Förflytta dig till innehållet

ÅU provkörde Teslas nya familjebil – får en att önska rött ljus i nästa korsning

Johan Backas
Bil vid Aura å
Model Y är Teslas nya sportiga familje-SUV.

Första tanken när vi rullar iväg med Teslan: Vad tyst den är!

Andra tanken: Den börjar bromsa in direkt man släpper på gasen. Det känns ovant, men bilen laddar batteriet vid inbromsningar.

En rundtur i Åbo senare, inklusive en obligatorisk sväng på motorvägen, är jag övertygad om att det är väldigt lätt att mista körkortet med Teslas Model Y, den mindre SUV-modellen som nu släpps i Finland.

Skärm i bilenEllinor Backman
Den stora pekskärmen styr alla funktioner i bilen, som också är utrustad så den kan vara självkörande om lagstiftningen ändras.

Det är den första bilen jag kör där jag hoppas trafikljusen lyser rött i nästa korsning. Bara för att få känna suget när Teslan accelerar i väg från stillastående.

0–100 km/h ska gå på fem sekunder enligt tillverkaren, men jag tvivlar att det faktiskt tar så länge.
Responsen när jag trycker ner gaspedalen är omedelbar, bilen behöver ingen tankepaus om den faktiskt vill gasa iväg eller inte.

Fronpanel på TeslaEllinor Backman
Inredningen för frontpanelen är modern och stilren.

Styrningen är direkt trots att det är en drygt två ton tung bil.

Växlingen sker så klart automatiskt och utan att det märks i körningen. Toppfarten är 217 km/h, men den lät vi bli att testa den här gången.

Model Y tillverkas i Kina och Kalifornien för tillfället. Det är oklart när fabriken i Berlin öppnar, men tills dess kommer de europeiska bilarna från Kina.

Model Y påminner om Model 3 men är längre, bredare och högre. Panoramataket och det höga sätet gör att det känns rymligt.

Teslans bakluckaJohan Backas
Med baksäten nedfällda är det rymligt i bakluckan.

Familjebilen har en rejäl baklucka, framför allt när baksäten fälls ner. Dessutom ryms några handelskassar framtill i facket under motorhuven.

En stor 15 tums pekskärm sköter tekniken i bilen. Det är via den man styr vindrutetorkare, ventilation och allt annat.

Tesla vill inte ha vanliga reglage och rattar, utan hellre ett system där tekniken kan uppdateras efterhand.

Förstås kan olika inställningar också ändras i Teslas app som man laddar ner till mobilen. Via den kan oroliga föräldrar kolla vart barnen kör om de fått låna dyrgripen. I appen går det också att begränsa topphastigheten.

Räckvidden utges vara 507 kilometer.

Under motorhuven ryms några handelskassar.

I Åbo, Helsingfors och Tammerfors finns mobil Teslaservice. Det betyder att 80 procent av all service kan göras av personal som kommer på plats medan bilen står på laddning till exempel hemma eller vid arbetsplatsen.

Själv sade jag för flera år sedan att nästa bil jag köper skulle vara en självkörande. Det har jag fått äta upp ett par gånger redan, men Teslan är utrustad så att den kan uppdateras till att köra själv om lagstiftningen ändrar.

Utgångspriset för Tesla Model Y Long Range, den mer avskalade modellen, är cirka 67 000 euro i Finland.

Person i baksätetJohan Backas
Också i baksätet är det rymligt om man inte är allt för lång, här demonstrerat av ÅU:s praoelev Ellinor Backman.

Tesla Model Y Long Range AWD

Pris: från cirka 67 000 euro
Garanti: Fyra år eller 80 000 km. För batteriet och kraftöverföringen efter åtta år eller 192 000 km ska 70 procent av effekten finnas kvar.
Räckvidd: 507 km.
Acceleration: 0–100 km/h på 5 sekunder.
Toppfart: 217 km/h.
Mått: 4,8 m lång, 1, 8 m bred, 1,6 m hög.
Lastutrymme: Drygt 2100 liter.
Kraftöverföring: Dual Motor Fyrhjulsdrift.
Vikt: 2003 kg.
Dragvikt: 1600 kg bromsat släp. 750 kg obromsat släp.
Aerodynamik 0.23 Cd, genomsnittlig blandad förbrukning 169 Wh/km.
Bilen kan ta emot 250 kW. Cirka 270 km kan laddas på 15 minuter vid Teslas V3-laddstationer.
I Finland finns 11 av Teslas egna supercharger-laddstationer, inom ett år ska antalet vara det dubbla.
Om man beställer bilen i dag beräknas man få den levererad i december.


Elbilarna blir fler – men morötter behövs

Av alla yregistrerade bilar i Finland under september månad var 11 procent elbilar. Det är betydligt fler än för tre år sedan, år 2018 låg nämligen siffran för hela året på 0,6 procent.

Då 19 procent av de nyregistrerade bilarna i september var hybridbilar betyder det att nästan var tredje bil som registrerades var laddbar.

Pekka Rissa, vd för Bilbranschens centralförbund, förväntar sig att antalet elbilar ökar ännu mera från och med den här månaden när bilskatten slopats för elbilar.

Rissa hoppas att statens stöd på 2000 euro kunde fortsätta ges till personer som skaffar elbil också efter det här året. Tillsammans med att bilskatten försvinner betyder det i bästa fall att elbilen blir 3 500 euro billigare att skaffa. Eftersom skillnaden mellan bilar som drivs med el och förbränningsmotorer ännu är 20 000 euro behövs det dylika morötter.

Bilbranschen har räknat med cirka 35 000 elbilar tas i bruk i Finland från och med nästa år fram till 2030 om stödet finns kvar.

Vd Tero Kallio vid Bilimportörerna och -industrin tror att den slopade skatten uppmuntrar också företag att skaffa elbilar.

– Företag köper drygt en tredjedel av de nya bilarna som tas i bruk, men står helt utanför nuvarande stödmodell, säger Kallio.

Nyregistrerade bilar enligt drivmedel

2018: Bensinbilar 61 procent; Dieselbilar 24 procent; Icke-laddningsbara hybrider 10 procent; Laddhybrider 4 procent; Elbilar 0,5 procent; Gasbilar 1 procent.

2021 (januari–augusti): Bensinbilar 32 procent; Dieselbilar 9 procent; Icke-laddningsbara hybrider 29 procent; Laddhybrider 20 procent; Elbilar 8 procent; Gasbilar 1 procent.

Källa: Autoalan tiedotuskeskus

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter