Förflytta dig till innehållet

ÅUCS har utvecklat metod som möjliggör snabbare magnetundersökning för fler män med misstänkt prostatacancer

Läkare vid sitt skrivbord
Läkare vid sitt skrivbord

Överläkaren Peter Boström är chef för det urologiska ansvarsområdet vid Åbo universitetscentralsjukhus (ÅUCS). Den urologiska avdelningen vid ÅUCS har patienter från bland annat Åbo, Björneborg, Vasa och Åland, och ibland också från Helsingfors. Foto; Mikael Piippo/SPT


Magnetundersökning har redan i flera år varit ett effektivt och pålitligt sätt att diagnostisera prostatacancer, men undersökningarna tar lång tid. Åbo universitetscentralsjukhus har utvecklat en metod som gör undersökningarna betydligt snabbare än tidigare.

En grupp läkare och radiologer vid Åbo universitetscentralsjukhus (ÅUCS) har utvecklat ett sätt att göra en magnetundersökning på en patient med misstänkt prostatacancer på bara 15 minuter. Enligt en studie som arbetsgruppen gjort är metoden ett effektivt och pålitligt verktyg för diagnostisering av prostatacancer.
– Vi har använt den här metoden redan i flera år här i Åbo, också i kliniskt arbete. Många andra sjukhus i Finland har också börjat använda den och jag tror att det här kommer att bli en internationell standardmetod för diagnostisering av prostatacancer, säger överläkaren Peter Boström som är chef för det urologiska ansvarsområdet vid ÅUCS och en av dem som utvecklat den nya metoden.

Pålitlig och snabb metod

I juni presenterade publikationen Plos Medicinearbetsgruppens resultat. Yle skrev om den nya magnetundersökningsmetoden i måndags.
I sin studie undersökte arbetsgruppen sammanlagt 364 män med misstänkt prostatacancer vid fyra olika sjukhus i Finland. Sjukhusen låg i Åbo, Björneborg, Tammerfors och Helsingfors och undersökningarna gjordes under åren 2015-2017.
Arbetsgruppen kom fram till att den testade magnetundersökningsmetoden är pålitlig och kan utnyttjas i diagnostisering av prostatacancer. Således kan den användas i stället för den äldre metoden som tar ungefär 50 minuter och förutsätter att ett kontrastmedel injiceras i patienten.
– Vi och andra grupper som gjort liknande undersökningar utomlands har bidragit till en förändring i användningen av magnetundersökningar. Inte än, men inom en snar framtid kommer magnetundersökning att vara det första man gör när man ska undersöka om en patient har prostatacancer, säger Boström.

Färre vävnadsprov

Den nya metodens snabbhet och effektivitet baserar sig på att arbetsgruppen skalat bort delar av den tidigare magnetundersökningsmetoden. Tidigare har man till exempel undersökt patientens blodcirkulation med hjälp av ett kontrastmedel, men arbetsgruppen bedömde att den delen inte är nödvändig för diagnostisering av prostatacancer.
Boström säger att den största nyttan med att använda den snabbare undersökningsmetoden är att den sparar sjukhusens tid och resurser, vilket ger fler män möjlighet att genomgå undersökningen. En magnetundersökning ger mycket information om prostatacancerns art och då behöver läkarna inte ta lika många vävnadsprov.
– Tidigare tog man ett flertal provbitar från olika delar av prostatan om man upptäckte en misstänkt tumör. I jämförelse med ultraljudsundersökningar har magnetundersökningarna överlag gjort att man kan ta betydligt färre vävnadsprov, säger Boström.
– Vävnadsproven tas med en nål via ändtarmen. Det är ganska obekvämt för patienten och innebär en liten risk för infektion.
Enligt Boström kan en magnetundersökning i bästa fall ge läkaren så mycket information att man inte behöver ta vävnadsprov över huvud taget.

Inte för alla

Boström uppskattar att finländska sjukhus använt magnetundersökningar för diagnostisering av prostatacancer i cirka fem år. Han påpekar att undersökningen ändå inte lämpar sig för alla patienter.
– Om man har en pacemaker kan man inte genomgå en magnetundersökning, och i vissa fall kan en höftprotes hindra diagnostiseringen av prostatacancer. Dessutom har en liten del av patienterna så svår klaustrofobi att de inte klarar av att vara inne i undersökningsapparaten.
Boström påpekar också att det finns flera typer av prostatacancer och att bara en liten del av tumörerna är livshotande.
– Utmaningen är att hitta dessa högriskfall och kunna utesluta lågriskfall som inte hotar patienten.
I Finland diagnostiseras cirka 5 000 nya fall av prostatacancer per år. Ungefär 900 män dör i prostatacancer per år.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter