ÅU tar tempen på riksdagsvalskandidaternas vård- och klimatvärderingar

Vi gjorde en fem frågors enkät till riksdagsvalets kandidater i Egentliga Finland.
Inom utsatt tid fick vi drygt 40 svar som publiceras den här veckan, med början i dag onsdag.
Frågorna:
1) Beskriv dig själv med tre ord.
2) Ska social-och hälsovården i framtiden styras primärt av kommuner, landskap eller hur?
3) Klimatförändringen kräver åtgärder; vilka skulle du prioritera som riksdagsledamot?
4) Vilka kommunikationer och förbindelser anser du särskilt viktiga att utveckla?
5) Vilken är din personliga hjärtefråga som du vill jobba för som riksdagsledamot?
Tryck på plustecknet för att läsa svaren!
[su_spoiler title=”Ilkka Kantola, SDP”]
1) Jag känner skärilivet.
2) Ska styras av landskap, som ska styras av en landskapsfullmäktige. Ansvaret för finansieringen måste ske via landskapsskatt.
3) Investeringar i vindkraft, användning av biobaserat bränsle som biodiesel, satsingar på innovation och utveckling av förnyelsebar energi. Vi måste också vara noggranna att vi ökar mängden skog som fungerar kolbindande.
4) Entimmeståget, riksväg 8 och 9, tågförbindelse mellan Åbo och Toijala. Skärgårdsvägen mellan S:t Karins och Korpo kräver investeringar.
5) Jag önskar att få fortsätta arbetet i grundlagsutskottet. Det är där man mestadels konrollerar ett vi bevarar vår nordiska välfärdstats allra viktigaste element, till exempel språkliga rättigheter för minoriteter, när vi stiftar nya lagar.[/su_spoiler]
[su_spoiler title=”Oscar Hätinen, Centern”]
1) Genuin. Nyfiken. Omsorgsfull.
2) Landskap. Kommunerna klarar inte av att ordna och övervaka omfattande tjänster. De hamnar ofta vända sig till stora privata aktörer. Vi behöver ett system med många aktörer små och stora, privata och kommunala. Utan valfrihet och öppen tävling om kunder blir kvaliten inte bättre.
3) Energisektorn i skick. Fjärrvärmen till fossilfri. Uppmuntra folk till klimatvänliga alternativ. Stöda finska industrin och jordbruket i att bli miljövänligare.
4) Avgiftsfri Pargas–Nagubro. Regionala tågförbindelser i Egentliga Finland.
5) Bättre utbildning.[/su_spoiler]
[su_spoiler title=”Folke Pahlman, SFP”]
1) Rastlöst mål-och resultatinriktad.
2) Kommun och sjukvårdsdistrikt.
3) Gemensamma åtgärder globalt, nationellt, lokalt och individuellt som stävjar nedsmutsning, överanvändning av naturresurser. Rent bränsle för bil- flyg- och fartygstrafiken (typ väte).
4) Pargas-leden, farbar farled av Sundet genom Pargas centrum, Kummelvägen (genom västra Nyland, Åboland till Åland) som inkluderar fast väg till Nagu
5) Svenskan till heders som jämlikt nationalspråk[/su_spoiler]
[su_spoiler title=”Mari Kousa-Kuusisto, De Gröna”]
1) Feminist, optimist, scout.
2) Viktigaste målet är god vård för alla. Strukturerna får ge vika för tillgängligheten till god vård.
3) Fossila bränslen ska stegvis slopas, torv och kol först. Skogsavverkningar behöver minskas, skogsägarna behöver belönas då de låter sin skog att växa i fred. Staten ska slopa stöden för miljöskadlig verksamhet.
4) Fungerande kollektivtrafiklösningar, i Egentliga Finland framför allt entimmeståget mellan Åbo och Helsingfors.
5) Barn och unga! Eventuella problem i familjen får inte styra ett barns framtid.[/su_spoiler]
[su_spoiler title=”Pekka Myllymäki, Centern”]
1) Åboriginal Reso Wirmoensis (född i Åbo, uppväxt i Reso, bor i Virmo)
2) Med landskap, med valda representanter (valet) och landskapskatt (finansiering).
3) Jag skulle prioritera olika tillämpningar kring förnyelsebar energi från jord- och skogbruk. Minskade utsläpp, bindning av växthusgaser i jord och skog via hållbar skogsindustri.
4) Entimmeståg mellan Helsingfors och Åbo och förbindelse från Åbo till Nystad och Loimaa. Fast vägförbindelse mellan Pargas och Nagu med besparade färjkostnader och en användningsavgift på fyra-fem euro per fordon och överfart.
5) Ungdomarmans framtidstro; vi kan kämpa mot klimatförändringen med bra samarbete av landsbygden och städerna.[/su_spoiler]
[su_spoiler title=”Kyösti Kurvinen, SDP”]
1) Omtänksam, beslutsam och sportig.
2) Den offentliga social- och hälsovården måste utvecklas och göras avgiftsfri, och samma gäller tandvården. Statligt finansierad social- och hälsovård med minsta möjliga byråkrati och föredrar i det här skedet landskapsmodellen som finansieringskanal.
3) För att minska på utsläppen måste vi subventionera ibruktagning av jordvärme, solpaneler och annan miljövänlig teknologi. Kostnaderna för privatbilismen får inte öka!
4) Vi behöver mera pengar för vägunderhåll. Pargasleden behövs för att trygga byggnadsindustrins behov och för skärgårdens utveckling. Entimmeståget är ett viktigt projekt som ökar Åboregionens konkurrenskraft.
5) Jag vill förebygga marginalisering, psykisk ohälsa och minska på barnfattigdomen i vårt land.[/su_spoiler]
[su_spoiler title=”Virve Aho, Saml”]
1) Ansvarig, rättvis och mänskliga värden.
2) Social- och hälsovårdstjänster bör produceras i samarbete med kommuner.
3) Gröna val får inte vara en kostnadsproblem för användaren. Vi måste se till att finländsk lokal mat också i framtiden. Miljöfaktorer bör noteras i utrikeshandeln. Det gör att vi också skulle kunna påverka globala klimatförändringar.
4) Vi måste kunna se att transportförbindelser inom hela regionen måste utvecklas. Riksväg 8 och entimmeståget är viktiga saker, men vi får inte glömma Pargasleden eller väg 9-projektet.
5) Jag har jobbat som närvårdare i nästan 20 år. Jag anser att sociala- och hälsovårdstjänster måste sättas i ordning: äldre bör få en värdefull ålderdom, rehabilitering, skydd av barn och handikappservicen.[/su_spoiler]
[su_spoiler title=”Esko Kiviranta, Centern”]
1) Utbildning, erfarenhet och viljestyrka.
2) Jag anser att ansvaret för grundhälsovården bör underordnas den samma ledningen som specialsjukvård.
3) Kärnkraft är det mest realistiska sättet att producera el på ett hållbart sätt från klimatsynvinkel. Skogsavverkningar ska inte begränsas.
4) Entimmeståget bör inte hindra utveckling utanför Åbo. Vi behöver investeringar till vägnätverk på alla nivåer, utan att glömma enskilda vägar.
5) Jag vill förbättra förutsättningarna för företagande. Det här är det enda sättet att skapa välfärd på ett hållbart sätt.[/su_spoiler]
[su_spoiler title=”Mikael Holmberg, SFP”]
1) Lugn, pålitlig, realist.
2) Man bör utgå från nuvarande sjukvårdsdistrikt. Kommunerna skall ges verkliga påverkningsmöjligheter, inte bara fungera som en betalautomat. Landskapen behövs inte.
3) Förbränning av stenkol och torv bör avvecklas fortast möjligt. Satsningar på biobränslen.
