Förflytta dig till innehållet

ÅUCS fick ”sjukt dyr” kamera – Professor: Den öppnar helt nya möjligheter!

Jean Lindén
Man
Juhani Knuuti förevisar den nya PET-kameran vid PET-centret i Åbo.

– Den är sjukt dyr, men den öppnar upp helt nya möjligheter!

Det säger professor Juhani Knuuti, chef för PET-centret vid Åbo universitetscentralsjukhus, om centrets nya PET-kamera.

PET står för positronemissionstomografi, där man för in radioaktiva spårämnen i kroppen. De ansamlas i exempelvis cancertumörer och så kan kameran fånga dem på bild, och man ser hur utspridd cancern är.

Där en vanlig PET-kamera kostar kring ett par miljoner har den nya kameran kostat 7,5 miljoner euro. Satsningen möjliggörs av hela 5 miljoner euro från Jane och Aatos Erkkos stiftelse – den första gången som stiftelsen gett pengar till hårdvara, säger Knuuti.

106 centimeter

Vad skiljer då den nya kameran från centrets sju andra, äldre PET-kameror?

Den kanske mest betydande skillnaden är att man med den nya kameran kan filma 106 centimeter av kroppen på en gång. De äldre kamerorna kan filma 20–25 centimeter åt gången.

– För patienterna betyder det här att undersökningen med den nya kameran bara tar 2–3 minuter, och att man kan använda mindre mängder spårämnen, säger Knuuti.

För barnpatienter behövs den nu endast minimala mängder av det radioaktiva ämnet för undersökningen, nästan ”homeopatiska mängder”, konstaterar han.

En annan väldigt konkret fördel är att man räknar med att kunna undersöka fyra patienter per timme med den nya kameran jämfört med två per timme med de äldre modellerna.

Då undersökningstiden är kortare blir också bildkvaliteten högre i och med att patienten inte hinner röra på sig så mycket.

Revolutionerande för forskningen

Den nya kameran är även tiofalt känsligare än äldre generationer av PET-kameror, och ökar möjligheten att till exempel fånga metastaser på bild, säger Knuuti.

Att man nu kan filma kroppens alla organ på samma gång är samtidigt revolutionerande för forskarna, säger Knuuti. Själv forskar han i hjärtproblem.

– Med den här kameran kan vi samtidigt se vad som händer i hjärtat och i hjärnan, och om det kan finnas en koppling mellan de två, ger han som exempel.

Den nya kameran också användas för att undersöka och forska i sjukdomar som diabetes och MS, som påverkar hela kroppen.

Kameran har redan börjat användas för att undersöka patienter. Snart kommer den även att börja användas av PET-centrets många forskningsgrupper, som forskar i allt från långvarig covid till läkemedelsutveckling.

Storsatsning

Kameran från Siemens kostade 7,5 miljoner euro.

Jane och Aatos Erkkos stiftelse bidrog med 5 miljoner, sjukvårdsdistriktet med 1,8 miljoner och Åbo universitet med 0,7 miljoner euro.

Enligt Juhani Knuuti finns 10 bekräftade beställningar av likadana kameror i världen, 8 av dem i Europa.

PET-centret är Åbo universitets, Åbo Akademis och Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikts gemensamma forskningscenter.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter