ÅU-cupen gör comeback efter tio år – över fyrtio knattelag deltar i turneringen i dag


Pargas IF-fotbollens träningschef Stefan Strömborg (i mitten) tycker det är viktigt att föreningen ordnar en egen turnering för de yngsta spelarna. Foto: Mikael Heinrichs
I dag spelas den första ÅU-cupen sedan 2009 – och det är igen knattespelarna som står i fokus.
Det är Pargas IF:s träningschef Stefan Strömborg, tillika chefstränare för herrlaget, som ligger bakom återupplivandet av ÅU-cupen. Nu, liksom då det senast begav sig 2009, handlar det uttryckligen om en knattefotbollsturnering.
– Och det är ingen helt liten turnering, vi blir över 40 lag och antagligen kring 400 ivriga spelare. Det är så här det ska vara, konstaterar Strömborg nöjt.
Ska man göra anspråk på att vara en fotbollsort hör det enligt honom till att man också ordnar egna knatte- och juniorturneringar.
ÅU-cupen i fotboll
- Spelades första gången 1985, inledningsvis med seniorlag (herrar) från närregionen.
- I samband med 20-årsjubileet 2004 kom även junior- och knattelag med i turneringen.
- År 2005 spelades turneringen för första gången helt utan seniorlag.
- Den senaste ÅU-cupen spelades år 2009.
Många planer
I turneringen deltar flick- och pojklag i åldersklasserna 6–11 år. Största delen av matcherna spelas på Aktia Arenas konstgräs, där det blir sju spelplaner. De allra yngsta åldersklasserna spelar sina matcher med fyra mot fyra medan 8–9-åringarna spelar med fem mot fem. Matcherna på Aktia Arena inleds klockan 11.
– I de allra yngsta åldersklasserna handlar det om att få så många bollberöringar som möjligt. Det handlar om mera fotboll för flera, helt enkelt, säger Strömborg.
Den äldsta åldersklassen (kombinerat 10–11-åringar) spelar med åtta mot åtta och på Björkhagens gräsplan där de första matcherna kör igång redan klockan 10 på lördagsmorgonen.
Alla lag garanteras fyra matcher och turneringen spelas enligt bollförbundets regelverk för knatteturneringar, vilket betyder att man varken räknar resultat eller poäng i någon officiell kapacitet (förutom det som lagen själva gör, alltså).

Under Piffens fotbollsförskola är det en massa föräldrar som hjälper till – och en hel del glada miner. De äldsta i gänget kan dessutom delta i ÅU-cupen. Foto: Mikael Heinrichs
Fotbollsfest hela dagen
Det blir med andra ord en verklig fotbollsfest på och omkring Pajbackaområdet på lördag, då PIF:s damer spelar mot IFK Mariehamn klockan 13.15 och PIF-herrarna möter Åbo IFK i säsongens första derby med start klockan 17.30.
Läs också:Pargas IF-supportrar: ”Det är en social grej att gå på Piffenmatch”
Läs också: Från 4 000 åskådare per match till några hundra – Matti Laisaari har följt ÅIFK sedan de var bäst i stan
Turneringsdeltagarna har fritt inträde till kvällens derbymatch med medalj runt halsen – alla deltagare i ÅU-cupen får nämligen medalj.
– Vi hoppas förstås att så många som möjligt av de yngre spelarna tar tillfället i akt och följer med också de här matcherna. Prisutdelningen sker vid Pajbackaplanen med start ungefär klockan 15.45, säger Strömborg.
Viktigt med turnering på hemmaplan
Pargas IF:s fotbollssektions ordförande Petra Furu är glad över det stora engagemanget som föreningens aktiva tagit på sig. Utan deras medverkan – och sponsorerna – skulle det inte gå att ordna en turnéring i den här storleksklassen.
– Det är oerhört viktigt för de yngsta knattespelarna att få chansen att åtminstone pröva på att spela en turnering på hemmaplan, utan att behöva resa bort. Då blir tröskeln att delta så mycket lägre, säger Furu.
Från första början hade man från arrangörshåll tänkt sig att spela turneringen uteslutande med lokala lag från Åbo och Åboland, men intresset också längre ifrån blev större än man hade förväntat sig.
Om man kan dra några slutsatser av intresset från föreningarnas håll blir ÅU-cupens återkomst åtminstone ingen engångsföreteelse.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.