4) Nationellt, vägar. I Åboland Skärgårdsvägen, färjor och förbindelsebåtar samt fiberkabel.
5) Försörjningsberedskapen som omfattar lönsamt och hållbart jord-och skogsbruk, finsk sjöfart och ett starkt nationellt försvar utan Nato-medlemskap.[/su_spoiler]
[su_spoiler title=”Veli-Pekka Nurmi, Saml”]
1) Kunnig, duktig, trevlig.
2) Social-och hälsovården ska styras av kommuner, i samarbete.
3) Finland har kompetens och förmåga att hjälpa stora länder att minska sina utsläpp.
4) Smidig och säker skärgårdstrafik samt Pargasleden är livsviktiga, också en snabb tågförbindelse från Åbo till Helsingfors.
5) Hörnstenarna i vårt välstånd är säkerhet, verksamhetsförutsättningarna för företag, utbildning och infrastruktur. Då det handlar om att leva, göra affärer, arbeta eller resa är det transportsystemet, telekommunikationerna, informationssystemet och energinätverken som måste fungera.[/su_spoiler]

Jaakko Lindfors, Vänsterförbundet
[su_spoiler title=”Jaakko Lindfors, VF”]
1) Engagerad, konstruktiv och lyssnande.
2) Autonoma landskap med demokratiska val. Men den viktigaste reformen är att minska på hälsovårdsavgifter och att anställa 1000 nya läkare och vårdare för att minska på köer.
3) Nya investeringar borde riktas till större och mindre enheter av sol- och vindenergi samt markvärme. Lika viktigt är att motarbeta klimatförändringen socialt rättvist.
4) Entimmeståget, Skärgårdsvägen, Ringvägens cykelväg, riksväg 8 samt närtågen till Nystad, Salo och Loimaa.
5) Att ersätta det så kallade konkurrenskraftsavtalet (kiky) och aktiveringsmodellen med mycket rättvisare arbetsvillkor.[/su_spoiler]

[su_spoiler title=”Janika Takatalo, Saml”]
1) Modern, blågrön, sakkunnig.
2) Det viktigaste är att fokusera på tillgängliga bättre tjänster, inte på strukturerna bakom. Det mest meningsfulla skulle vara att tjänsterna ordnas av de nuvarande kommunerna som styrs till ett mer omfattande samarbete.
3) Jag vill ha en blågrön skattereform där tyngdpunkten på beskattningen flyttas från beskattningen av arbete till beskattningen av omiljövänlig konsumtion.
4) Egentliga Finland behöver snabba trafikförbindelser som entimmeståget. Vi kunde också utpröva närtågstrafik. Det är också viktigt att vi har fungerande förbindelser till andra städer och att vi samarbetar med dem.
5) Att utveckla utbildningen och hindra ugdomarna från att bli utslagna ligger nära mitt hjärta. De här två blir ett i småbarnspedagogiken vars avgifter jag vill sänka. Jag vill förvandla förskoleundervisningen till en tvåårig enhet.[/su_spoiler]
Så här gjordes enkäten
Torsdagen den 21 mars sändes enkäten till partikanslier i Egentliga Finland med uppmaningen att sända frågorna till kandidaterna. Svarstiden var till måndag (25.3) klockan 15.
Frågorna ställdes på svenska. Vi meddelade att vi korrigerar språket vid behov.
Sammanlagda längden på svaren fick uppgå till högst 600 tecken. Vi meddelade att vi förkortar om svarets längd överskrider maxmåttet.
De partier som nu sitter i riksdagen fick enkäten. I Egentliga Finlands valkrets finns 191 kandidater i riksdagsvalet, alla representerar inte ett parti som nu är invalt i riksdagen.
Svaren publiceras i den ordningsföljd ÅU har fått dem. Fler svar publiceras i papperstidningen och på åu.fi den här veckan. För sammanställningen står Anja Kuusisto.
Textens faktaruta som förklarar hur enkäten gjorts redigerades kl 7.30.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.