Auroramedaljer till Åbosamfundet, Laura Luostarinen och Johanna Oras


Aurorapriset. Fick i år till Åbosamfundet: Tapio Jokinen, Pirkko Keskinen ja Tryggve Forssell och museidirektör Laura Luostarinen från Salo.
Auroramedaljen för år 2017 tilldelades museidirektören Laura Luostarinen, Åbosamfundet och konstnären Johanna Oras.
Turkuseura – Åbosamfundet ry. fyller 60 i år och har blivit en vägvisare, även nationellt, för det nutida hembygdsarbetet. Åbosamfundet jobbar för att värna om Åbo-identiteten.
Samfundets nya profil har förstärkts genom partnerskapet med Åbo stad. Åbosamfundet når olika generationer och arbetar smidigt på två språk.
– Det här priset betyder mycket inte bara för Åbosamfundet utan också för andra föreningar som jobbar med hembygdsfrågor i vårt landskap. Medaljen uppmuntrar den tredje sektorn att jobba aktivt i Åbo och Egentliga Finland också i fortsättningen, säger Tapio Jokinen, ordförande för Åbosamfundet.
Åbosamfundet har jobbat för det kulturella arvet i Åbo och för stadens utveckling redan i sextio år.
Museidirektören Laura Luostarinen har varit direktör för konstmuseet Veturitalli i Salo ända sedan 2002.
Museet har blivit känt både nationellt och även internationellt som ett museum med hög profil. Det har specialiserat sig i nutida konst och fotografi.
Museets status är följd av Luostarinens ihärdiga arbete, också under den svåra strukturella omvandlingen i Salo. Luostarinen ska bli på pension på våren 2018. Auroramedaljen är ett pris för hennes livsarbete för Egentliga Finlands kultur!
– Jag är väldigt glad och överraskad över den här uppmärksamheten. Det, att just Salo och museiverksamheten får priset, gläder mig speciellt. Det är också rörande att få priset som en kvinnlig finsk direktör. Jag hoppas att mitt exempel uppmuntrar andra kvinnor att tro på sig själva och att de kan lyckas som direktör, konstaterar Luostarinen.
Johanna Oras är konstnär, som bor i Koski tl. och en del av året i Frankrike. Oras konstverk är färggranna och mystiska stilleben.
Oras har studerat både i Florens och St. Petersburg, samt ordnat utställningar både i Finland och utomlands. Hon har systematiskt jobbat för att hitta nya utrymmen för utställningar och kontakter med publiken. Senast har hon haft utställning på Logomo.
Oras kunde inte vara närvarande på fullmäktiges möte för att hämta sin medalj, men hon har uppmärksammats skilt.
– Det här är ett väldigt värdefullt erkännande för mig. Det är också en fin avslutning för vår Finland 100 år-utställningsrunda och samtidigt en fantastisk början på mitt eget 25-årskonstnärsjubileum. En intressant detalj är förresten, att bildhuggaren som har format Auroramedaljen, Kalle Karttunen, var min fars gudfar, berättar Oras.
Egentliga Finlands förbund beviljar årligen i december Auroramedaljen åt en person, organisation eller myndighet som verkat förtjänstfullt till förmån för landskapets vetenskap, konst eller annan kulturverksamhet. Medaljer har beviljats sedan år 1977.
Led Tailor Innova7ion och Myssyfarmi fick Innoaura-priset
Led Tailor Innova7ion från Salo och Myssyfarmi från Pöytis får årets Innoaura-pris.
I tävlingen ”Innoaura – kreativ innovationskraft från Egentliga Finland” söktes ett företag från landskapet som enligt väljarna innehar kreativitet och kreativ potential eller som utvecklat affärsverksamhet inom så kallade kreativa branscher.
Led Tailor Innova7ion har utvecklat ljusbaserade apparater som dödar bakterier och kan användas till exempel i sjukhus och näringslivsindustrin. På så sätt kan användningen av kemikalier och biocider minskas, vilket i sin tur minskar miljöbelastningen. Produkterna har stor potential för export.
– Vi är på en hel ny resa mot en kemikaliefri värld och vårdformer utan mediciner. Ljuset är en ny antibiotika, naturens egna medicin. Som ett företag i Egentliga Finland har Salo öppnat oss nya möjligheter. Det finns så mycket kunskap runtomkring. Jag är väldigt glad över det här priset. Vi vill föra det goda vidare och använda pengarna för att skänka vår egen produkt åt canceravdelningen på ÅUCS, berättar Mika Nummenpalo, teknologidirektör på Led Tailor Innova7ion.
Myssyfarmi från Pöytis är ett landsgårdsbaserat designföretag. Den är känd för sina yllemössor och belönade ekologiska matprodukter. Företagets produkter säljs i 13 länder och ungefär 45 affärer. Myssyfarmi har lyckats med att förena innovativt det gamla och nya, och dess verksamhet har en stark ekologisk och social innebörd. Mössorna produceras av ”mössgummor”, en växande grupp pensionerade damer.
– Det är fantastiskt att få erkännande för det vi har gjort. Har jag förstått rätt, så är det här första gången som huvudpriset vinns av ett företag från modebranschen. Det passar oss, vi har många gånger varit de första gällande olika saker. Till exempel var vi den första landsgården som fick stöd för sitt internationaliseringsprojekt för ett par år sedan. Vi tycker vi har gjort rätta saker och priset är en fin belöning för hela teamet. Vi hoppas det ger fart för vårt koncept speciellt här i Egentliga Finland. Lokalitet och stöd av de lokala människorna är väldigt viktigt för oss, berättar värdinnan och kreativa direktören Anna Rauhansuu.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.