Förflytta dig till innehållet

ÅUCS och TY samarbetar kring fästingforskning

Arkiv/ÅU
Ett litet kryp på bar hud.

Arkiv/ÅU

Fästingbett kan leda till TBE och mot det kan man vaccinera sig. Mot borrelios, som fästingen också sprider, finns däremot inget vaccin. ÅU-foto


Forskare runtom i världen jobbar för att ta fram ett vaccin mot borrelios. I USA fanns det redan ett vaccin på marknaden, men det drogs tillbaka på grund av misstankar om biverkningar. I den europeiska utvecklingen av ett vaccin har det funnits flera utmaningar och ett sådant är inte i sikte inom den närmaste tiden.
– Ett vaccin mot borrelios vore mycket välkommet av läkare och efterfrågan skulle säkert också vara ganska stor bland befolkningen, tror överläkare Jarmo Oksi som är direktör för avdelningen för infektionssjukdomar vid ÅUCS.
Sjukhuset och Åbo universitet (TY) samarbetar som bäst kring att jämföra effekten av intravenös antibiotika och antibiotika i tablettform. Resultaten kan analyseras i början av nästa år.
Internationella erfarenheter visar att båda antibiotikumen fungerar lika bra men det skulle vara lättare för både patienten och hälsovården ifall man kunde ersätta den intravenösa antibiotikan med tablettformad antibiotika, säger Oksi.
ÅUCS

Överläkare Jarmo Oksi. Foto: ÅUCS


I Finland insjuknar uppskattningsvis 8 000 människor per år i borrelios. De vanligaste symptomen på en borreliossjukdom är tidiga tecken på huden, alltså en rodnad som så att säga ”vandrar” på huden.
Dessa konstateras vanligtvis inom öppenhälsovården. Behandlingen påbörjas också där och i dessa fall skickas patienten inte till specialsjukvård.
Ifall man däremot misstänker spridd borrelios, antingen neuroborrelios eller ledborrelios, skickas patienten vanligtvis för närmare undersökningar till ett centralsjukhus, i Åbo till ÅUCS  infektionspoliklinik, där man kan ta fler prov.

Färskt fästingbett. Vid borrelios kan rodnaden börja röra på sig. Foto: Kim Lund


Ifall man misstänker ledborrelios tas ett prov från ledvätskan och om man misstänker neuroborrelios behövs ett prov från ryggmärgsvätskan för att en klar diagnos ska kunna ställas.
– Majoriteten av fallen spridd borrelios, cirka 80 procent, är typiska neuroborreliosfall, till vilka hör hjärnhinneinflammation med lindriga symtom och utdragen hjärnhinneinflammation till vilken hör inflammation av nervrötterna. Detta förorsakar nervsmärta i armar och ben som mitt i allt kan byta sida eller nivå, till exempel från övre extremitet till nedre extremitet eller tvärtom, förklarar Oksi.
TY har nyligen utvecklat ett nytt snabbtest för neuroborrelios. Testet som togs i bruk för en månad sedan försnabbar diagnosticeringen av sjukdomen och vården av patienten kan inledas snabbare.
Mot fästingburen encefalit eller TBE finns det ett effektivt vaccin men ingen särskild vård, medan det mot borrelios inte finns något vaccin men däremot god vård för sjukdomen.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter