Förflytta dig till innehållet

Att krocka med en elledning till sjöss kan vara ödesdigert – Caruna jobbar på att reparera skadorna efter onsdagens incident

Jarmo Ström
En elledning över vatten.
Jarmo Ström fotograferade elledningen från helikoptern som granskade terrängen för att ta reda på var felet låg.

Det var mellan Grissleklobben och Bockholm, nordväst om Keistiö, som en segelbåt i onsdags krockade med en 20 kV elledning. Liknande olyckor är mycket ovanliga, uppger Jarmo Ström, operationschef vid Caruna. I januari brast en högspänningsledning över en farled i Nådendal, men den ledningen brast på grund av is och snö som tyngde ner ledningen.

Störningar i elnätet upptäcktes vid middagstid på onsdag i Iniö och då började Caruna undersöka vad som hänt. Bland annat var man tvungna att flyga i området med en helikopter för att granska terrängen.

Ström berättar att de tre kablar som går över det aktuella sundet på grund av krocken hade tvinnats ihop. Kablarna skulle inte få röra vid varandra och det första man gjorde vara att separera dem. Nu måste kablarna, som inte för tillfället leder någon ström, bytas ut helt och hållet.

Det som kan göra att notan för krocken stiger betydligt är om stålstolparna som elledningarna är fästa vid också har tagit skada. Det vet man inte ännu.

Enligt Ström är det ovanligt att båtar krockar med luftburna elledningar. Ledningarna finns utmärkta i sjökorten och de flesta har bra koll på sin masthöjd. Vanligare är då att större båtar ankrar för nära elkablar på havsbottnen och på det viset söndrar kablarna.  

Kan bli stora skador på båt och besättning

Enligt Ström kan det vara ödesdigert att krocka med en elledning. Eventuell apparatur i masttoppen går oftast sönder i krocken och om ledningarna vidrör varandra kan det uppstå gnistor och el kan ledas ner i båtens elektronik och söndra den.

— Om ledningen går av och faller ner på båten från en höjd på 12 meter kan både båt och människor ombord skadas, säger Ström.  

I det aktuella fallet är det inte känt huruvida segelbåten eller någon i besättningen fick skador i krocken.

Sammanlagt var 841 hushåll utan el i Iniö på onsdagen.

Notan för reparationerna kommer att skickas till den som förorsakade krocken.

Korrigering 7.8 kl 16:04: Kilovolt hade felaktigt förkortats kW. Det korrekta är kV.

Dela artikeln

2 kommentarer: “Att krocka med en elledning till sjöss kan vara ödesdigert – Caruna jobbar på att reparera skadorna efter onsdagens incident

  1. ÅU skrev

    Hej! Tack för att du påpekade! Du har så rätt. Förkortningen är nu korrigerad.

  2. Rolle Möller skrev

    Det är en elledning med spänningen 20 kilovolt eller helt allmänt en 20 kV ledning. Enheten för effekt är däremot W (watt) och den kan även skrivas med prefixet k som kilowatt (kW)

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter