Förflytta dig till innehållet

ÅU:s reporter testade de nya sparkcyklarna – "Lätta och roliga att åka med"

Elsparkcyklar parkerade utanför järnvägsstationen i Åbo.

Elsparkcyklar parkerade utanför järnvägsstationen i Åbo.

Kring 200 elsparkcyklar finns nu att hyra runtom i Åbo. Foto: Klara Fält


Från och med i dag hyr det svenska företaget Voi Scooters ut elsparkcyklar i Åbo. Hur fungerar cyklarna och hur är det att åka dem? ÅU:s reporter Klara Fält har testat det nya fordonet.
Först laddar jag ner Voi-appen på min mobil. I appen finns en karta, där jag ser att de närmaste elsparkcyklarna står parkerade vid järnvägsstationen. Innan jag går iväg dit läser jag igenom instruktionerna på appen och ansluter mitt betalkort.
När jag kommer till järnvägsstationen står en rad med elsparkcyklar parkerade på rad. Jag går fram till en och skannar in QR-koden som finns vid cykelns styre. Därefter trycker jag på ”unlock scooter” på mobilen och cykeln är redo att tas i bruk. Busenkelt.
Språket på appen går att ställa in, men ännu finns svenska inte som alternativ.

Kolla in vår film på åkturen


För att åka iväg sparkar jag lite fart, därefter är det bara att trycka på gasen vid styret. Maxhastigheten för elsparkcyklarna är 20 kilometer i timmen. Att nå den hastigheten går förvånansvärt snabbt, märker jag.
Bromsen är också ganska effektiv och trycker man snabbt i den tvärbromsar cykeln. Det kan alltså löna sig att bekanta sig med hur gasen och bromsen fungerar på ett avsides ställe före man åker ut i trafiken.
Samma regler om var man får cykla med vanliga cyklar gäller också för elsparkcyklarna. Man får alltså åka med dem i cykelfiler, och då sådana inte finns vid sidan av bilvägen.
Efter att jag åkt runt i stan en stund återvänder jag till redaktionen. Fördelen med elsparkcyklarna är att de kan parkeras var som helst, så jag behöver inte fundera på var närmaste parkeringsställ finns utan lämnar helt enkelt cykeln utanför redaktionen.
Elsparkcyklarna bör ändå lämnas inom ett avgränsat område som är markerat på mobilappens karta. Inom området finns också en del zoner där parkering är förbjudet. Dessa zoner är märkta i rött på kartan.
Bland annat är det förbjudet att parkera cyklarna i Vårdbergsparken och Samppalinnaparken.
För att avsluta färden plockar jag alltså fram min mobil och väljer att låsa cykeln. Summan för åkturen dras av från mitt kort och jag får upp ett kvitto på mobilen som visar var jag startat åkturen, var jag avslutat den och hur många minuter jag åkte.
Slutsumman avgörs av hur lång åkturen är.
Överlag är jag mycket nöjd med hur elsparkcyklarna fungerar. Att använda dem var precis så enkelt som utlovat, och också både lätt och roligt.
Att åka med elsparkcykel är ändå inte så billigt. En tio minuters åktur kostar 3,50, jämfört med till exempel stadscyklarna som kostar fem euro för ett dygn.

Elsparkcyklar
Maxhastigheten för cyklarna är 20 km/t.
Åldersgränsen för att använda cyklarna är 18.
Samma regler för var man får åka med vanliga cyklar gäller även för elsparkcyklarna.
Cyklarna kan parkeras var som helst men bör inte lämnas någonstans där de blockerar vägen.
Cyklarna samlas på nätterna in av företaget som sköter om deras laddning.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter