ÅUCS-patienter får alternativ till sjuksängen
ÅU-foto


ÅU-foto
På avdelningen för lungsjukdomar på ÅUCS vill man stöda patienterna till snabbare rehabilitering – genom att uppmuntra dem att lämna sjuksängen.
Avdelningen har tagit i bruk ett rum för kreativ verksamhet för patienterna. Den nya modellen har utvecklats i samarbete mellan sjukhuset och konstnärer.
Målet är att uppmuntra patienterna att ta hand om sig själva och sin hälsa.
– Vi lyfter fram patientupplevelsen, som vi vill förändra från passiv till aktiv, till en upplevelse som hjälper patienten att tillfriskna. Vi söker en ny slags verksamhetsmodell, som ska hjälpa patienten att utstå sin sjukdom och främja tillfrisknandet och få kontroll över sina egna levnadsvanor, säger docent Ilkka Kantola, direktör för ÅUCS medicinska verksamhetsområde.
Rummet med ny verksamhet är ett dagrum på lungavdelningen i T-sjukhuset. I rummet finns möjlighet att förverkliga sin egen kreativa sida, enligt sin egen tidtabell, med hjälp av applikationer för musik och konst.
Den analytiska konditionscykeln fungerar också som ett vårdredskap, från dess skärm kan man välja en sådan vy som man vill.
– Naturens helande kraft är obestridlig. En effektfull bild- och ljudvärld från naturen hämtar in en verklig upplevelse. Patienterfarenheten förbättras via upplevelser. De ger en gnista till något nytt, som lever vidare också efter att patienten lämnat sjukhuset, beskriver bildkonstnär Kristiina Turtonen.
Turtonen och filmkonstnär Paul Brück är ansvariga för den kreativa planeringen och framställningen av projektet.
– Utrymmet ger också en möjlighet till socialt umgänge med andra patienter och personal. Den internationella aspekten har beaktats med en översättningsapplikation, så att man också kan hälsa på sin rumskamrat som talar ett främmande språk och diskutera med honom eller henne, till exempel över en kopp kaffe, berättar avdelningsskötare Tiina Kaisla.
Utvecklingen av det kreativa utrymmet fortsätter på avdelningen och man börjar forska i effekterna. Personalen är i en viktig position vad gäller att styra och handleda patienterna då de använder utrymmet.
Forskningens ledare är doktor Anne Isotalo som är utbildningsdirektör inom social- och hälsovårdsbranschen.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.