ÅU intervjuar rektorskandidaterna: betonar transparens och ser dyrare fastigheter som en utmaning

ÅU intervjuar de fyra sökande som gått vidare i rekryteringsprocessen om posten som rektor för Åbo Akademi.
- Vad ser du som den viktigaste uppgiften för rektorn vid Åbo Akademi?
- Vilka är de största utmaningarna vid Åbo Akademi?
- Hur bevaras universitetets uppdrag om fri vetenskap i en tid där universiteten pressas ekonomiskt genom statens finansieringsmodell som baserar sig bland annat på antalet utexaminerade och antalet publicerade forskningsartiklar, samt det ökade behovet av extern finansiering?
- Åbo Akademis styrelse har i samband med avsättandet av tidigare rektorn Moira von Wright betonat att de uppskattat det förändringsarbete hon påbörjat och vill att den nya rektorn fortsätter det arbete som hon börjat. Hur skulle du ta vid i reformarbetet vid akademin?
- Olika röster från Åbo Akademi som hörts under hösten har visat att det fanns många olika uppfattningar om rektorns engagemang i de olika delarna av kärnverksamheten. En del tyckte att hon var frånvarande och andra att hon visat större intresse än tidigare rektorer. Hur skulle du försöka vara hela akademins rektor?
Mikael Lindfelt

Tf rektor vid Åbo Akademi. Innan det: prorektor, dekan för fakulteten för humaniora, teologi och psykologi, samt professor i systematisk teologi vid ÅA.
Bor: Åbo
Ålder: 54 år
Familj: Fru och barn som är utfluget.
- Att leda organisationen och vara närvarande i verksamheten och vara den som skapar de bästa förutsättningar för utbildning och forskning på svenska i Finland. Till det hör att utveckla fastighetstänket och utveckla pedagogiken för att kunna attrahera studerande i framtiden. Fastigheterna, pedagogiken och den digitala utvecklingen hör ihop. Det hör också till rektorns uppdrag att se till att de ekonomiska medlen används ändamålsenligt och rätt riktat.
- Ändamålsenliga utrymmen är en utmaning framförallt vid Åbo campus. Många fastigheter är i ett sådant skede i sin livscykel att vi måste tänka på hur vi ska gå vidare. Statens basfinansiering har minskat och vi behöver hitta alternativa ekonomiska källor till verksamheten. Vi behöver skapa samarbeten och synergieffekter för att få ekonomibasen breddad. Forskningsutveckling och innovationsarbete (TKI) är väldigt aktuellt på nationell nivå, alltså att få bättre samarbete med företag och industri som också håller på med forskning och innovationsarbete. Det finns mycket pengar i den sektorn.
- För mig är det väldigt viktigt att hålla dessa olika aspekter i balans. Vår strategi tog på rubriknivå in att ÅA är ett bildningsuniversitet. Samtidigt är universiteten mångfasetterade. De gamla universiteten hade inte handelshögskolor eller ämnen som teknik. Dessa nya dimensioner skapar spänningar och universitet är en spänningsfylld organisation i det avseendet att det ingår olika kunskapstraditioner. Svårigheten är att få respekt för de kunskapstraditioner som inte är kumulativa i sin kunskapssyn: humaniora och människo- och samhällsvetenskaperna i bred mening. Just nu är det ganska utmanande med tanke på fördelningen av finansieringen. Samtidigt behöver vi också aktivt arbeta framåt. Vi vill inte ha en gammaldags bildningsvärld utan dessa ämnen behöver engagera sig i aktuella och brännande ämnen och därmed också eventuellt förnya sitt sätt att jobba.
- Förnyelsen av den formella beslutskulturen och de tankar som låg bakom detta är värda att ta tillvara. Moira von Wright visade hur viktigt det är att göra noggranna beredningar som är öppna för insyn och att beslut inte fattas ad hoc utan att det finns en beslutsgång. Åbo Akademi är ett litet universitet och folk känner varandra tämligen väl. Småskaligheten är bra men leder också till informella kulturer och när det gäller att ha tydlighet i beslutsfattandet behöver den informella kulturen utmanas.
- Rektorn ska vara hela universitetets rektor. Utifrån min långa erfarenhet vid akademin känner jag människorna och verksamheten väldigt bra. Jag har själv en mångsidig akademisk bakgrund och har samarbetat med bland annat naturvetenskaper och psykologer. Det är viktigt att lyssna och samtala med de olika delarna av universitetet, men inte komma för långt in och styra verksamheten.
Reko Leino

