ÅUCS har svårt att hitta sommarjobbare – trött personal slutar

Åbo universitets centralsjukhus, ÅUCS, har problem att hitta personal för sommaren.
Problemet gäller både på läkarsidan och för sjukskötare, och förvärras av att hela landet upplever samma brist – något som gör att man inte heller kan rekrytera från andra distrikt.
– Till stor del beror den här bristen på att vi för tillfället har en massa personal som har bytt till nya uppgifter, där coronavård, smittspårning och vaccinering ingår. Det har skapat en kedjereaktion med omflyttningar i hela systemet. Dessutom har vi hela tiden en del av personalen isolerad eftersom de blivit exponerade för coronaviruset. Det gör att vår rekryteringspool är betydligt mindre än tidigare, säger Petri Virolainen, sjukhusdirektör vid ÅUCS.
En annan orsak är att coronaepidemin också påverkat sjuksköterske- och läkarstuderande, som inte blir klara med sina studier som planerat – vilket gör att de inte kan anställas.
Utöver det finns en tredje orsak.
– Det är ett klart mindre problem än de två andra, men på grund av den stora arbetsmängden det senaste året så har personal börjat söka sig till andra branscher. Folk är trötta.
Situationen värre än under första coronavåren
Just den tröttheten gör också att utgångspunkten för ÅUCS är att se till att alla får sin semester.
– Om vi i nuläget börjar dra in semestrarna så har kommer folk inte att komma tillbaka på jobb, så illa är det – situationen är klart värre än ifjol, säger Virolainen.
Att rekrytera mer personal är första åtgärden för att åtgärda bristen på jobbare, och normalt skulle indragna semestrar vara den andra. Men eftersom den andra åtgärden i stort sett inte går att använda just nu så finns det ett tredje sätt att påverka bristen, om epidemin tar fart igen.
– Vi är beredda på att tillfälligt stänga vissa icke-nödvändiga avdelningar för att koncentrera arbetskraften dit den behövs. Det har vi ändå inte behövt göra ännu, säger Virolainen.
Bland läkarna är det störst brist inom pykiatrin, fysiatrin, radiologin och akutologin, medan sjukskötare behövs främst till bäddavdelningarna.
– Dessutom behövs också specialister som psykologer och andra terapeuter.
Sjukhusdirektören erkänner att situationen är oroande.
– Visst är det så, men i nuläget klarar vi oss, säger Virolainen.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.