Förflytta dig till innehållet

ÅUCS agerade innan krisen slog till – ny apparat försnabbar virustestandet

Arkiv/Mikael Piippo

Två läkare vid en apparat.Arkiv/Mikael Piippo

Överläkarna Tytti Vuorinen (till vänster) och Antti Hakanen vid Åbo universitetscentralsjukhus väntar på att sjukhusets nya analysapparat för virusdiagnostik är färdiginstallerad. Foto: Mikael Piippo/SPT


Åbo universitetscentralsjukhus reagerade snabbt i mars och lyckades köpa en apparat för virusdiagnostik innan efterfrågan på testapparatur sköt i höjden.

Åbo universitetscentralsjukhus (ÅUCS) ökar sin kapacitet att göra coronavirustest med en ny analysapparat för virusdiagnostik som installeras i sjukhusets laboratorium.
Hittills har ÅUCS kunnat göra cirka 400 coronavirustest per dygn men efter påsken hoppas man kunna öka kapaciteten till 750 test per dygn eftersom apparaten försnabbar analysprocessen.
Antti Hakanen, överläkare i klinisk mikrobiologi, säger att ÅUCS i själva verket kommer att kunna göra upp till 1 000 test per dygn om man tar till specialarrangemang.
Sådana testmängder behövs dock inte i nuläget. Antalet smittfall i Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt är tills vidare förhållandevis litet.

”Hela världen tävlar nu på samma marknad”

Den nya analysapparaten kommer från USA. Hakanen säger att ÅUCS fick lov att agera snabbt för att hinna beställa apparaten medan det fortfarande var möjligt att få den levererad till Åbo. Anskaffningsbeslutet fattades på några dagar i början av mars.
– Hela världen tävlar nu på samma marknad och leveranstiderna för sådana här apparater är redan flera månader, säger Hakanen.
Enligt Hakanen kostar apparaten och dess installation sammanlagt cirka 200 000 euro. Också en annan liknande analysapparat är beställd till ÅUCS.

Upprustning inför nästa epidemivåg

Hakanen säger att ÅUCS utvidgar sin apparatur för att man vill vara förberedd på epidemier också i framtiden. Enligt honom borde Finland redan nu börja förbereda sig för en eventuell andra våg av coronavirusepidemin genom att skaffa utrustning.
– Luftvägsinfektioner brukar avta på sommaren men när hösten kommer, skolorna öppnar och människor samlas igen börjar de spridas på nytt.
– Enligt min uppfattning försöker man redan nu göra mycket i Finland men det stora problemet är att utbudet på apparater är litet för tillfället.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter