Förflytta dig till innehållet

ÅUCS egna coronakrigare fick 200 kilo potatis från Nagu och Houtskär

Tiina Kaisla och Nina Hellsten från ÅUCS lungpoliklinik hörde till dem som kom ut för att hämta potatissäckar som donerats av odlare i skärgården. Foto: Annina Suominen

Tiina Kaisla och Nina Hellsten från ÅUCS lungpoliklinik hörde till dem som kom ut för att hämta potatissäckar som donerats av odlare i skärgården. Foto: Annina Suominen


200 kilo nypotatis i stadiga 15-kilossäckar levererades till anställda på Åbo universitetscentralsjukhus på tisdagsmorgonen.
Potatisen donerades av odlare i Nagu och Houtskär, Pontus Franzén och Stefan Karlgren, och delades ut till de fyra avdelningar på ÅUCS som har mest kontakt med coronapatienter.
Odlarna var inte själva på plats, utan säckarna hämtades till sjukhuset av initiativtagaren Terhi Löfstedt från MTK, Centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter.
— Idén kommer från Sverige, där man gjort liknande donationer för att uppmärksamma och tacka vårdarna som är extra utsatta nu. Att det blev just ÅUCS som fick potatisarna beror på att 70 procent av landets potatisodlingar finns i Egentliga Finland. Det kändes naturligt att vi gjorde det just här, säger Löfstedt.
två kvinnor

ÅUCS Mia Nisukangas och MTK:s Terhi Löfstedt organiserade potatishämtning och utdelning. Foto: Annina Suominen


De enheter som haft mest att göra med coronapatienterna är intensivvårdsavdelningen, lungpolikliniken, infektionspolikliniken och jouren. Enheterna har cirka 190, 34, 50 respektive 350 arbetstagare, beroende på hur man räknar.
Tiina Kaisla och Nina Hellsten från lungpolikliniken hör till dem som kommit ut för att bära in säckarna. De lassar upp ett par stycken på bord med hjul och en rullstol.
— Det känns väldigt trevligt att få potatis. Nu ska vi dela ut dem till alla i enliterspåsar, säger de.
Nypotatis är dessutom en läcker sommarrätt, konstaterar de. Speciellt tillsammans med sill.
många vårdare

Fyra enheter på ÅUCS fick potatis, då de har haft extra mycket med coronapatienter att göra på sistone. Foto: Annina Suominen

Många har tackat vårdarna extra mycket

Många har tackat ÅUCS vårdare som jobbat hårt under den exceptionella coronatiden. En del arbetstagare har skolats om och tidvis fått byta avdelning, och tvingats vara väldigt flexibla, konstaterar Mia Nisukangas, vice förman på ÅUCS medicinska verksamhetsområde.
Kaisla och Hellsten tycker att det till viss del varit stressigare, men att coronaläget samtidigt stärkt sammanhållningen och lett till en starkare gemenskapskänsla på jobbet.
ÅUCS får nu som då donationer, till exempel energidrycker eller andra mellanmål. Stora mängder potatis har de, såvitt de inblandade känner till, inte fått tidigare.

potatisodlare

Stefan Karlgren i Houtskär tillsammans med sina anställda. Foto: Privat


Odlaren Stefan Karlgren i Houtskär är glad över initiativet att donera potatis.
— Det känns fruktansvärt bra. Mindre mängder potatis har vi nog donerat tidigare, till enskilda tillställningar, men det här är den största donationen hittills.
Informationsgången kring donationen var dock något rörig, enligt Karlgen, som poängterar att bara för att endast han donerar potatis på Houtskär, betyder det inte att inga andra odlare ville vara med.
Det finns åtta odlare på Houtskär i dag, enligt Karlgren.
— För länge sedan var vi 50.
Karlgren och har också själv donerat två säckar privat till alla på ÅUCS barncanceravdelning, som skickades till ÅUCS i samma veva som coronadonationen.
odlare och åker

Pontus Franzen i Nagu överräcker en säck potatis till Terhi Löfstedt på MTK. Foto: Privat


Pontus Franzen i Nagu tyckte att donationen lät som en vettig och rolig grej då han kontaktades av MTK, och att det känns bra att visa uppskattning för sjukhuspersonalen.
— Så här i efterhand har jag tänkt på att båda yrkesgrupperna, bönder och vårdare, har en del gemensamma nämnare i kristider. Då får branscherna mera uppskattning än vanligt, och deras betydelse — vård och mat på bordet — poängteras. Så det skulle kanske vara bra att komma ihåg hur viktiga branscherna är också i framtiden.
 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter