Attraktion för det billiga begagnade

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.
Att betala klart mindre och samtidigt dra sitt strå till stacken när det gäller miljön.
Det låter ju inte så illa när man ska köpa något man behöver, eller åtminstone tro sig behöva.
Förklaringen är inte mer komplicerad än: begagnat.
Jag är inte ensam om att under det senaste året ha insett storheten i att köpa, och ibland också sälja, varor på Facebook-loppisar eller på köp och sälj-sajten tori.fi
Det visar också tori.fi:s siffror från ifjol. Totalt köptes varor för 729 miljoner euro på sajten, en ökning på 20 procent.
Lika stor procentuellt var ökningen av uppladdade objekt som ökade till 13,7 miljoner. De unika användarna ökade till 2,7 miljoner finländare per månad.
Redan en vecka in i coronaepidemin i mars meddelade sajten att antalet sökningar på träningsredskap för hemmabruk hade ökat med 200 procent.
Under maj månad såldes 40 procent mer cyklar än året innan. Möbler och inredning samt byggmaterial och verktyg sålde också bra hela året.
Orsaken stavas corona och att folk tillbringade mer tid hemma. Dessutom spelade ekonomin sannolikt in.
Köpare kunde spara in på inköpspriset, medan säljarna kunde tjäna en slant på att sälja föremål de inte längre behövde.
Själv har jag införskattat bland annat en soffa, en matta och ett innebandymål. För att inte nämna bordcirkeln, lufthockeybordet och tv:n. Sedan var det ju också alla kläder och några skidstavar som barnen fick.
Visst, tröskeln att skaffa sådant man kanske inte ens behöver är lägre när allt kostar en spottstyver, om ens det. Men samtidigt känns det betydligt lättare att göra sig av med saker man inte behöver om de kostat högst en handfull euro.
Då återstår bara att göra sig aktivare med försäljningen också. Förvisso åkte de gamla spegelskåpsdörrarna redan iväg, men nog kunde ju de gamla badrumsskåpen lämna garaget också.
Så även om det är billigt och begagnat återstår den gamla gåtan: varför är det enklare att skaffa något än att göra sig av med det?
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.