ÅU granskar: Flera tidigare anställda på Finferries har köpts ut och många vittnar om dålig personalpolitik

Enligt ÅU:s uppgifter har rederiet Finlands Färjetrafik Ab (Finferries) gjort upp åtminstone fem avtal om uppsägning med tidigare anställda inom olika personalgrupper om att avsluta deras arbetsförhållanden mot en engångsersättning.
En del av avtalen har undertecknats, andra inte. I samtliga avtal ingår klausuler om tystnadsplikt och betydande kompenseringar utan arbetsplikt.
Fallen kan till vissa delar jämföras med det mycket omskrivna fallet på Statens revisionsverk, där tidigare generaldirektören Tytti Yli-Viikari och tidigare direktören Mikko Koiranen gjorde upp ett avtal med en tidigare tjänsteman på revisionsverket där tjänstemannen lyfte lön i två års tid utan arbetsplikt som ett slags avgångsvederlag.
Avtal under press
Enligt uppgifter till ÅU har avtal om uppsägning hos Finferries gjorts upp under påtryckning och utan att ge tillräcklig betänketid. Flera tidigare anställda som ÅU talat med påtalar också en dålig personalpolitik hos Finferries.
Avtal om uppsägning i sig är inget ovanligt, men att kräva underteckning samma dag utan tillräcklig betänketid på ett avtal om att avsluta arbetsförhållandet mot ersättning i form av ett avgångsvederlag eller liknande arrangemang är mer sällsynt.
Enligt källor som ÅU varit i kontakt med har tidigare anställda mer eller mindre tvingats skriva på med hot om att arbetsförhållandet i andra fall hävs, trots att personerna i fråga upplevt att det inte funnits giltiga uppsägningsgrunder.
Rättegång öppnade Pandoras ask
Avtalen kom i dager efter att ÅU följt rättegången där landsvägsfärjan Mergus tidigare befälhavare anklagades för underlåtenhet att iaktta gott sjömanskap i en nära ögat-situation med Finnlines ro-paxfartyg Finnswan i november 2019.
LÄS OCKSÅ
Den tidigare befälhavaren som också var förtroendeman, friades i Helsingfors tingsrätt, där ärendet behandlades och beslutet har sedermera vunnit laga kraft.
Enligt uppgifter till ÅU blev aldrig bryggbefälet på Finnswan åtalade för att de inte följde sin väjningsskyldighet, trots att den andra parten i situationen friades.
Flera rättegångar på gång
Enligt Finferries bokslut och årsberättelse för 2021 har bolaget två andra rättegångsprocesser på gång där tidigare anställda stämt bolaget.
Bland annat har en tidigare anställd som sagts upp med hänvisning till äventyrande av säkerhet och för att ha förskingrat bolagets egendom dragit bolaget inför rätta för upphävning av anställningsförhållande utan grund.
Egentliga Finlands tingsrätt avgjorde fallet till Finferries fördel, men den tidigare anställda har överklagat domen som nu ska behandlas i Åbo hovrätt.
Avtal nämns under annan rättegång
Då ÅU bekantat sig med protokoll och ljudupptagningar från tingsrättens behandling i fallet som nu är uppe i hovrätten hade också den tidigare Mergus-befälhavaren kallats som vittne. I samband med det vittnesmålet nämndes att befälhavaren inte längre arbetar för Finferries och ett avtal som den tidigare befälhavaren inte ville gå in på. I en följdfråga fick den tidigare Mergus-befälhavaren också frågan om hen var nöjd med avtalet.
Enligt dokument som ÅU fått tag på via Statens revisionsverk är den tidigare befälhavaren för Mergus en av personerna som undertecknat ett avtal om uppsägning.
Det förblev höljt i dunkel om det i befälhavarens fall verkligen fanns en giltig uppsägningsgrund, eftersom den friande domen i tingsrätten kom först i februari 2022, nästan ett och ett halvt år efter att avgångsavtalet undertecknades i oktober 2020.
Med facit på hand verkar det som att arbetsgivarens hävningsgrund senast här går om intet och att den numera tidigare anställda hade kunnat behålla sitt arbete.
Den tidigare befälhavaren har senare hört sig för om nya arbetstillfällen hos Finferries, men varje gång fått nobben.
En annan tidigare anställd som arbetat på tidsbundna vikariat har också dragit bolaget inför rätta med hänvisning till olagligt kedjade visstidsanställningar.
Enligt ÅU:s uppgifter kommer det ärendet upp i Egentliga Finlands tingsrätt i mitten av januari nästa år.
Klagomål hos Statens revisionsverk
Ett klagomål har lämnats in hos Statens revisionsverk gällande Finferries agerande med hänvisning till att bolaget ”köpt ut” anställda som man vill bli av med och att det bland annat står i strid med hurudan personalpolitik ett statsägt bolag borde bedriva – samt att det är oansvarigt agerande med skattemedel.
Statens revisionsverk är den instans som ska övervaka att statens tillgångar används ändamålsenligt och i enlighet med riksdagens beslut och gällande lagar.
Statsrådets kansli har en representant i Finferries styrelse i enlighet med det ägarpolitiska principbeslutet som överenskommits i regeringsprogrammet. Det handlar helt enkelt om att överse att statens bolagsinnehav sköts på ett ansvarsfullt och professionellt sätt.
Hej,
Dokumenten har begärts ut från olika rättsinstanser och myndigheter i enlighet med offentlighetsprincipen, helt enligt normal praxis. De innehåller också bland annat personuppgifter och annan känslig information som vi inte publicerar. Dokumenten kommer inte att publiceras offentligt av ÅU.
Var kan man läsa dom här dokumenten?