ÅUCS tar bättre grepp om den palliativa vården — nytt center öppnade


Foto: Jennifer Granqvist/SPT
Åbo universitetscentralsjukhus nya palliativa center har öppnat. Centret erbjuder konsultation om vård i livets slutskede i samarbete med primärvården.
Med det nya centret vill ÅUCS förbättra vården i slutskedet av livet för patienter med kroniska sjukdomar. Man vill göra det genom att ge social- och hälsovården mera kunskap om palliativ vård.
– Människan har rätt att må så bra som möjligt också under livets sista månader och att kunna få bo hemma eller så nära hemmet som möjligt. Samarbetet måste fördjupas mellan patienterna, deras anhöriga och med dem som arbetar professionellt på de olika vårdenheterna. Patienterna måste kunna lita på att få hjälp vid rätt tidpunkt då de har svåra symtom och behöver hjälp, säger Sirkku Jyrkkiö, ledare för verksamhetsområdet Operativ verksamhet och cancersjukdomar vid ÅUCS, i ett pressmeddelande.
Vården måste också bli mera kostnadseffektiv
Årligen dör 55 000 människor i Finland. Året innan en person går bort genererar mest kostnader för social- och hälsovården under personens hela livstid.
– God och kostnadseffektiv vård i livets slutskede måste också beaktas i den pågående social- och hälsovårdsreformen, säger Jyrkkiö.
Vården i livets slutskede sker oftast inom primärhälsovården. Det palliativa centret vid ÅUCS erbjuder konsultationer och stöd per telefon för primärvårdsläkarna i frågor som rör patientvården.
Centret har mottagningsrum på T-sjukhuset, och vid behov finns också fyra platser på Åbolands sjukhus tillgängliga om man exempelvis måste byta mediciner och lägga in patienten under en kortare tid, säger Johanna Skyttä, specialläkare inom geriatrik.
— Vi kan också besöka patienterna var som helst på ÅUCS olika avdelningar, beroende på vilka behov som finns, säger Skyttä.
Inom Åbo stad vårdas patienter i livets slutskede på Kaskenlinna sjukhus hospiceavdelning och på Karinahemmet. Platser köps också av andra kommuner.
”Vården i livets slutskede är också vård för de anhöriga”
Skyttä har varit med om att grunda en palliativ poliklinik vid Salo hälsocentralsjukhus. Nu organiserar hon hemsjukhusverksamheten och vården i livets slutskede hemma hos patienter i kommunerna Lundo, S:t Mårtens och Koskis.
– Min erfarenhet visar hur stort behovet för denna service är. Det är givande att uppleva att arbetet värdesätts. Då patientens symtom lindras blir livet lättare också för de anhöriga. Vården i livets slutskede är också vård för de anhöriga.
Den palliativa vården ska kunna förverkligas i patientens hemkommun. På den nya enheten ska kontakten mellan patienten, de anhöriga och sjukhuspersonalen främjas. Ibland måste man inleda diskussioner om att patienten närmar sig döden i ett tidigt skede, speciellt om minderåriga barn finns med i bilden.
ÅUCS är inte det enda universitetssjukhuset med en enhet för palliativ vård. Universitetssjukhusen i Helsingfors och Tammerfors har också inlett dylik verksamhet.
LÄS OCKSÅ:
Karinahemmet öppnar igen på måndag – personalen ser med tillförsikt på framtiden
Snabb och enorm utveckling på Kaskenlinna — vill inte jämföras med Karinahemmet
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.