ÅU fick tillträde till ryska generalkonsulatet – så här ser det ut

Det ryska generalkonsulatet på Vårdbergsgatan har varit omgärdat av mystik och endast få och utvalda har varit inne i konsulatet sedan det invigdes i mars år 1976.
Konsulatet stängdes den 1 oktober i protest mot Rysslands beslut att stänga Finlands generalkonsulat i S:t Petersburg. På tisdagen öppnades konsulatets grindar för pressen och ÅU var också på plats.

Generalkonsulatets personal har tömt huset på all inredning, kvar finns endast några mattor och ett par taklampor. Till och med klädhängarna vid ingången är bortplockade.
Här och där sticker elkablar ut från väggarna, men i övrigt är syns inga spår efter ryssarna. Senatsfastigheter som äger fastigheten har granskat huset för att se i hurudant skick det är.

Också polisen har gått igenom huset. Marko Härkönen, direktör för Senatsfastigheters fastighetsutveckling och försäljning, säger att man inte stötte på några överraskningar.
– Vad jag vet så hittade man ingenting avvikande eller några hemligheter. Huset är i relativt gott skick, här finns inga fuktskador eller mögel. Men om huset ska stå kvar måste det totalrenoveras.
Fanns här någonting som överraskade dig?
– Att det var så städat och att omgivningen är så fin.

De bruna tegelväggarna och det bruna kakelgolvet i entrén gör att det ser lite mörkt och dystert ut.
Till höger finns en mottagningsdisk och bakom den ett par rum försedda med ståldörrar och fördragbara stålskivor framför fönstren.
Här förvarades sannolikt pass och andra viktiga dokument.

I andra våningen finns några enkla bostäder med badrum, sovrum och ett kombinerat kök/vardagsrum. Köket ser ut att vara i bra skick och badrummet är fräscht.
I huset finns åtta bostäder och fyra arbetsrum, bland dem generalkonsulns rum som är betydligt större än de övriga.


På andra våningen finns också den stora festsalen där det på 1970- och 80-talen ordnades storslagna mottagningar.
LÄS OCKSÅ
En kuriositet är att det finns några luckor på en av väggarna. Enligt uppgift kunde man placera filmprojektorer i de små hålen så att festsalen blev en biosalong. Nu hörs här bara ekon från en svunnen tid.

Den kuperade bakgården ser lite småtråkig ut i det fuktiga höstvädret. Ett par slitna bänkar står där det en gång funnits en grillplats och i ena ändan står en liten barngunga.


Ovanför garagen har det satts upp ett galler.
– Det slängdes ner så mycket skräp och bråte efter att Ryssland anföll Ukraina i februari i fjol, säger Marko Härkönen.

Senatsfastigheter förbereder nu en försäljning av fastigheten. Härkönen tror inte att det blir svårt att hitta en köpare.
– Platsen är fantastisk och det är sällan som sådana här objekt är till salu. Jag tror nog att vi får det sålt.
Åbo stad är intresserad av fastigheten
En möjlig köpare är Åbo stad. Senatsfastigheter har redan diskuterat en affär med staden. Jyrki Lappi, markanvändningsdirektör på staden har deltagit i förhandlingarna.
– Vi är nog intresserade. Inte av själva konsulatet, men nog av tomten som ligger så centralt. Om vi köper fastigheten river vi huset och bygger ett nytt för våra egna behov. Man kunde tänka sig till exempel ett daghem.
Förhandlingarna är ännu i sin linda och fastigheten är inte ens ännu officiellt till salu. Lappi kan därför inte säga något om tidtabellen, eller hur processen går vidare.
Tomten är cirka en hektar stor, husets våningsyta är ungefär 2 000 kvadratmeter.


Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.