Professor i syntetisk organisk kemi vid Åbo Akademi.
Bor: S:t Karins
Ålder: 52 år
Familj: Gift med två vuxna barn
- Att samla akademisamfundet att arbeta mot gemensamma mål. Vår uppgift är att göra högklassig forskning som resulterar i högklassig undervisning. Jag tycker att alla, inklusive rektorn, måste jobba för ÅA:s synlighet både i Åbo och nationellt och internationellt. Här finns mycket att göra.
- Det finns ekonomiska utmaningar med bland annat stigande kostnader för fastigheter. Personalen och särskilt studenternas välmående är nyckelfrågor. Det är viktigt att samarbetet mellan studenterna och personalen fungerar bra.
- Det behövs en förmåga att förstå att man inte enbart kan använda siffror för att jämföra hur framgångsrika olika vetenskapsgrenar är. Det finns olika traditioner och olika sätt att forska. Man kan kanske inte alltid blint titta på den statliga finansieringsmodellen och dela ut pengar utgående från den. Ett universitet är inte ett företag och det behöver inte alltid vara så att alla avdelningar alla tider måste göra vinst. Vi har en skyldighet att ge en viss undervisning och ibland kostar det kanske mera. Till exempel kan laboratorieundervisning av handlednings- och säkerhetsskäl kräva två lärare samtidigt.
- Som jag har förstått handlar det om projektet Robust 24 och balanseringen av ekonomin på längre sikt. Det är alldeles klart att det arbetet måste fortsätta.
- Jag skulle arbeta för jämlikhet, akademisk frihet och för undervisningens och forskningens kvalitet. Jag tycker att rektorn definitivt borde vara mera synlig på verkstadsgolvet och synas i korridorerna och i kafeteriorna och även på det sättet vara en bland medarbetarna. Det inte hindrar att man har en annan roll då beslut måste fattas.
Jag har alltid haft en ganska generalistisk approach till hela yrket. Mina nationella förtroendeuppdrag vid till exempel Finlands Akademi och uppdrag på europeiska nivå har varit gränsöverskridande vetenskapliga uppdrag.
Fritjof Sahlström

Dekan för fakulteten för pedagogik och välfärdsstudier vid Åbo Akademi i Vasa. Tidigare professor i pedagogik vid ÅA.
Bor: Vasa
Ålder: 52
Familj: Sambo och tre barn som är utflyttade
- Att skapa förutsättningar för högsta vetenskapliga kvalitet och världens bästa svenskspråkiga utbildning.
- För att uppnå högsta kvalitet både gällande utbildning och forskning finns det olika slags utmaningar. En långsiktig utmaning är att få studerande och personal som är på högsta nivå. För att lägga grunden för det här behöver ledningen på kortare sikt ha tydliga och transparenta processer så att det är lätt att förstå vad som händer och varför, samt få en ekonomi som är ännu mera förutsägbar för att skapa trygghet för forskarna. Ur detta kommer excellens och innovationer.
- Det är klart att det finns utmaningar och förändringar i finansieringen, men jag är optimist med avseende på Åbo Akademis förutsättningar att navigera i det här ekonomiska landskapet. För Åbo Akademi är forskning och utbildning med högsta kvalitet kärnuppgiften. Det är universitetens uppgift i allmänhet och Åbo Akademi har ett särskilt uppdrag för det svenska i Finland. Svenskan är en möjlighet och inte ett problem: i Sverige, Danmark och Norge finns det 20 miljoner människor som kan svenska och det finns stora möjligheter om vi lyckas öka samarbetet med resten av Norden.
- Arbetet att göra processerna så transparenta och tydliga som möjligt initierades och drevs till stor del av förra rektorn, men också av andra, och det arbetet fortsätter och är något som jag också anser är viktigt.
- Den som är Åbo Akademis rektor måste vara hela akademins rektor. Det är jätteviktigt att alla vid ÅA kan känna att man har en rektor vars agenda man förstår. Dels handlar det om att på ett regelbundet och förutsägbart sätt kunna skriva eller prata och berätta om vad man nu arbetar med på högsta ledningsnivå. Sedan handlar det också om att skapa en förutsägbarhet om vad ÅA är och ska bli.
Som dekan har jag också erfarenhet av att arbeta med ganska olika ämnen och inte bara arbeta för det egna ämnets intressen.
Patrik Henelius

