ÅUCS öppnar ny dygnet runt-enhet för att ge bättre vård åt sexualbrottsoffer


Glada åt bättre vård för sexualbrottsoffer. Från vänster läkare Katja Kero, läkare Rauni Klami och barnmorska Jenni Rautio.
Vården av den som utsatts för en våldtäkt förbättras klart i Åbo från och med måndag.
En ny mottagning på ÅUCS öppnar den 6 maj och ger vård och stöd till alla som utsatts för sexuellt våld.
–Vi ger vård och stöd dygnet runt. Tröskeln ska vara låg att komma till oss, säger specialistläkarna Katja Kero och Rauni Klami på den nya enheten.
Man behöver ingen remiss för att få hjälp på centret, som heter Seri-stödcentret. Man får hjälp och råd också via en stödtelefon, dit man kan ringa dygnet runt.
Om man utsatts för en våldtäkt eller annat sexuellt våld och söker hjälp på ÅUCS-jour, anvisas man till Seri-mottagningen.
Stöder vid brottsanmälan
Man är inte tvungen att göra brottsanmälan för att man söker hjälp på Seri-mottagningen. Däremot uppmanar och stöder personalen alla brottsoffer att göra en anmälan.
— Vi tar prover som kan användas som bevis vid en senare rättegång, säger Rauni Klami.
I fjol sökte cirka drygt 100 personer som utsatts för sexuellt våld hjälp på ÅUCS-jouren.
Men det är bara toppen av isberget — alla sakkunniga på området är medvetna om att endast en liten del av de personer som utsätts för sexuellt våld söker hjälp eller brottsanmäler.
— Vi hoppas på att Seri-mottagningen blir så välkänd i Åbo och Åboregionen att den sänker tröskeln för att söka hjälp, säger Jenni Rautio som är barnmorska och sexualrådgivare och en av drivkrafterna bakom den nya enheten.
Den som utsatts för sexuellt våld får mångprofessionell hjälp på den nya enheten. Man har möjlighet att träffa krisskötare, socialarbetare och sexualrådgivare och vid behov får man mediciner, vaccin och dagen efter-piller. Gärna ska man söka vård så fort som möjligt efter en incident, dock senast inom en månad.
Enheten finns i ÅUCS U-sjukhus i anslutning till Kvinnokliniken på sjätte våningen. Enheten betjänar patienter av alla kön.
Andra Seri-mottagningen i landet
Seri-mottagningen i Åbo är den andra i sitt slag i Finland. Den första specialiserade mottagningen för sexualbrottsoffer öppnade vid HUS i Helsingfors för ett år sedan.
I Tammerfors förbereds öppnandet av en liknande enhet och det är meningen att alla universitetssjukhus i landet ska få en motsvarande mottagning.
Finland är det sista nordiska landet att öppna specialiserade vårdenheter för personer som utsatts för sexuellt våld.
Däremot får Kvinnokliniken vid ÅUCS inga tilläggsresurser för att driva verksamheten.
Varför inte? Ska kliniken drivas med ”talkoanda” och genom att tänja på personalresurserna?
— Vi vet alla hur hårt pressade budgetmedlen för social- och hälsovård är just nu. Vi upplever dock att den här verksamheten är så viktig att vi ville komma igång utan att ha fått nya resurser. Vi hoppas förstås att verksamheten också ska tilldelas resurser, säger Kaarin Mäki-Kallio, överläkare på Kvinnokliniken.

Katja Kero, specialistläkare inom kvinnosjukdomar och förlossningar.
Förutom de ansvariga läkarna Katja Kero och Rauni Klami deltar alla dejourerande läkare på Kvinnokliniken i vården på Seri-enheten. Cirka 20 sjukskötare dejourerar på telefon. Utbildningen för att verka inom enheten har väckt stort intresse bland Kvinnoklinikens personal.
— Vi vet att den här verksamheten behövs. Ifall den som utsatts för sexuellt våld inte får akut hjälp ökar kostnaden både i mänskligt lidande och rent ekonomiskt, säger Katja Kero.
Också på svenska
Enheten ger vård och stöd på finska, svenska och engelska. Vid behov används även tolkhjälp.
År 2022 då det nya T3-sjukhuset blir klart flyttar verksamheten till nya, specialplanerade utrymmen.
Telefonnumret som ger hjälp dygnet runt är 050-4756108, e-postadressen är seritukikeskus@tyks.fi
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.