ÅU finns nu igen mitt i stan – redaktionen är en kombination av modernt och historiskt

Strax före påsk kunde Åbo Underrättelsers redaktion flytta in i de nyrenoverade lokalerna i fastigheten St. Erik, i hörnet av Eriksgatan och Kristinegatan.
– Tidningen har återvänt till hemkvarteren, säger chefredaktör och vd Tom Simola.
Flytten är faktiskt en riktig comeback. Av sina snart 200 år har Åbo Underrättelser tidigare verkat sammanlagt över 160 år i Åbo stads centrum.
Redaktionen – ibland också tryckeriet, då ett sådant har funnits – har tidigare verkat vid Kristinegatan, Slottsgatan och Auragatan. Stadens historiska akademikvarter, där allt fick sin början, är också på kort promenadavstånd.

ÅU-redaktionens nya plats, på andra våningen i det över 100-åriga jugendhuset i Hansakvarterets södra hörn, ska också synas i arbetet.
– Det att vi nu igen finns i stadens absoluta centrum ska återspeglas också i hur vi jobbar, säger Simola.
Utgångsläget är nu något helt annat än då ÅU var i Logomo. Då redaktionen flyttade till andra sidan av järnvägen var tanken att man skulle hitta nya former av samarbete med företagen där, men så blev det inte.
Istället upplevde många det som så att redaktionen blev isolerad från det som hände i Åbo. Det här upplevdes av både journalisterna och många läsare.
– I Pargas och Kimitoön har vi hela tiden varit närvarande på ett sätt, men i Åbo har tidningen letat efter sin plats.
Vägg i vägg med ÅU finns också dotterbolaget och samarbetspartnern, kommunikationsbyrån Å Communications.

Flytten sker i rätt tid, då Salutorget och centrum är på väg att bli färdiga, säger Simola. Dessutom har Hansakvarteret redan förnyats, Wiklund likaså, och nu har Åbo stad också planer på att förnya kvarteret ovanför Salutorget.
– Åbo centrum kommer snart igen att bli en mycket attraktiv del av staden.
Simola tycker också att allt det som sker i centrum kanske ibland har överproblematiserats. Det går inte att undvika olägenheter då centrum kvarterförnyas, men när allt är klart finns många nya möjligheter.
Det finns en hel del som kunde visas upp i fastigheten St. Erik, som har renoverats av företaget Pöytyän Rakennus. Just nu är redaktionslokalen förstås ganska tom, då nästan alla distansarbetar.

Det går tyvärr inte heller att ha öppet hus så att Åbobor kunde få bekanta sig med redaktionen, en kombination av nytt och gammalt, med bland annat en av Museiverket skyddad korridor med gamla dubbeldörrar.
– I framtiden ska tröskeln ändå vara låg för att folk ska få titta in. Det är ju läsarna som ser till att ÅU finns.
Coronaepidemin kommer säkert att ha vissa bestående effekter på hur ÅU:s anställda arbetar i framtiden, men Simola ser att det också behövs en del fysisk närvaro. Småprat och spontana diskussioner om det som man sett på stan är viktigt för att kolla på vad som händer i Åbo
– Precis om på andra jobb är det viktigt att människor kan samlas. Hösten kan säkert bli den verkliga nystarten för hur vi jobbar i de nya lokalerna.
Många adresser i Åbo
Privilegium för ett tryckeri beviljades 1817. Det fanns på professor Hällströms gård vid östra åstranden, nuvarande Domkyrkoskvären. Där började ÅU tryckas. 1825 flyttade man till Tavastgatan 7. Åbo brand utplånade båda två ställen 1827.
Efter branden verkade ÅU i en lokal vid Biskopsgatan, mittemot ärkebiskopsgården.
Lite senare flyttade man till den nya tryckerigården vid Domkyrkans fot, det som i dag kallas Tryckerihuset.
1851 flyttade ÅU till hörnet av Auragatan och Slottsgatan (River Bank), 1873 till åstranden, vid Kristinegatan.
1912–1978 fanns ÅU på Slottsgatan 23.
1978–2015 gällde Auragatan, varefter det blev Logomo.
Från Logomo flyttade ÅU till Hansakvarteret 2019. Efter två tillfälliga adresser där finns ÅU nu på Kristinegatan 9.

ÅU-Foto
Den enda av de riktigt gamla ÅU-byggnaderna som finns kvar är tryckerigården vid Domkyrkan. ÅU-Foto
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.