Dekan för fakulteten för naturvetenskaper och teknik vid Åbo Akademi. Tidigare professor och proprefekt i fysik Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm.
Bor: Kimitoön
Ålder: 53
Familj: Frånskild, fyra barn
- Att lyfta och stöda personalen och studerande så att Åbo Akademi kan nå sin fulla potential.
- På det stora hela gäller det att säkerställa kvaliteten i undervisningen och forskningen och samtidigt hålla ekonomin i balans. Det bör göras ett kontinuerligt kvalitetsarbete inom undervisningen där vi lyssnar på studerandes synpunkter kring undervisningen och utvecklar våra program. Den nya provisorutbildningen är ett bra exempel. Gällande forskningen är det viktigt att vi har en bra forskningsstrategi som ger forskare möjlighet att utveckla sin forskning och hantera till exempel externa projekt vid Åbo Akademi.
Det är en utmaning att svara väl på allting som förändras i samhället, gällande till exempel digitalisering, och samhällets ändrade förväntningar på universitet. - Jag ser att de väldigt långt går hand i hand. Om vi är duktiga på att få extern finansiering från till exempel Finlands Akademi och europeiska och nordiska pengar så är det också en kvalitetsstämpel för vår verksamhet. Jag ser inget motsatsförhållande här. Sedan gäller det för Åbo Akademi att ha bra stödfunktioner för den här verksamheten.
- Jag tror att det är viktigt att fortsätta arbeta med kvaliteten i undervisningen och stödfunktionerna och se till att Åbo Akademi är en attraktiv samarbetspartner för våra grannuniversitet i Åbo och Vasa och andra läroinrättningar som Turun Ammattikorkeakoulu, Åbo stad och industrin.
- Det är en mycket bra fråga. Det är en väldigt stor organisation med 6000 människor. Det är viktigt att vara närvarande på många olika sätt, att ha kontakt med personalen genom många olika kanaler: videohälsningar, brev, fysiska besök på de olika enheterna och att lyssnar på personalen.
Jag tror att ledaregenskaper är mera personliga än kopplade till ett visst ämne. Personligen hade jag svårt att välja om jag skulle läsa språk, historia, naturvetenskaper eller ekonomi. Jag känner att jag har haft ett intresse för många olika discipliner och jag tror att det ger en bra grund för att kunna kommunicera och ha ett öppet förhållande till personal från alla olika områden.
ÅA:s styrelse utsåg i måndags dessa kandidater att gå vidare till intervjuer och ledarskapstest.
Styrelsen väljer inom februari månad en ny rektor för Åbo Akademi, för en period fram till den 31.7 2026.
På torsdag presenterar sig kandidaterna för Åbo Akademis anställda och studerande, i en digital direktsändning som är tillgänglig internt på Åbo Akademi. Utfrågningen arrangeras av ÅA:s universitetskollegium.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.