ÅUCS inomhusluft åter uppe i rätten – en till tidigare anställd kräver skadestånd

En tidigare anställd vid Åbo universitetscentralsjukhus (ÅUCS) yrkar på skadestånd för hälsoproblem som ska ha orsakats av inomhusluften i sjukhusets byggnader. Käranden arbetade som sjukskötare i det så kallade U-sjukhuset och i byggnad 10 under åren 2007–2011.
— Det här begränsar sig inte till ett enskilt rum eller en specifik lokal. Min klient har rört sig i olika delar av byggnaderna och enligt vår utredning har många av lokalerna problem med inomhusluften, säger advokat Lotta Kroneld-Virtanen som företräder käranden i rätten.
Rättegången började i Egentliga Finlands tingsrätt i augusti och fortsätter till slutet av oktober. Käranden kräver att Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt betalar drygt 204 000 euro plus dröjsmålsränta i ersättning för bland annat sveda och värk, bestående men och inkomstförlust.
Kroneld-Virtanen lämnade in käromålet till Egentliga Finlands tingsrätt redan sommaren 2017. Hon säger att ärendet framskridit långsamt eftersom det tagit länge att få tag på alla dokument som behövs för att backa upp käromålet.
Sjukvårdsdistriktet kommenterar inte
Påstådda problem med inomhusluften i ÅUCS byggnader har varit ett återkommande diskussionsämne under många år, och sjukhuset har anvisat nya arbetslokaler åt en del anställda på grund av sjukdomssymtom. Diskussionen har främst kretsat kring det över 50 år gamla U-sjukhuset som genomgått ett flertal renoveringar.
Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt planerar att ta U-sjukhuset ur bruk när den nya byggnaden Fyrsjukhuset blir färdig, vilket beräknas ske 2021.
Enligt käromålet som nu behandlas i tingsrätten försummade Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt sina skyldigheter som arbetsgivare genom att inte sörja för den anställdas säkerhet och hälsa.
Därtill har arbetsgivaren enligt käromålet inte vidtagit behövliga åtgärder för att förbättra kvaliteten på sjukhusbyggnadernas inomhusluft.
— Vårt centrala påstående är att arbetsgivaren varit medveten om problemen med inomhusluften men inte gjort något åt saken. I stället har arbetsgivaren låtit anställda fortsätta jobba i lokalerna, säger Kroneld-Virtanen.
Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt företräds i tingsrätten av advokat Liisa Mathlein. Hon meddelar via en assistent att sjukvårdsdistriktet inte kommenterar fallet förrän rättegången är slutförd.

En tidigare anställd vid Åbo universitetscentralsjukhus kräver skadestånd av Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt. Enligt käromålet som behandlas i Egentliga Finlands tingsrätt orsakade inomhusluften i sjukhusbyggnaderna U-sjukhuset och byggnad 10 hälsoproblem för den tidigare anställda. Foto: Mikael Piippo/SPT
Inga skadestånd för två år sedan
Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt har också tidigare varit i rätten på grund av skadeståndskrav som varit kopplade till sjukhusets inomhusluft.
Hösten 2018 behandlade Egentliga Finlands tingsrätt ett fall där en tidigare anställd vid ÅUCS andningsstödsenhet yrkade på skadestånd för att hon insjuknat i astma under sin anställning åren 2009-2011. Den gången handlade det om ÅUCS byggnad 9.
Även den gången företräddes käranden av Lotta Kroneld-Virtanen. Tingsrätten förkastade skadeståndskraven eftersom käranden inte lyckades bevisa att hälsoproblemen orsakats av inomhusluften på arbetsplatsen. Käranden överklagade inte domen.
Kroneld-Virtanen tycker inte att det tidigare fallet har någon inverkan på den pågående rättegången.
— Nej, det handlar om skilda fall och olika byggnader.
Hösten 2018 sade Kroneld-Virtanen att det är möjligt att ytterligare skadeståndskrav dyker upp efter de två första rättsprocesserna. Nu är det annat ljud i skällan.
— Jag känner inte till fler personer som skulle planera att yrka på skadestånd av sjukvårdsdistriktet, säger Kroneld-Virtanen.
Mikael Piippo/SPT
LÄS OCKSÅ: Micaela drar ÅUCS inför rätta efter att hon fått astma av arbetsplatsen
LÄS OCKSÅ: UPPDATERAD: Tingsrätten avslog skadeståndskravet för ÅUCS inomhusluft
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.