full besättning kan det knappast göra det mera en gång i veckan, ett fjärrstyrt fartyg kan göra det fast varje dag. Möjligheterna är oändliga, säger Levander.

Markus Laurikainen förevisar hur ett fartyg anlöper en hamn med hjälp av fjärrstyrning.
Kostnadseffektiviteten är en av de faktorer som talar för de fjärrstyrda fartygen. Bränslekostnaderna beräknas minska med 10-15 procent eftersom fartygen blir lättare och förbrukar mindre el då det behövs färre elslukande anläggningar ombord när det inte finns besättning. Personalkostnaderna beräknas minska med upp till 80 procent och de totala fraktkostnaderna beräknas minska med cirka 20 procent.
En annan central faktor är säkerheten. 75-95 procent av olyckor till havs beror på den mänskliga faktorn. Tack vare den nya tekniken kan man minimera riskerna, säger Levander.
Men sjöfarten är en konservativ bransch och en av de stora utmaningarna är att övertyga branschen och implementera det nya regelverket i olika sjöfartsorgan som till exempel i FN:s internationella sjöfartsorganisation IMO.
Rolls-Royce förevisade i går sitt nya innovationscenter för pressen. På stora skärmar kan man följa med trafiken till och från hamnarna och från en kommandobrygga styr kaptenen sitt fartyg till kajen.

Sjökapten Anton Westerlund är i dag teknisk produktionschef för Rolls-Royce landbaserade kontrollsystem för fjärrstyrda och autonoma fartyg.
”Det är definitivt ett steg i rätt riktning”.
Sjökapten Anton Westerlund har tidigare jobbat på oceangående containerfartyg och på Sverigebåtarna. I dag är han teknisk produktchef för det landbaserade kontrollsystemet. Han ser flera fördelar med att föra befäl på ett fartyg från land, i stället för till sjöss.
– Man har en mycket bättre överblick av sin omgivning och jag tror också att säkerheten blir bättre. Och så har man mera tid att vara hemma med familjen. Det här är definitivt ett steg i rätt riktning.
En av de journalister som deltog i gårdagens pressvisning var ÅU-bekanta sjöfartsjournalisten Pär-Henrik Sjöström, chefredaktör för Sjöfartstidningen i Göteborg. Ser man bara till det tekniska så finns det inga hinder för att gå vidare med de fjärrstyrda fartygen, säger han.
– Sjöfarten kommer att förändras och jag tror att det här är framtiden. Men visst finns det utmaningar, som till exempel att skapa ett nytt regelverk och reda ut ansvarsfrågorna ifall något skulle hända.
LÄS OCKSÅ: Rolls-Royce öppnade innovationscenter i Åbo
Rolls-Royce rustar i Trivium i Åbo
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.