Förflytta dig till innehållet

ÅU är en osannolik historia

ÅU har kämpat på under 200 år. Digitaliseringen och det krympande antalet svenskspråkiga skapar nya utmaningar för tidningen.

Den 25 oktober 1823 utfärdade senaten privilegiebrev för Christian Ludvig Hjelt, som fick rätten att utge Åbo Underrättelser. Tidningens första nummer utkom den 3 januari 1824. Om några dagar firar ÅU 200 år och är därmed den äldsta tidningen i Finland.

Mycket har hänt under åren och trots att man tidvis upplevt stora motgångar i form av censurlagar, bombningar under kriget och ekonomiska prövningar, är Åbo Underrättelser i dag en aktiv medieaktör med en växande webb, åu.fi.

Tidningen har genomlevt många vedermödor och varaktigheten kan bäst beskrivas med ett citat från boken ”Nya blad i 150 vårar”, tidningens 150 års historik, skriven av tidningens tidigare chefredaktör Ole Torvalds: ”Livslängden har minsann inte underhållits av det vitamin som finns i sköna ekonomiska framgångar. Det begränsade svenska underlaget här i sydväst har alltid utstakat en snäv ram för tidningens möjligheter.”

Behov av förändringar i verksamheten har regelbundet uppkommit och har under årens lopp blivit allt mer frekventa. I dagens läge finns det behov av att kontinuerligt utvärdera och bygga om verksamheten, om tidningen ska överleva digitaliseringen av samhället. Samhällstempot har mångdubblats sedan 1900-talets slut och mobiltelefonen har blivit den viktigaste nyhets- och informationskällan. Många produkter som skapar smarta hem och kontor finns på marknaden.

När det blir tal om tidningar, nämner man ofta de kraftigt stigande distributionskostnaderna, men glömmer helt bort de kostnader och investeringar som behövs för att hänga med och ta i bruk nya tekniska lösningar. Även mediebranschen genomlever en jättelik transformation. Alla de tidningar, pappers- eller digitala versioner, som finns i dag, kommer inte att finnas kvar om ett antal år.

ÅU har under årens lopp tidvis varit en föregångare i Finland. 1877 blev ÅU en av de första sjudagarstidningarna i vårt land och år 1971 blev Meta Torvalds den första kvinnliga chefredaktören. Från år 1967 har tidningen getts ut i tabloidformat. Från år 1969 har ÅU varit en femdagarstidning, då måndagsnumret slopades år 1967 och söndagsnumret år 1969. Sedan slutet av år 2015 har ÅU igen publicerat nyheter sju dagar i veckan på åu.fi.

Sedan starten år 1824 har ÅU verkat på olika adresser i centrum av Åbo. Under många år hade ÅU:s korrespondenter i bygderna en stor betydelse för tidningen. Sedan år 1967 har ÅU haft en fast redaktör på Kimitoön och följande år startades en redaktion i Pargas. Numera finns ÅU också i västra Nyland. En relevant bevakning och kontakt till bygden, kräver lokala redaktörer även i framtiden.

Framtiden kommer ekonomiskt sett att vara minst lika krävande som de första 200 åren. De svenskspråkiga i regionen blir färre, särskilt i skärgården där ÅU har en stark ställning. De yngres nyhetsvanor ändrar hela branschen och ingen tidning har ännu löst problematiken med hur de digitala produkterna görs lönsamma.

Ledaren kan avslutas med samma ord som ÅU:s 150 års historik: ”ÅU fyller en för sin region verkligt livsviktig uppgift. Även om framtiden inte lovar guld och gröna skogar ter den sig onekligen sporrande”.

Åbo Underrättelser, som snart inleder sin 201 årgång, önskar alla en fridfull jul och ett gott nytt år!

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter